Verrassende ontknoping nachtburgemeester verkiezing


Warning: A non-numeric value encountered in D:\appdata\IIS\vhosts\horecagroningen.nl\httpdocs\wp-content\themes\publisher\includes\func-review-rating.php on line 212

Warning: A non-numeric value encountered in D:\appdata\IIS\vhosts\horecagroningen.nl\httpdocs\wp-content\themes\publisher\includes\func-review-rating.php on line 213

Op de nacht van 18 op 19 mei is op een onvergetelijke wijze bekend geworden dat titel van nachtburgemeester van Groningen 2016 – 2018 is gegaan naar Oelinda de Vries. Na een periode van enkele weken waarin fans konden stemmen op hun favoriete kandidaat is met een verrassende wending bekend geworden dat de 22-jarige de opvolgster van Chris Garrit is geworden.

De avond begint met vermakelijke poëzie van stadsdichter Kasper Peters over huilende baby’s en neusharen. Presentator Colin Mooijman introduceert  – inmiddels – oud nachtburgemeester Chris Garrit, wie met een mooie speech symboliseert wat het nachtburgemeesterschap voor hem inhield.

Orde van de Nacht
Gevolgd door een uitgave van diverse Ordes van de Nacht. Niet alleen organisatoren van festivals en muzikale hoogstanden worden bij deze geëerd, maar ook verschillende personen die zogeheten achter de schermen hun stempel op het nachtleven drukken, worden bij wijze van dit mooie papiertje bedankt voor hun diensten. Van stadsgaderobe tot journalist, ieder wordt met een kort maar krachtige dank van Garrit benoemd.

Intermezzo
Ook – in dit geval – dagburgemeester Peter van Oudsten is aanwezig en benoemd mooie aspecten van de nachtburgemeester, bedankt Garrit voor zijn inzet en staat open voor vragen. Vanuit het publiek en vanaf de kandidaat-nachtburgemeesters komen diverse vragen, maar de vraag van Garrit over het Oud & Nieuw-feest in Groningen maakte indruk en uitte zich in een vermakelijk intermezzo tussen dag- en nachtburgmeester. Ook het muzikale intermezzo van Ralf Poelman (bekend van het nummer ‘Het Gras van het Noorderplantsoen) is een amusante toevoeging aan de avond.

Kandidaten
Dan nu waar het de hele avond om draaide: de introductie van de potentiële nachtburgemeesters. Een voor een kwamen de kandidaten naar voren, werden geïntroduceerd door een persoonlijke video en ondervraagd door de jury. De vakjury bestaande uit personen van verschillende bepalende partijen voor de Groningse nacht, zoals Koninklijk Horeca Nederland, de politie en Student en Stad stellen kritische vragen. Vervolgens krijgen de kandidaten een laatste kans om het beste van hen te laten zien door middel van een pitch. Gevolgd door een vragenvuur vanuit het publiek, opmerkelijk is dat de vragen over het algemeen het meest gericht zijn aan kandidaten Hubert Nauta en Merlijn Poolman.

Uitslag
Iets na twaalven wordt het publiek ter orde geroepen, het is tijd om de titel waar het de hele avond al om gaat, te geven aan de meest geschikte kandidaat. Aan Chris Garrit, die ondertussen zijn ambtsketting af heeft gedaan, de eer om de envelop met de uitslag te openen en de uitslag bekend te maken. Na het openen wenst hij het publiek een vermakelijk lange nacht toe en roept vervolgens vol overtuiging de naam van Hubert Nauta uit. Na een daverend applaus en een bedankwoord van Nauta ontstaat er enkele verwarring.

Onduidelijkheid
Presentator Colin Mooijman begint over praktijken als in een Missverkiezing waarin een winnaar werd opgenoemd die uiteindelijk niet de winnaar bleek te zijn. En zo ook hier, ontstaat er onduidelijkheid over de uitslag. Wat blijkt, de 22-jarige Oelinda de Vries is dé nieuwe nachtburgemeester van Groningen. Er heerst verslagenheid, de winnares noemt het gevoel heel dubbel te vinden, maar is alsnog terecht blij met de uitkomst. De chaos is terug te zien in het publiek, wat langzamerhand verdwijnt uit de zaal van Huize Maas, toch weten The Boosters het voor elkaar te krijgen de aanwezige feestgangers een muzikale en amusante afsluiting van de avond te bezorgen. Chris Garrit over de winnares: “Een jonge frisse aanwinst voor de stad! Ik ben er blij mee.’

Opmerkingen
Loading...

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer