
Van grond tot bord: Hoe een chef en een boer samen werken aan een duurzamere keten
In het uiterste noorden van onze provincie, aan de Waddenkust, waait de frisse zeewind over de Groningse akkers. De bodem is hier anders, zilter, rijker,
De Groene Keuze is een project waarin Groningse horecaondernemers, chefs en lokale producenten samenwerken om duurzame voedselroutes zichtbaar te maken. Door middel van portretten, interviews, video’s en kookdemonstraties wordt de reis van lokale producten – zoals granen, aardappelen, wild en garnalen – van producent tot gerecht in beeld gebracht. Het project stimuleert de korte keten, versterkt regionale samenwerking en biedt inspiratie voor zowel professionals in de horeca als bewuste consumenten. De Groene Keuze is een initiatief van de Stichting Economische Samenwerking Noord-Nederland ondersteund door de Provincie Groningen en Gemeente Groningen.
In het uiterste noorden van onze provincie, aan de Waddenkust, waait de frisse zeewind over de Groningse akkers. De bodem is hier anders, zilter, rijker,
In een wereld waarin ‘duurzaam’ vaak slechts een marketinglabel is, zijn er ook mensen die het écht anders doen. Mensen voor wie respect voor dier,
In onderstaand overzicht vind je horecabedrijven in Groningen die actief bijdragen aan een duurzamere en lokale voedselketen. Zij maken deel uit van De Groene Keuze en hebben minimaal twee gerechten op de kaart die bereid zijn met lokale producten. Deze ondernemers laten zien dat duurzaam en lekker prima samengaan – goed voor jou, de regio én de toekomst.
In 2019 openden wij Herberg Restaurant Molenrij in het gelijknamige dorp. Ons bedrijf bestaat uit een herberg van 3 kamers met een eigen tv op
Bij Voila, uw (h)eerlijke restaurant in Groningen kunt u terecht voor een diner volgens het Franse table d’hote principe.
De naam Pernikkel is afkomstig van het Vlaamse woord “Pernikkelen” – een onweerstaanbare drang hebben naar…
Chef Steven Klein Nijenhuis is sinds oktober 2016 eigenaar van Herberg Onder de Linden in Aduard. Zijn eerste eigen restaurant was In de Molen in
Brouw-bistro Dokjard is gevestigd in een oud pakhuis met een lange (culinaire) historie. Wij brouwen in dit prachtige pand onze eigen bieren, en koken daar
Zes horecazaken in Groningen hebben samen met Greendish en Gemeente Groningen gewerkt aan een duurzamere menukaart. Door de eiwittransitie te stimuleren, voedselverspilling te verminderen en lokaal in te kopen, wisten zij in slechts een half jaar tijd meer dan €50.000 te besparen. Kleine aanpassingen – zoals meer plantaardige opties op het menu, beter inkopen en slimmer omgaan met reststromen – zorgen niet alleen voor lagere kosten, maar ook voor een lagere CO2-uitstoot én tevreden gasten.
Dit project laat zien dat verduurzamen loont: voor het milieu, de gezondheid én de portemonnee.
👉 Lees het succesverhaal op greendish.com
👉 Lees meer op Biojournaal
👉 Interview met Everts Partycatering