fbpx

Horeca in Groningen gedeeltelijk open vanaf 1 juni

Vanaf 1 juni 2020 mogen restaurants en cafés onder strenge voorwaarden deels geopend worden en mogen ook de terrassen met flinke beperkingen open als de regering voor 20 mei geen toename in het aantal corona besmettingen ziet. Dat geldt ook voor hotel-restaurants voor gasten zonder logies. Zodra horecabedrijven weer open gaan moeten ze zich houden aan een protocol dat is samengesteld door een samenwerking tussen horecaondernemers, VNO-NCW/MKB Nederland, KHN, het ministerie van Economische Zaken & Klimaat en consultancybedrijf McKinsey.

Eerste openingsfase horeca per 1 juni

Restaurants, cafés, bioscoopzalen, concertzalen en theaters mogen vanaf 1 juni in hun bedrijf maximaal 30 mensen ontvangen, (gasten inclusief personeel) en onder voorwaarden. Gasten worden verplicht te reserveren (ook voor cafés) en uiteraard de 1,5 meter maatregelen te respecteren. Bij een bezoek aan een horecabedrijf vindt bij entree een controlegesprek plaats om in te kunnen schatten of er risico’s zijn en daarbij is het van cruciaal belang dat gasten deze check vooraf heel serieus nemen. Iedereen zit aan een tafeltje en mensen (gasten en personeel) houden 1,5 meter afstand van elkaar. Voor hotels gelden geen andere restricties dan er nu zijn. Voor de openstelling van het hotel-restaurant voor publiek van buiten (zonder logies) gelden dezelfde regels als voor restaurants en cafés.

Gasten voor restaurants en cafés moeten reserveren voor ‘binnen’. Doel is buurtgebonden en geen groepen (dagjes)mensen en niet te veel mobiliteit van buiten de buurt te krijgen. Reserveren kan door vooraf te reserveren of door middel van triage (bij binnenkomen vragen en check naar capaciteit). Het maximum van 30 personen per locatie is hard, inclusief personeel. Dit maximum voorkomt naast groepsvorming ook te veel mobiliteit. Voor personeel in een andere ruimte is nog geen uitzondering gemaakt. Reserveren aan de deur voor binnenkomst is ook reserveren, mits triage wordt toegepast en het maximum van 30 personen binnen en de afstand van 1,5 meter niet in het geding is. Alles wat van deze stelregels afwijkt kan helaas nog niet.

Controlegesprek voor gasten bij de ontvangst

Bij binnenkomst van een horecabedrijf moeten de gasten hun handen wassen of ontsmetten met handgel en voordat ze naar binnen mogen, vindt er een controlegesprek plaats.
Horeca protocal bij entree Horecagroningen.nlTweede openingsfase horeca per 1 juli
Als het aantal corona besmettingen verder afneemt zullen restaurants, cafés, bioscoopzalen, concertzalen en theaters vanaf 1 juli in hun bedrijf maximaal 100 mensen mogen ontvangen onder nieuwe voorwaarden. Deze voorwaarden zullen eind juni bekend worden.

Algemene regels voor de horeca vanaf de gedeeltelijke opening per 1 juni

Binnen
Alle nieuwe afspraken moeten zichtbaar zijn voor gasten zowel aan de binnen- als buitenkant van het gehele horecabedrijf. Aan een tafel mogen maximaal vier personen zitten, tenzij het gaat om een gezamenlijk huishouden dat uit meer personen bestaat. Als de gasten de gelegenheid hebben verlaten, moeten de tafels, stoelen en menukaarten grondig worden gereinigd. Als er meerdere en afzonderlijke locaties op een terrein of gebouw zijn is strikte scheiding van routes noodzakelijk en mag er geen groepsvorming zijn. Voor binnen is er geen eis om aan tafel te zitten. Dat ligt bij restaurants voor de hand. Voor cafés is zitten aan de bar of aan statafels geen belemmering, mits reserveren, triage, hygiëne en 1,5 meter afstand.

Buiten
Terrassen mogen open onder twee voorwaarden: Iedereen zit aan een tafel en er is onderling 1,5 meter afstand, deze voorwaarden geven direct de limiet aan van het aantal personen op een terras. De 1,5 meter geldt voor iedereen dus ook voor personeel. Hoe groter het terras hoe meer mensen, maar niet meer per vierkante meter. Voor het terras blijven verder de regels van de gemeente van toepassing. Die kunnen in overleg tussen de KHN-afdeling en de gemeente worden aangepast.  Een terras is niet aan reserveren gebonden. Wel geldt verplicht aan een tafel zitten en 1,5 meter afstand voor iedereen. Mensen op terrassen kunnen niet naar binnen zonder triage (Controlegesprek) en 1,5 meter afstand, mits het aantal van 30 personen binnen niet wordt overschreden (toezicht!).
Opening horeca tijdens corona crisis Horecagroningen.nl

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer