fbpx

Bezorgen of dichtblijven: de financiële afweging

Veel horecaondernemers zijn sinds de sluiting van de horeca fanatiek aan de slag gegaan met het bezorgen en afhalen van maaltijden. Anderen kozen ervoor om gesloten te blijven en ging aan de slag met een grote schoonmaak of een kleine upgrade van hun zaak. En dan is er nog een groep die de zaak gesloten heeft, maar twijfelt. Want is het financieel wel zo aantrekkelijk om te starten met afhalen en bezorgen? Is de inspanning die het vraagt de opbrengsten wel waard? Dit is de afweging die je moet maken.

Invloed op je financiële tegemoetkoming

Een aantal weken geleden is door de overheid als tegemoetkoming voor ondernemers in deze crisistijd het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid geïntroduceerd. Deze regeling is sinds deze week aan te vragen en biedt een financiële tegemoetkoming voor het omzetverlies waar veel ondernemers op dit moment mee te maken hebben. Een vraag die bij veel horecaondernemers leeft, is of het starten met bezorgen en afhalen invloed heeft op de hoogte van deze tegemoetkoming.

Advocaat Jan Erik van der Wolf zei hierover in de Bidfood webinar: “Ik schat in dat de inkomsten die je uit bezorgen en afhalen haalt, effect zullen hebben op de hoogte van de tegemoetkoming. Als jij zelf maatregelen kunt nemen om je omzet op peil te houden, dus dat je in plaats van 100 procent omzetverlies slechts 50 procent omzetverlies hebt, omdat je op bezorging kunt overschakelen, dan zou het zomaar kunnen dat je niet die 90 procent vergoeding van de loonkosten ontvangt, maar 45 procent.”

Toch wil dit zeker niet zeggen dat het per definitie verstandiger is om de deuren dan maar gesloten te houden.

Verliezen beperken

Iedereen moet de keuze om wel of niet te starten met bezorgen en afhalen voor zichzelf maken en goed laten doorrekenen door zijn of haar eigen fiscalist. Maar over het algemeen kan wel gesteld worden dat het voordeel van bezorgen en afhalen is dat je het contact met je gasten in deze crisistijd behoudt. De kans is groot dat dat een positieve financiële uitwerking heeft op het moment dat je straks weer gewoon open mag. Daarnaast kan het ook nu al een behoorlijk positieve uitwerking hebben op je financiën. In dit rekenvoorbeeld laat NTF duidelijk zien dat de financiële situatie op dit moment – wat je ook kiest – allesbehalve rooskleurig is, maar dat je door afhalen en bezorgen je verlies voor deze periode wel flink kan beperken.

Te veel moeite, te weinig opbrengsten?

Een veelgehoord argument om (nog) niet te beginnen aan bezorgen en afhalen is de angst voor te veel gedoe en dat alle moeite die erin gestoken wordt niet opweegt tegen de (financiële) opbrengsten. Toch geldt bij bezorgen en afhalen heel sterk dat je het zo ingewikkeld kunt maken als je zelf wil. Je kunt met een heel toegankelijk menu en zonder al te veel investering al starten. Bovendien kun je binnen een dag je eigen bestelwebsite live hebben staan, waardoor gasten je snel weten te vinden en eenvoudig hun bestelling kunnen doorgeven. Wij zeggen: let’s go!

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer