Categorieën
News Flash

The taste of Garnwerd aan Zee

Het is een van de mooiste horecalocaties in onze provincie: Garnwerd aan Zee. Pal aan het Reitdiep in Garnwerd. Een plek om heerlijk aan het water te zitten en te genieten van het uitzicht en de voorbijvarende boten, terwijl jij lekker zit te loungen in een van de comfortabele banken op het terras. En zijn je kinderen mee? Dankzij de enorme zandbak met trampolines heb jij je handen mooi even vrij. Om de zandspeelplaats heen zit een omheining. De kinderen kunnen dus lekker vrij spelen, zonder dat jij steeds hoeft te kijken of ze niet in het water liggen.

Voor een breed publiek

In december 2022 werd Gido Waalkens de nieuwe eigenaar van Garnwerd aan Zee Samen met manager Jelte Toxopeus zorgt hij voor het dagelijkse reilen en zeilen van de zaak. ‘Ondanks dat het er goed toeven is met kinderen is het restaurant toegankelijk voor een heel breed publiek’, zegt Toxopeus. ‘Het publiek komt veel uit Groningen maar ook uit de omgeving. Van jong tot oud, heel veel verschillende soorten mensen. Wandelaars van het Pieterpad, fietsers, maar ook veel jongeren. Die komen dan bijvoorbeeld voor onze Loungy Saturday.’

Bruiloften en partijen

‘De locatie leent zich ook uitstekend voor bruiloften en partijen’, vult Waalkens aan. ‘Vooral in de maand september hebben we ontzettend veel aanvragen voor bruiloften gekregen’. Dat is wel iets waar de zaak zich verder mee op de kaart wil zetten. ‘Deze plek is daar natuurlijk perfect voor, zo aan het water in een idyllische setting’, zegt Waalkens.

‘Gewoon goed eten’

De menukaart is een allemansvriend. ‘Geen haute cuisine maar gewoon goed eten’, zegt Waalkens. Voor de lunch kan je je laven aan een broodje Surinaamse kip of een toast Bavette. Dit zijn volgens Toxopeus de hardlopers van de kaart. Voor het diner is er onder meer keuze uit saté, schnitzel of een goede burger. Maar de spareribs is echt waar veel gasten speciaal voor terugkomen, zegt Toxopeus. Wat daar zo bijzonder aan is? ‘Ze zijn zo mals, ze vallen bijna van het bonkje af’.

Topplek

‘Maar over all is het natuurlijk echt de ambiance, de sfeer, de setting, waar mensen voor komen’, vult Waalkens aan. ‘Je zit hier aan het water, hebt veel te kijken, de hele dag komen er bootjes langs. Het is gewoon een topplek.’ Je kan het dus eigenlijk vergelijken met een strandtent maar dan in hartje Grunn.

En mocht je nou langs willen komen met je eigen boot? Dan kan je deze aanleggen in de eigen haven van het restaurant. Maar wel als deze niet langer is dan 20 meter. Restaurant Garnwerd aan Zee is alle dagen open van 10:00 uur tot 23:59 uur (behalve op dinsdag).

Categorieën
News Flash

The taste of Wijnbar Gusto – Groningen

Aan het drukke Poeleplein in de stad Groningen zit een ietwat vreemde eend in de bijt: Gusto Bar & Kitchen. Een wijnbar, midden in het uitgaansgedruis. Het pand waar de zaak in zit kennen de wat ouderen onder ons nog wel van wat vroeger de Molly Malones was. Maar dat is in een heel grijs verleden.

Gusto Groningen foto 5 - fotografie Tanja Tuinstra - copyright Horecagroningen.nl

Volwaardig diner

Gusto is in de basis een wijnbar, geopend in 2018. En een van de eigenaren is Ard Laning. ‘In het begin was er nog geen keuken en hadden we alleen snacks als bitterballen of een grote borrelplank. Op een gegeven moment merkten we dat we tijdens de lunch en het diner toch wel wat leeg bleven, dus besloten we het kleine keukentje dat we hadden, om te bouwen tot een keuken van waaruit we een volwaardig diner konden verzorgen.’

Gusto Groningen foto 6 - fotografie Tanja Tuinstra - copyright Horecagroningen.nl

‘De High-wine is erg populair’

Gusto is nu een wijnbar met voornamelijk shared dining gerechten. Daarnaast nog drie hoofdgerechten, een dagelijkse special en dessert. ‘Wat vooral heel populair is, en waarvoor gasten echt naar de wijnbar komen is de high-wine’, vertelt Laning. ‘Dat zijn vijf wijnen die je kan proeven met daarnaast vijf kleine hapjes.’
‘Het idee hierachter is om de gasten kennis te laten maken met de verschillende wijnen die we op de kaart hebben staan. In de high-wine krijg je een glas cava, twee witte, en twee rode wijnen. Door de hapjes erbij te serveren stimuleren we gasten om hier ook eens te komen eten. Het is in feite een soort inkijkje in wat onze keuken allemaal te bieden heeft.’

Gusto Groningen foto 8 - fotografie Tanja Tuinstra - copyright Horecagroningen.nl

Sfeervolle ambiance

Volgens Laning onderscheidt Gusto zich met name van de rest door de ambiance, die er volgens hem wel met kop en schouders boven uitsteekt. ‘Gusto heeft een wat luxere uitstraling en is veel moderner dan de meeste andere zaken hier aan het Poeleplein.’ Het interieur is vrij donker met bruine leren stoelen. Op de wanden grote kleurrijke tekeningen. Je krijgt hierdoor wel gelijk het gevoel dat je in een bar zit en niet in een restaurant.

Gusto Groningen foto 3 - fotografie Tanja Tuinstra - copyright Horecagroningen.nl

Toegankelijk voor iedereen

Het is de wens van Laning om nog meer te groeien met het restaurant. ‘Onze chef, Larissa, heeft ervoor gezorgd dat we een slag konden maken wat betreft het eten. Verder hebben we niet de ambitie om een high-end wijnbar te zijn. We willen toegankelijk zijn, en blijven, voor iedereen. Onze huiswijnen beginnen bij 4 euro per glas, tot een hele mooie fles van 75 euro. Daarin spreken we het brede publiek dat hier op het Poeleplein komt zeker aan. De student die doordeweeks een flesje wijn komt drinken met vrienden kunnen we bedienen, maar ook degene die zin heeft in een lekkere Amarone kunnen we daarin voorzien.’

Gusto Groningen foto 9 - fotografie Tanja Tuinstra - copyright Horecagroningen.nl

Cocktails

Ook de liefhebbers van een goede cocktail kunnen terecht bij Gusto. ‘Komende winter gaan we een flinke slag maken met cocktails en bouwen we een speciaal cocktail station in de bar zodat we hier ook goed mee kunnen uitpakken’, zegt Laning.

Gusto Groningen foto 2 - fotografie Tanja Tuinstra - copyright Horecagroningen.nl

Snelheid is belangrijk

Waar Gusto zich nog meer mee onderscheidt? Volgens Laning is dat de complete beleving, het gebruik van kwalitatief goede producten en het goede en vriendelijke personeel dat er werkt. Daarnaast de goede wijnen, het eten en de snelheid waarmee er iets bij de gast op tafel staat. ‘We onderscheiden ons absoluut met onze service’, benadrukt Laning.

Wat drinkt Laning zelf het liefst? Zijn favorieten zijn een dikke, vette, houtgelagerde Chardonnay uit Californië en wat betreft de rode wijn gaat hij voor een Amarone Valpolicella uit Italië.

Gusto Bar & Kitchen is 7 dagen per week geopend. Doordeweek vanaf 14.00u, in het weekend vanaf 12.00u.
https://www.bargusto.nl/

Categorieën
News Flash

Jong ondernemersduo brengt Nikkei-keuken naar Groningen

Groningen is vanaf 15 augustus een horecaconcept rijker. Pachamama heet het restaurant, ofwel Moeder Aarde, en is geïnspireerd op de cocina nikkei. Eigenaren Emile Bos en Thomas Bullinga brengen hiermee een uniek concept naar Groningen, de Nikkei-keuken. Een combinatie van de Japanse en Peruaanse keuken.

De ondernemers, die ook eigenaar zijn van Florentin en Flinders Cafe, willen met het openen van de nieuwe zaak gasten enthousiast krijgen voor deze Japanse fusion keuken, die de wereld langzaam verovert. Met spannende combinaties als corvina met leche de tigre, wasabi en passievrucht of diepzeegarnaal met nashi peer, dashi en gefermenteerde cashew, willen Bos & Bullinga gasten verrassen met de schoonheid van deze gastronomische kruisbestuiving.

Het beste van twee werelden

‘We willen goede kwaliteit leveren voor een niet al te hoge prijs’, vertelt Bos. ‘Koken op de manier waar wij het best in zijn. Twaalf gerechten mooi op elkaar afstemmen en dat in vijf gangen serveren. Shared dining, zoals we dat bij Florentin ook doen.’ ‘Hier bij Pachamama serveren we dan dips als een mooie salsa of een mole, in combinatie met zeewier crackers en tortillas’, zegt Bullinga. De Nikkei-keuken noemen de twee ‘progressief’ en ‘uitdagend’.

Wat betreft de combinatie van de twee keukens zegt Bullinga: ‘Het zijn twee puzzelstukjes die perfect in elkaar passen. De Japanse keuken is heel puur en zuiver, zet daar de rijke Peruaanse keuken tegenover met veel vis, fruit en pepers en je hebt een fantastische combinatie. Het maakt de Japanse keuken een stuk exotischer.’ Bos: ‘De beleving zal hetzelfde zijn als in Florentin; de service en muziek zijn complementair aan het eten.’

Nieuw concept, op vertrouwde plek

Pachamama komt in het pand aan de Nieuwe Markt, waar tot 1 augustus nog Donna’s Social Club zit, eveneens eigendom van het duo. Deze zaak begonnen Bos & Bullinga in 2022. ‘Het idee hierachter was een over de top uitgevoerde American diner, maar na ruim een jaar zijn we toe aan een andere uitdaging’, vertelt Bullinga. De reden? Bos: ‘Het concept staat te ver bij ons vandaan, zijn we achter gekomen. Daarnaast twijfelden we of dit is wat de plek verdient’. Bullinga: ‘Het was onze tweede zaak en we waren enthousiast. We merken dat het concept niet brengt wat we ervan hadden verwacht. In de randstad zou dit wellicht anders zijn geweest, maar dat is een koe in de kont kijken. Uiteindelijk ben je ondernemer in Groningen en daar heb je ook naar te handelen’.

Spijt hebben de twee niet. ‘We zien het als een leerproces,’ legt Bos uit. ‘Dit hoort ook bij ondernemen. Het is een pittig jaar geweest, met als lichtpunten de opening van Flinders en het succes van Florentin.’ ‘Maar’, zegt Bullinga, ‘we merkten allebei dat Donna’s ook ten koste ging van ons privéleven, en toen hebben we goed nagedacht of dit het wel was’. Bos: ‘Dus knop om, en gaan. De mooie herinneringen van Donna’s blijven, want die zijn er zeker. Maar nu gaan we doen waar ons hart ligt’. Bullinga weet het zeker: ‘Dit overkomt ons niet nog een keer.’

Donna's Social Club
Donna’s Social Club

Japandi interieur

Waar het interieur nu nog zuurstokroze is, wordt het in het nieuwe restaurant een stuk rustiger. Met veel hout en lichte, natuurlijke kleuren in Japandi stijl. Kleurrijke elementen geven het geheel een Zuid-Amerikaanse touch. ‘We hebben het bewust heel neutraal gehouden’, benadrukt Bos. ‘We willen gasten in een rustige omgeving ontvangen, uiteindelijk moet het in dit concept op het bord gebeuren.’ Bij de entree komt een lounge waar gasten kunnen worden ontvangen met een aperitief of nagenieten met een digestief. Pachamama heeft plek voor 78 gasten. Dat is inclusief een chefstable in het kloppend hart van de zaak, vanwaar je een mooi inkijkje hebt in de keuken.

Over Emile Bos en Thomas Bullinga

Thomas Bullinga is chefkok en werkte onder meer in zaken als Merlet* en de Vlindertuin* Sinds 2019 is hij, naast mede-eigenaar, ook chef-kok in Florentin. Emile Bos is de andere eigenaar van Florentin en heeft onder andere gewerkt in The Jane** in Antwerpen en De Librije*** in Zwolle. Bos en Bullinga zijn ook nog samen eigenaar van Flinders Cafe.

Pachamama is dinsdag t/m zaterdag geopend van 18.00u tot 24.00u.
Nieuwe Markt 7
9712 KN Groningen
050-2053126
website: pachagroningen.nl

Categorieën
News Flash

The taste of Zondag – Noorderplantsoen

Het is het gebouw in het Noorderplantsoen waar iedereen weleens iets heeft gedronken of op z’n minst is langs gefietst. Dat prachtige mooie ronde paviljoen, aan de rand van de vijver. Het paviljoen stamt uit 1930 en is ontworpen door stadsbouwmeester Siep Bouma. Door de jaren heen hebben verschillende ondernemers er hun geluk beproefd, de laatste acht jaar zwaait Svende Reeskamp er de scepter, samen met haar vriend Hans Moerkerk.

‘Ik heb er eigenlijk altijd in de buurt gewoond,’ vertelt Svende, ‘en steeds als m’n vriend en ik langsliepen dachten we: dit is wel iets voor ons. Op een gegeven moment hebben we een bod gedaan en vanaf dat moment ging het allemaal heel erg snel.’

Zondag foto 3 Tanja Tuinstra Horecagroningen.nl
Svende Reeskamp

‘Weet je wel waar je aan begint’

Zonder horeca-ervaring begon Svende aan het ondernemers avontuur. ‘In het begin kreeg ik van veel vertegenwoordigers van die meewarige blikken van: Weet je wel waar je aan begint, ga er maar aanstaan. Maar uiteindelijk ging het gewoon allemaal goed. Ja, natuurlijk stap je in alle valkuilen die er zijn, maar daar leer je ook weer van. Volgende keer maak je dezelfde fout niet weer.’

‘Geen behoefte aan barman die cocktails staat te shaken’

Wat Svende hoopt uit te stralen met haar zaak is dat het een open, warme plek is waar mensen kunnen vinden waar ze behoefte aan hebben. Een soort allemansvriend. ‘En daarbij’, vervolgt ze, ‘deze plek schreeuwt ook niet om hele speciale horeca. De meeste mensen in het park hebben niet hele hoge verwachtingen ofzo. Het zijn vaak oma’s met kleinkinderen die even een tosti komen eten, of studenten die een biertje of mixdrankje komen drinken. We hebben hier geen behoefte aan een barman met leren schort, een baard en tattoos die voor je neus cocktails gaat staan shaken.’

Zondag foto 5 Tanja Tuinstra Horecagroningen.nl

Bewust onhip

Gezelligheid is waar het om draait bij Zondag. ‘Soms zijn er wel vertegenwoordigers die dan met allerlei hippe dingen aankomen. Te flashy, te hip of te veel niche, dan doen we het niet. Op een plek als dit, zo’n openbare locatie, daar wil je niet op een speciale groep inzetten. Je wil dat iedereen die hier komt denkt: ja, dat is mijn tent. Van bejaarden tot studenten. Ik vind het belangrijk dat mensen zich thuis voelen,’ zegt Svende. ‘Dat is ook precies wat ik zelf zoek als ik in de horeca zit. Ik wil niet ergens te gast zijn maar ik wil er gewoon onderdeel van zijn. Als mensen zeggen: ik vind het zo gezellig bij jullie, vind ik dat veruit het belangrijkst.’

‘We laten de zaak bewust niet afhuren’

Iets waar Svende wars van is, is het aannemen van grote groepen die de zaak willen afhuren. ‘Dat doen we bewust niet’, zegt ze. ‘Mensen lopen helemaal speciaal het plantsoen in voor ons om een kopje koffie te drinken of een taartje met hun kleinkind te eten, en dan zit hier een grote groep en kunnen ze niet bij ons terecht. Nee, dat doe ik niet, ik wil altijd voor iedereen open zijn. Dat je hier aankomt en weet, hier kan ik terecht.’

Zondag foto 7 Tanja Tuinstra Horecagroningen.nl

De kaart: voor ieder wat wils

En wat betreft het menu kan je er ook voor van alles terecht. Van pancakes, tosti’s en yoghurt met granola tot hamburgers, pasta en kip. En voor degene die de avond ervoor iets te diep in het glaasje hebben gekeken en op zoek zijn naar katervoer om de vette honger te stillen: de brakke sandwich, met ei, kaas, tomaat en spek, leent zich hier uitstekend voor.

Zondag foto 4 Tanja Tuinstra Horecagroningen.nl

Zondag is alle dagen geopend van 10.00u tot 22.00u.
De kiosk dagelijks van 9.00u tot 21.00u.
Kijk voor meer info op www.zondagnoorderplantsoen.nl

Categorieën
News Flash

The taste of de Rietschans

Wat betreft de locatie kan je bijna geen betere plek bedenken in Groningen. De Rietschans is een topplek aan het Paterswoldse meer. Rust, ruimte en weidsheid. Geen vervelende stek om te dineren of, wat zou het, een biertje met een portie bitterballen.

Gerrit Pieter Heida is sinds twee jaar bedrijfsleider van De Rietschans. Hij noemt het een ‘redelijk moderne zaak met een behoorlijk verleden’. Op deze locatie zit al honderd jaar iets, in allerlei hoedanigheden, vervolgt hij. ‘Jaren geleden is het afgebrand en toen is het pand in zijn huidige vorm teruggekomen. Ze hebben het zo gebouwd dat er gebruik kan worden gemaakt van de maximale bezetting.’

Foto-7-Rietschans-Tanja-Tuinstra-Horecagroningen.nl_

‘Iedereen is hier welkom’ 

Een grote zaak is het inderdaad, maar als je binnenkomt voelt dit niet zo. ‘Het is een mooie open locatie’, zegt Heida. ‘Mondaine eigenlijk wel. Ik zou het heel mooi vinden als gasten nu zouden zeggen dat ze in een mondaine zaak zitten, dan ben ik heel tevreden. Ik ben echt liever een allemansvriend dan exclusief voor een select gezelschap. Exclusie doet Heida ook niet aan. Tafels reserveren op het terras in de zon wil hij niet. ‘Kom maar langs’, zegt hij. ‘Ik wil geen drempel opwerpen voor andere mensen die hier net zo welkom zijn. Iedereen is hier welkom.’

Bier met hamburger

Om toegankelijker te worden moet je wel het een en ander durven te veranderen. ‘Om te beginnen met de kaart’, vertelt Heida. ‘Die moest sowieso op de schop. Je wilt niet dat mensen denken dat je hier alleen maar tournedos kunt eten voor 35 euro en dat je dan aan het einde van de rit 200 euro af moet tikken met z’n tweeën. Nee, je kan ook gewoon een paar biertjes drinken op het terras en dan een lekkere hamburger eten.’

Los personeel

Maar het personeel moest ook losser. ‘We hebben hier allemaal jonge mensen werken en op een gegeven moment zei ik tegen ze: Volgens mij weten jullie zelf absoluut het best welke broek jou leuk staat. Zullen we gewoon ophouden met die hotel kleding? Verder zit het natuurlijk in veel meer dingen: hoe je gasten benadert, hoe je de telefoon opneemt. Starre stijfheid en overdreven vousvoyeren vind ik ook echt niet nodig.’

Foto-5-Rietschans-Tanja-Tuinstra-Horecagroningen.nl_

Veel verschillende mogelijkheden

Bij de Rietschans kan je niet alleen terecht voor een kop koffie, borrel, lunch of diner. Ook is het de ideale locatie voor een bruiloft of een uitvaart. En heb je een vergadering, ook daar zijn ruimtes voor te huren. Heida merkt wel dat het publiek behoorlijk aan het vergrijzen is en onderneemt van alles om jong publiek aan te trekken. ‘Anders heb ik over een paar jaar zelf ook geen baan meer’, lacht hij. ‘Zo organiseren we salsa- avonden, dinnershows, tango-salon. Dat heeft natuurlijk even tijd nodig maar dat komt vanzelf.’

De trots van het bedrijf, een eigen patissier

Waar Heida bijzonder trots op is, is het huisgemaakte gebak en bonbons door hun eigen patissier Josephine van Steijn. Alle taartjes die hier verkocht worden, komen uit haar keuken. Zelfs als we hier een bruiloft hebben, maakt zij daar de bruidstaart voor. ‘Ik vind het zo ontzettend cool dat we dat hier in huis hebben. Ik vind haar echt een soort trofee van dit bedrijf’, eindigt Heida vol trots.

Je vindt De Rietschans aan de Meerweg 221 in Haren, ze zijn dagelijks geopend van 11.00 tot 22.00 uur. Meer info: De Rietschans

Categorieën
News Flash

38 jaar Stadtlander met Teddy Harkema

38 jaar Stadtlander schud je niet zomaar van je af. Ik spreek Teddy op haar allerlaatste dag als eigenaar van Stadtlander in de Poelestraat in Stad. Ze is onrustig want ze heeft een hele drukke periode achter de rug met de afwikkeling van de verkoop. Acht jaar was ze er bedrijfsleider, de laatste 30 jaar eigenaar. En nu heeft ze het verkocht. Ze stopt ermee. Alleen de voorraad moet ze nog tellen en dan zit haar tijd erop. Het einde van een tijdperk.

‘Kroegbazen met een dikke buik en een sigaret in de mond’

Teddy werkte vroeger bij Salle a Manger toen haar baas Stadtlander kocht, zelf studeerde ze op dat moment pedagogiek. Ze had toen nog niet de ambitie om door te gaan in de horeca, althans, ze had met zichzelf afgesproken er niet ‘in te blijven hangen’. Zo vertelt ze. Ze verzette zich ertegen. Naar eigen zeggen omdat er toen nog op neer werd gekeken. ‘Je had in die periode vaak ook nog kroegbazen die alcoholist waren, met zo’n dikke buik en een sigaret in de mond’, vertelt Teddy. ‘Dat was echt het beeld van de horeca toen’.

Een van eerste eetcafés van Nederland

Op een gegeven moment kon ze er niet langer omheen en accepteerde ze dat de horeca toch als rode draad door haar leven liep. Ze vervolgt: ‘Toen ben ik gestopt met mijn studie, heb ik m’n horeca papieren gehaald en werd ik bedrijfsleider bij Stadtlander.’

‘We waren een van de eerste eetcafés van Groningen, misschien wel van heel Nederland’, vertelt Teddy trots. ‘Tegelijk eten en drinken, dat zag je toen nog bijna nergens. Dat was echt nieuw. Vroeger had je een café of een restaurant, maar door dit concept werd dat samengevoegd. Het maakte uit eten gaan echt laagdrempeliger.’

Vegetarische daghap

Op de kaart van Stadtlander stonden van meet af aan ook vegetarische daghappen. Wat voor die tijd best vooruitstrevend was. ‘Verder saté, biefstuk en plate-service’, zegt Teddy. ‘Maar ook cordon bleu of schnitzel kon je bij ons krijgen.’ Hoewel Stadtlander in de basis nog hetzelfde is, is er in die 38 jaar toch wel het een en ander veranderd. ‘De kaart is wat uitgebreider omdat mensen wel echt meer en uitgebreider uit eten gaan. Maar we zijn toch ook heel duidelijk een café’, vervolgt ze. ‘Op vrijdag en zaterdag zijn we na negen of tien uur echt een café.’

En dat is toch ook de plek waar Teddy zich het meest thuis voelt. Al die jaren stond ze voornamelijk achter de bar. En ook daar zijn de dingen nu wel echt veranderd ten opzichte van 38 jaar geleden. ‘Nu heb je veel meer keus in bier, veel meer speciaalbiertjes ook’, zegt ze. ‘Ik had vroeger twee Heineken taps, dan stond je met z’n tweeën naast elkaar tegelijk te tappen in van die stapelglazen. Dat zie je nu helemaal niet meer. Vroeger liep je met metershoge torens gestapelde pilsglazen door de zaak, die hingen dan helemaal over je schouder.’

stadtlander foto via facebook

Uitgaanscentrum verhard

38 jaar lang werken midden in het uitgaanscentrum van Stad. Is dat ook nog veranderd? ‘Je merkt wel dat het tegenwoordig wat verhard is’, zegt Teddy. ‘De meeste zaken hebben daarom ook wel portiers. En ik hoor van mijn personeel ook weleens verhalen. Maar laatst werkte ik zelf weer een keer op zaterdagavond en toen dacht ik: ‘Oh mijn god, wat gebeurt hier? Wat wordt iedereen dronken!’ Maar ja, dat was vroeger ook al zo, nu ben ik natuurlijk zelf ouder. Tegenwoordig worden er wel veel andere middelen gebruikt, zoals pillen. Maar aan de andere kant, vroeger waren het ook allemaal geen lieverdjes hoor, dat vind ik onzin om te zeggen.’

Teddy Harkema - Stadtlander - Horecagroningen.nl foto 1 - Tanja Tuinstra

Leven na Stadtlander

Wat zijn Teddy haar plannen? Wat gaat ze doen met de zeeën van tijd die ze nu heeft na de verkoop van haar eigen zaak. ‘Ik heb echt nog geen enkel idee’, zegt ze. ‘Misschien ga ik wel weer werken, maar ik weet het op dit moment nog totaal niet.’ Wat ze wel weet is dat ze eerst eens even lekker met haar hond gaat uitwaaien op Texel. ‘En dan zie ik wel verder’, besluit ze.

Categorieën
News Flash

The taste of de Markies

Aan de rand van het Noorderplantsoen, in de Koninginnelaan, vind je het gezellige buurtrestaurant De Markies. Al jaren een begrip in Groningen. Het restaurant is een paar jaar gesloten geweest maar heeft in 2021 Benjamin Kappers als nieuwe eigenaar gekregen.

Pure smaken

Pure smaken, echte gastvrijheid, dat is waar het bij De Markies om draait. Geen poespas, maar gewoon lekker eten. ‘Iedereen moet zich hier op z’n gemak voelen en kunnen zijn wie je bent, ook de bediening’, zegt Benjamin. ‘Qua portemonnee krijgen we hier wel vaker gasten die net ietsje meer te besteden hebben’, vervolgt hij. Voor een 3-gangen menu betaal je € 33,50 en voor een 6-gangen menu ben je € 56,00 kwijt. In dat laatste menu zit dan ook altijd nog een gang soep.

Mediterraans/Frans met een traditioneel sausje

Ondertussen schuift ook de vriendin van Benjamin, Anne, aan. Zij heeft ook een restaurant in de stad. De keuken is volgens de twee te bestempelen als Mediterraans/Frans, met een traditioneel sausje. Bijvoorbeeld een mooie bouillabaisse of een ‘steak au poivre’. ‘Pieter, de chef, schuwt in de keuken het gebruik van grote hoeveelheden roomboter dan ook niet’, vertelt Anne. Aan Benjamin dan weer de schone taak om er passende wijnen bij te vinden.

De a la carte kaart is leidend voor het verrassingsmenu. Omdat ze min mogelijk willen verspillen gebruiken ze veel ingrediënten van die vaste kaart voor de menu’s die ze dagelijks aanbieden. Om de paar weken worden er gerechten gewisseld of veranderd van de kaart. Ook afhankelijk van het seizoen, aanbod of inspiratie.

Klassieke wijnen

De wijnen die Benjamin uitzoekt zijn over het algemeen klassiek. Frans en Italiaans. Een shiraz of een Primitivo vindt hij erg lekker en serveert hij graag. Of een Vermentino. ‘Die serveer ik nu bij een voorgerecht met vis’, zegt Benjamin. ‘Dan heb je een hele mooie, lichte mineralige wijn als begeleider van je gerecht.’

De Markies foto 1 Tanja Tuinstra Horecagroningen.nl

De kracht van herkenning

De kracht van De Markies is de herkenbaarheid. Benjamin vertelt: ‘We vinden het erg belangrijk dat mensen weten dat we ze nog kennen van een vorig bezoek. De gasten vinden het ook fijn als je ze verwelkomd met: ‘Goh, wat leuk dat u er weer bent. Of als je ze even gedag zegt als ze langslopen. Daardoor voelen de mensen zich hier thuis.’

Met Noorderzon is De Markies de perfecte uitvalsbasis voor als je even uit de drukte van het festival wil en lekker op een terras wil ploffen. Je vindt De Markies aan de Koninginnelaan 45 in Groningen. Het terras is dinsdag t/m zondag geopend vanaf 15.00 uur, het restaurant vanaf 17.00 uur. Meer info vind je op de website van de Markies

Categorieën
News Flash

Win gratis kaarten voor Bierfestival 050

Horecagroningen.nl mag 10 kaarten weggeven voor het nieuwste bierfestival van Groningen! Laat ons in de comments onder de Bierfestival050 post op Horecagroningen FB of Insta weten waarom jij graag naar het Bierfestival 050 wilt? En wie je meeneemt? De 5 winnaars ontvangen ieder 2 gratis kaarten voor dit leuke nieuwe festival! Maandag 19 juni 2023 maken wij de winnaars online bekend, proost!

MOI! WELKOM BIJ BIERFESTIVAL 050!

WAT KAN JE VERWACHTEN?

 • 7 lokale brouwers uit Stad en Ommeland
 • Een gratis Bierfestival 050 proefglas
 • Een consumptiemunt uit te geven bij elke brouwer op locatie
 • Geweldige verhalen van de brouwers
 • Leuke gasten die allen een passie voor bier hebben
Bierfestival 050 logo 2
Bierfestival 050 logo 2

Gratis kaarten winnen?

Check onze Facebook of Insta post en laat een berichtje achter in de comments. Bierfestival 050 vindt plaats op het Graansilo terrein aan de Griffeweg 4 in Groningen op vrijdag 23 juni 2023 van 17.00 uur tot 22.00 uur en in twee sessies op zaterdag 24 juni 2023 van 13.00 uur tot 16.00 uur & van 17.00 uur tot 22.00 uur.

Categorieën
News Flash

ABBA tribute bij DOT

Op zondag 2 juli wordt het terras van DOT omgetoverd tot een sensuele setting waarbij de muziek van ABBA, de sfeer uit de 70’s & 80’s en nostalgie de hoofdrol spelen. Vanaf twee uur ’s middags wordt het startsein van het DISCO DOTS zomerfestival gegeven. Eén van de hoogtepunten van dit sfeervolle discofeest is een 1 uur durende ABBA show!

ABBA Tribute

Met twee top vocale zangeressen aan het front en muzikaal vakmanschap daarachter is succes verzekerd voor een show vol nostalgie en gezellige muziek voor jong en oud! Geniet van de live show van de ABBA tribute band, door de Nederlandse en buitenlandse pers uitgeroepen tot één van de beste ABBA tribute bands ter wereld!

Disco Dots line-up

De Disco Dots line up bestaat verder uit o.a. DJ’s Samaya, Disco Dots Soundsytem en Dave Leatherman. Laatstgenoemde is een DJ en muziekproducer met zijn roots in de vroege jaren 90 en produceerde samen met Lex van Coevorden de 90’s hit Atlantic Ocean – Waterfall dat een groot succes was in vele landen.

Tot slot vind je op het zomerfestival disco decoratie, dampende rookmachines en natuurlijk ijskoude drankjes! Verder is er funky festival food, ook voor de vegetariër! Bij slecht weer gaat het festival gewoon door en verhuist het (deels) naar binnen. Meer info & tickets

Categorieën
News Flash

Vanaf 1 juli extra toeslag op wegwerpbekers en plastic bakjes

Wie vanaf 1 juli eten of drinken afhaalt of laat bezorgen, betaalt extra voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic. Vanuit de Europese richtlijn ‘Single Use Plastics’ mogen ondernemers vanaf deze datum de (deels)plastic wegwerpproducten niet meer gratis aanbieden, ook wordt het verplicht vanaf 1 juli een herbruikbare optie aan te bieden. Dat kan op twee manieren: ondernemers vullen een beker of bakje dat je zelf meebrengt of bieden een beker of bakje aan dat je weer terug kunt brengen. Van wegwerp naar hergebruik. Dat is beter voor het milieu én vanaf 1 juli óók voor je portemonnee.

Afvalberg

Elke dag gooien we alleen al in Nederland 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg die slechts één keer zijn gebruikt. Onnodig veel afval dat regelmatig op straat en in de bosjes belandt. Om deze afvalberg te verkleinen en zwerfafval terug te dringen, voert de overheid maatregelen in om van hergebruik de norm te maken. Om het gebruik van herbruikbare bekers en bakjes te stimuleren, gelden er straks nieuwe regels.

Wat betekent dit voor jou?

 • Vanaf 1 juli betaal je extra voor wegwerpbekers, -bakjes met plastic als je eten of drinken afhaalt of laat bezorgen. Dit geldt bijvoorbeeld als je een koffie op het station haalt, een frietje meeneemt bij de snackbar, een maaltijdsalade in de supermarkt koopt of een broodje in plastic bij het tankstation.
 • De kosten die je maakt voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic staan straks apart op de kassabon vermeld. Zo zie je meteen hoeveel extra je betaalt.
 • Ondernemers zijn vanaf 1 juli verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Er zijn twee manieren.
  – Of ondernemers bieden herbruikbare bekers en bakjes aan waarvoor je borg moet betalen en die je terug kunt brengen.
  – Of ondernemers vullen de beker of het bakje dat jij hebt meegebracht.
 • De ondernemer kiest zelf welke vorm wordt aangeboden. Ze kunnen er ook voor kiezen om beide vormen aan te bieden.
 • Vanaf 1 januari 2024 wordt bij consumptie ter plaatse herbruikbaar servies het uitgangspunt. Denk aan de afwasbare mok op kantoor en herbruikbare of hoogwaardig recyclebare bekers en bakjes op festivals en evenementen.

Hergebruik voor een schonere wereld

De nieuwe maatregelen komen voort uit de Europese richtlijn ‘Single Use Plastics (SUP)’ en hebben als doel de impact van wegwerpplastic op het milieu te verminderen en meer plastic te hergebruiken en recyclen. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat: ”We willen de wereld netjes achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. Deze nieuwe regels gaan daarbij helpen, want het gaat enorm veel afval én zwerfafval schelen. We gebruiken namelijk veel te veel wegwerpverpakkingen. En dat kan echt anders. We zetten daarom in op hergebruik. Iedereen kan een steentje bijdragen door een eigen beker of bakje mee te nemen of door te kiezen voor een beker of bakje waar borg op zit en dat weer in te leveren. Laten we er samen voor zorgen dat hergebruik de standaard wordt.”

Als klant betaal je straks dus een extra bedrag bovenop de prijs van je eten of drinken. Ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel geld zij vragen voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Als richtlijnen geeft de overheid mee:

 • € 0,25 voor een beker
 • € 0,50 voor een maaltijd (eventueel met meerdere bakjes)
 • € 0,05 voor voorverpakte kleine porties groente, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld beleg en saus
Categorieën
News Flash

The taste of Mr Mofongo

Is het een koffiebar, wijnbar, cocktailbar, restaurant of distilleerderij? Mr. Mofongo, naast het academiegebouw in hartje Groningen, is het allemaal in een. Een concept waarbij het idee is dat je nooit meer naar huis hoeft. Nou ja, behalve om te slapen dan.

Culinaire ontdekkingsreis

Je kan er op culinaire wereldreis, dankzij de ervaringen van de fictieve wereldreiziger Mr. Mofongo himself. De zaak is al een ontdekkingsreis an sich, met alle trappen, spannende hoekjes en verschillende verdiepingen door elkaar. Overal is wat te zien en telkens word je weer verrast. Veel vernuft als robotarmen in de cocktailbar, bewegende kruidenrekken of een volautomatische wijnkelder, waarbij je op een scherm in de vloer de info van je gekozen wijn gepresenteerd krijgt.

Harmonieuze sfeer

De zaak van Patrick Beijk is in goede handen bij chef kok Arno Miedema en bedrijfsleider Justin van der Veen. Vol trots vertellen zij over ‘hun’ bedrijf. Wat gelijk opvalt, en later meermaals wordt bevestigd, is de harmonieuze sfeer die er hangt. Een veelzijdig bedrijf met zoveel werknemers kan al snel onpersoonlijk worden. Bij Mr. Mofongo is dat niet het geval. Juist omdat het team jong en gepassioneerd is en er goed wordt samengewerkt, is er voor iedereen voldoende ruimte om zich te ontwikkelen. Personeelstekort kennen ze hier dan ook niet. En dat is in deze tijd een ongekende luxe.

‘Mensen komen terug voor de saté en de ribs’

‘Bij Mr. Mofongo kan je goed eten voor een goede prijs, waarbij we service en kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan’, vertelt Justin. De keuken is geen Franse of mediterraanse keuken, maar echt een wereldkeuken. In het restaurant op de benedenverdieping wordt lunch en diner geserveerd. Volgens Arno komen de gasten altijd terug voor de saté en de ribs. Die ribs hebben nu een speciale jerk-saus gekregen die pittig en zoet is. Daarnaast serveren ze een grilled fish met altijd drie soorten dagverse vis, en rekening houdend met het seizoen. Er zijn pasta-specials die elke week veranderen, en ook chef’s specials waarbij alle windstreken worden opgezocht.

Wijnbar met shared dining

In de wijnbar, op de bovenste verdieping, is het concept shared dining. Denk aan tiradito (soort ceviche maar dan net even anders) van zalm, flammkuchen, geroosterde bloemkool met gochujang of gewoon lekker oesters. Met overigens veel keus in zowel vegetarische als veganistische gerechten. Want ja, daar is nu eenmaal veel vraag naar, vertelt Arno.

In de wijnbar wordt gewerkt met een ‘wine by the glass’ systeem, (Coravin) waarbij er met een naald door de kurk wijn kan worden geschonken. Door dit systeem schenken ze zo’n 70 wijnen per glas. Super handig dus als je wat specialere wijnen wilt proeven, maar niet gelijk een hele fles wil bestellen. Op de kaart veel wijnen uit de nieuwe wereld als Israël, Libanon en Marokko. Op deze manier kan je gemakkelijk kennismaken met verschillende soorten wijn.

Spectaculaire cocktailbar

De cocktailbar is spektakel. Een hoge wand met kleurtjes waar tientallen flessen drank in staan. Met behulp van een robotarm wordt de drank ‘getapt’. Alleen al voor het showeffect zeer de moeite waard om eens met eigen ogen te aanschouwen. De drank die daar wordt geschonken komt bovendien ook nog eens uit eigen distilleerderij. De limoncello en de salty caramel likeuren moet je absoluut eens proeven!

Kortom, genoeg redenen om eens een bezoek te brengen aan deze interessante horecaonderneming.

Mr. Mofongo is iedere dag open vanaf 11.00 uur. De wijn- en cocktailbar hebben andere openingstijden. Die kan je vinden op mofongo.nl

Categorieën
News Flash

Taste of Mena festival een vrolijke mix van culturen

Op zaterdag 13 mei vond de eerste editie plaats van het Taste of Mena foodfestival op de Nieuwe Markt in Groningen. Het festival maakt deel uit van het nieuwe tiendaagse stadsprogramma ‘MENA is here’ waarbij Groningers kennis kunnen maken met de rijke tradities en culturen uit de Mena regio van het Midden Oosten tot aan Noord Afrika.

Taste of Mena 2023 © Horecagroningen.nl

Heerlijke Mena gerechten

Op de Nieuwe Markt was het volop genieten van de lekkerste Mena-gerechten van restaurants en cateraars uit Groningen. Bezoekers van jong tot oud konden een ware smaaksensatie beleven waarbij ongetwijfeld een aantal nieuwe gerechten zijn ontdekt. De goed gevulde terrassen, de Mena dj’s en het prachtig lentezonnetje maakte deze allereerste Taste of Mena editie compleet.

Taste of Mena 2023 – food © Horecagroningen.nl

Dabke op de Nieuwe Markt

Na het vele lekkere eten was het tijd voor een traditionele gezamenlijke dans waarbij bezoekers uitleg kregen en er een grote cirkel van mensen werd gevormd midden op de Nieuwe Markt. De ongekend populaire ronde-dans ‘Dabke’ uit landen als Libanon, Syrië en Palestina bracht menig bezoeker aan het dansen en toeschouwers genoten zichtbaar van deze energieke dans waarbij zelfs de restauranthouders en chefs zich aansloten.

Dabke workshop – Taste of Mena 2023 © Horecagroningen.nl

Spannende Mena kookwedstrijd

In de tenten op het festivalterrein vond ook de Mena variant plaats van de kookwedstrijd ‘Klaar af Kook’. Tijdens deze speciaal voor Taste of Mena opgezette kookwedstrijd werd gekookt met een mix van Nederlandse en Mena ingrediënten. Nieuw was dat festivalbezoekers konden proeven van en stemmen op de verschillende gerechten van de koks. Independent chef Pascal du Pree werd verkozen tot winnaar van Klaar af Kook Mena 2023.

Klaar af Kook Mena (kookwedstrijd) – Taste of Mena 2023 © Horecagroningen.nl

Tahini en Ma’amoul maken

Op Taste of Mena werden ook diverse gratis bak-workshops gegeven. Op deze druk bezochte workshops leerde je over kooktradities, bakprocessen en ingrediënten uit de Mena regio en kon je onder enthousiaste begeleiding van de Mena ambassadeurs zelf koekjes bakken zoals Ma’amoul.

Bak workshop – Taste of Mena 2023 © Horecagroningen.nl

De organisatie van het festival kijkt terug op een zeer geslaagde eerste editie van Taste of Mena die zeker naar meer smaakt! De mix van tradities, eten, culturen en publiek maakt het tot een uniek nieuwe evenement voor Groningen.

Categorieën
News Flash

New in town! Bierfestival 050

Groningen is een nieuw bierfestival rijker. Op 23 en 24 juni zal op het Graansilo terrein in de stad Bierfestival 050 gehouden worden. Het bierfestival staat in het teken van de lekkerste biertjes proeven bij brouwerijen uit de provincie Groningen.

Groningse biercultuur

”Groningen kent een rijke historie van lokale brouwerijen. Al in de 17e eeuw waren er tientallen brouwerijen actief, met name in de stad Groningen. Groningen heeft dan ook meer biercultuur dan de meeste mensen denken”.

En dat is nou net de reden dat we dit bierfestvial willen organiseren zegt medeorganisator Pieter Kuizenga van Bierfestival 050. ”Het is supergaaf hoeveel leuke brouwerijen en leuke biertjes er in de provincie Groningen te vinden zijn. Het is dus onze missie om de Groningse biercultuur levendig te houden en zoveel mogelijk mensen nog beter te laten kennis maken met deze brouwerijen onder genot van een lekker biertje”.

Graansilo plein 3

Lokale brouwerijen

De brouwerijen Baxbier, Martinus, Graansilo, Het Zotte Kalf, De Prael, en brouwerij Hoogkerk zullen op deze eerste editie te vinden zijn. ”Het zijn stuk voor stuk mooie brouwerijen die elkaar op dit festival mooi aanvullen. We kiezen er bewust voor om het aantal brouwerijen wat laag te houden, dit geeft het festival net even een iets persoonlijker tint. Het festival zal dus voornamelijk in het teken staan van heerlijk proeven en dus vooral genieten en misschien ontdek je op Bierfestival 050 wel je nieuwe favoriete biertje” vertelt Kuizenga.

locatie graansilo

Bierfestival 050 vindt op vrijdag 23 en zaterdag 24 juni 2023 plaats. Tickets zijn verkrijgbaar voor de vrijdagavond, de zaterdagmiddag en de zaterdagavond via: www.bierfestival050.nl

Categorieën
News Flash

Taste of Mena brengt de smaken van de MENA-regio naar de Nieuwe Markt

Taste of Mena, het culinaire festival dat gewijd is aan de smaken van de MENA-regio, vindt dit jaar voor het eerst plaats op de Nieuwe Markt naast het Forum in Groningen. Op zaterdag 13 mei 2023 biedt het festival bezoekers de mogelijkheid om te genieten van de diverse en rijke keukens uit de MENA-regio.

Taste Of Mena Logo 2023

Taste of Mena

Op Taste of Mena stellen MENA-restaurants en cateraars uit Groningen zich voor met de lekkerste gerechten en dranken uit de MENA-regio. Bezoekers kunnen heerlijk ontspannen in MENA-sferen met een hapje en een drankje, kookworkshops, muziek, kids entertainment en meer.

Deelnemende horecazaken & cateraars zijn o.a. Florentin, La Mezza, Yamen Cuisine, Moro, Schriemer Catering, Café Lust, Stach goes Mena, Het Feithhuis goes Mena, The Market Hotel goes Mena, en Blue Bananas Pancakes goes Mena.

Taste of Mena 2023 plattegrond
Taste of Mena 2023 plattegrond

Kookwedstrijd Klaar Af Kook Mena editie

Op de Nieuwe Markt gaan MENA-koks de kookstrijd met elkaar aan om de titel ‘Beste MENA kok van Groningen’ te bemachtigen terwijl de stopwatch loopt! In spannende kookrondes wordt gekookt met ingrediënten uit de MENA-regio, gemixt met typisch Nederlandse ingrediënten. Dit alles vanuit black boxes met producten die de jury van tevoren samenstelt en waarbij de publieksjury kan aanschuiven om de gerechten te proeven en te beoordelen.

Gratis workshops en kids area

Er zijn ook gratis activiteiten voor kinderen zoals schminken en kleuren verzorgd door Klodder & Kleur. De gratis bak-workshop “Tahini Temptations” biedt deelnemers de kans om makkelijke en heerlijke bakrecepten te leren maken uit de MENA-regio. Er zijn twee opties beschikbaar en deelnemers kunnen hun eigen gebak leren maken in een vriendelijke en betrokken omgeving met de hulp en steun van de workshopgevers.

Daarnaast zal Prof. Karène Sanchez-Summerer, hoogleraar Midden-Oosten Studies aan de RUG, een presentatie geven over de moderne geschiedenis van Christelijke, Islamitische en Joodse gemeenschappen in het Midden-Oosten, door middel van het kennismaken met hun eettradities, zoals de specifieke regels voor het bereiden en nuttigen van gerechten. Deelnemers krijgen ook de mogelijkheid om hun eigen gebakjes -Ma’amoul- te bereiden. Er worden 3 workshops gegeven waarbij bezoekers van Taste of Mena gratis kunnen aanschuiven.

Taste of Mena - pexels-antony-trivet
Taste of Mena – pexels-antony-trivet

Mena is Here

Taste of Mena belooft een geweldig culinair evenement te worden en een perfecte gelegenheid om te genieten van de rijke en diverse keukens uit de MENA-regio. Het foodevent is onderdeel van het 10 daagse ‘MENA IS HERE’ evenement met culturele activiteiten, artiesten, musici, makers, verhalen en gesprekken over en uit de Mena regio (Midden Oosten – Noord Afrika) dat van 11 t/m 20 mei plaatsvindt op diverse locaties in Groningen stad.

Meer informatie:
Taste of Mena: www.tasteofmena.nl
Mena is Here: www.menaishere.nl

Categorieën
News Flash

The taste of Naud

Het zit een beetje verstopt in de leukste winkelstraat van Groningen maar eenmaal gevonden gaat zal het je zeker verrassen: restaurant Naud, voorheen restaurant Midi. De twee jonge eigenaren, Tess Haarsma en Kasper Lich, besloten vanaf januari 2023 een nieuwe, eigen koers te varen. En zo werd restaurant Naud geboren. Een eigentijdse zaak met hippe, maar warme inrichting. Met veel donkere en natuurlijke kleuren, ronde banken tegen de muur en gezellige verlichting.

Restaurant Naud foto 5 - fotografie Tanja Tuinstra - copyright Horecagroningen.nl
Fotografie: Tanja Tuinstra / © Horecagroningen

Akoestiek

Achter de bescheiden entree in de Folkingestraat schuilt een lange, smalle zaak. Met een ‘private dining’ gedeelte aan het begin, waar de akoestiek zo goed is geregeld dat al het geluid daar gelijk doodslaat. ‘Ideaal dus voor mensen die wat gevoeliger zijn voor veel geluid of voor kleine groepen waarvan de gasten elkaar nog graag willen verstaan’, vertelt Tess. Overigens is dit in de hele zaak goed geregeld want overal hangen akoestische platen tegen het plafond.

Restaurant Naud foto 6 - fotografie Tanja Tuinstra - copyright Horecagroningen.nl
Fotografie: Tanja Tuinstra / © Horecagroningen

3+1 concept

Bij Naud wordt gewerkt met een 3+1 concept. Drie gerechtjes die je zelf kiest, plus een dessert. Voor 39 euro. De kaart is heel uitgebreid en bestaat uit koude en warme gerechtjes waarvan je je eigen menu kan samenstellen, variërend van 12 tot 15 euro waarbij voor sommige gerechten een kleine meerprijs wordt gevraagd. De insteek van dit concept is niet per se om te delen, maar uiteraard kan dat wel. Ook staat er nog een aantal lekkere bijgerechten op de kaart die je er apart bij kan bestellen zoals oesters, frieten van Naud met avocado aioli en mojosaus of heerlijke pita’s met tzatziki en olijventapenade.

De keuken is fusion. ‘Dat houdt in dat we overal ter wereld iets vandaan halen,’ zegt Tess. ‘Er staan op de kaart Aziatische gerechtjes maar ook veel Europees, van alles wat eigenlijk. Geïnspireerd door wat we zelf lekker vinden.’

Restaurant Naud foto 10 - fotografie Tanja Tuinstra - copyright Horecagroningen.nl
Fotografie: Tanja Tuinstra / © Horecagroningen

Uitgebreide selectie dranken

Door al die verschillende smaken is het misschien lastig kiezen welke wijn je erbij wilt drinken. Maar daar wordt bij Naud rekening mee gehouden. Er zijn tien verschillende soorten wijnen per glas te bestellen; vier wit, vier rood en twee dessertwijnen. Daarnaast nog een mooie selectie port. Voor de bierliefhebber staan er bieren als Oedipus, Straffe Hendrik en IJwit op de kaart, aangevuld met een kleine selectie van de lokale brouwer Bax. En voor de niet-drinker heeft Naud een drietal heerlijke mocktails om uit te kiezen.

Restaurant Naud foto 9 - fotografie Tanja Tuinstra - copyright Horecagroningen.nl
Fotografie: Tanja Tuinstra / © Horecagroningen

‘Het team is onze kracht’

Wat Naud bijzonder maakt is volgens Tess zonder twijfel het team. ‘We hebben een jong team dat erg enthousiast en gedreven is en daar zijn we heel trots op. Dat is absoluut onze kracht.’ Daarnaast vinden ze het belangrijk dat je voor een goede prijs, goed kan eten en ook goede service krijgt. Alles wordt zelf gemaakt en er wordt alleen gewerkt met dagverse ingrediënten.

Restaurant Naud foto 1 - fotografie Tanja Tuinstra - copyright Horecagroningen.nl
Fotografie: Tanja Tuinstra / © Horecagroningen

Je vindt restaurant Naud aan de Folkingestraat 42 in Groningen. Naud is dinsdag t/m donderdag vanaf 17.00 uur geopend en vrijdag & zaterdag vanaf 15.00 uur. Reserveren is aanbevolen.