Eerste namen Noorderzon 2016 bekend


Warning: A non-numeric value encountered in D:\appdata\IIS\vhosts\horecagroningen.nl\httpdocs\wp-content\themes\publisher\includes\func-review-rating.php on line 212

Warning: A non-numeric value encountered in D:\appdata\IIS\vhosts\horecagroningen.nl\httpdocs\wp-content\themes\publisher\includes\func-review-rating.php on line 213

Eind deze zomer zal voor de 26e keer het Noorderzon Performing Arts Festival Groningen plaats gaan vinden in het Groningse Noorderplantsoen. Jaarlijks laat het festival bezoekers kennis maken met een breed scala aan voorstellingen uit wereldwijde culturen en landen. Van donderdag 18 tot en met zondag 28 augustus 2016 zal het park weer het toneel zijn van het kunstzinnige festival.

In 2016 presenteert Noorderzon een programma van Europese en non-Europese makers die in hun voorstellingen allen urgente verhalen vertellen over hun eigen cultuur en omgeving – ook verhalen van Noorderzonbezoekers. Verhalen verteld in een vernieuwende taal, geworteld in heden en verleden. Daarmee biedt Noorderzon een eigentijdse window on the world. Vol trots presenteert Noorderzon de eerste namen uit het hoofdprogramma voor de volgende editie van het festival.

– Openingsvoorstelling:  Dead Centre | Chekhov’s First Play (Ierland/Engeland)
Het jonge gezelschap Dead Centre komt met Chekhov´s First Play voor het eerst naar Noorderzon, om onrecht te doen aan een groot toneelschrijver. Bezoekers dragen tijdens de hele voorstelling een koptelefoon, waardoor op bizarre en grappige wijze live commentaar wordt gegeven op datgene wat op het toneel gespeeld wordt.

– El Conde de Torrefiel | Guerrilla (Spanje)
Een Spaans collectief van schrijvers, muzikanten, dansers en videokunstenaars presenteren Guerilla, waarvoor maar liefst 80 vrijwillige lokale acteurs nodig zijn, die Noorderzon binnenkort gaat werven.

– Mats Staub | 21 – Memories of Growing Up (Zwitserland)
Wanneer werd jij 21? Wat gebeurde er dat jaar? En voelde je toen echt volwassen? De Zwitserse kunstenaar Mats Staub besprak deze vragen met een grote groep mensen van alle leeftijden. Voor Noorderzon verzamelt hij acht nieuwe portretten van bezoekers, waarvan de eerste opnames binnenkort plaatsvinden.

Taoufiq Izzediou/Cie Anania | En Alerte (Marokko)
Een solo-dansvoorstelling gebaseerd op de natuurlijke aantrekkingskracht van het goddelijke of het spirituele in onze huidige samenlevingen. Tijdens zijn residency in Groningen in februari onderzocht Izeddiou zijn concept verder en zette hij de eerste stappen richting een voorstelling die je kunt komen bekijken op Noorderzon 2016.

Sarah Vanhee/CAMPO | Oblivion (België)
Voor haar nieuwste voorstelling, Oblivion, hield Sara Vanhee een jaar lang alles bij wat ze anders weggegooid zou hebben, werkend en levend, en maakt er een performance mee.

Edit Kaldor | Web of Trust (Hongarije/Nederland)
Edit Kaldors Web of Trust doet een poging een nieuw online platform op te zetten: een ‘vertrouwensnetwerk’. Daarmee worden mensen van over de hele wereld online samen gebracht en een sociale beweging gevormd die gebaseerd is op respect en gelijkwaardigheid. Web of Trust haalt het internet de theaterzaal in en biedt de kans om passieve ontevredenheid om te zetten in actieve betrokkenheid.

Berlin | ZVIZDAL – Holoceen [#6] [Tsjernobyl – so far so close] (België)
Het jaar 1986: zo’n 90 steden rond de stad Pripyat worden geëvacueerd, door het mislukken van een kernproef neemt het leven van de inwoners een drastische wending. Ze verlaten hun huizen om nooit meer weer te keren. Pétro en Nadia, een echtpaar van 60 jaar oud, geboren en getogen in Zvizdal, weigeren de evacuatie. Zvizdal is een portret over eenzaamheid, overleving, armoede, hoop en liefde tussen twee oudere mensen.

Penny Arcade (Verenigde Staten)
Niemand minder dan Andy Warhol rekruteerde Penny Arcade, the Queen of Underground Perfomance, in de jaren 60 na haar stand up voorstellingen in The Playhouse Of The Ridiculous. Nu – in haar sixties – is ze nog even relevant als toen. Vorig jaar gooide ze hoge ogen op het festival van Edinburgh en nu komt ze naar Groningen voor een uiterst urgente late-night show.

– Eerste naam muziekprogramma: Daniel Norgren (Zweden)
Tot voor kort het best bewaarde muzikale geheim van Zweden maar daar heeft de beste man zelf verandering in gebracht de afgelopen paar jaar. Als eenmansband toerde hij de afgelopen jaren kris kras door Europa. Hij schrijft pijnlijk mooie lome bluesnummers: gebutst, gehavend en vol invloeden uit de country, gospel, jazz en rock.

Meer informatie en kaartverkoop
Naast het hoofdprogramma biedt Noorderzon een breed selectie aan subprogramma’s. Van een ijzersterk internationaal muziekprogramma, tientallen voorstellingen in zeecontainers tot een mini-literatuurfestival. Van een speelveld vol doe-dingen en voorstellingen voor kinderen tot beeldende kunst overal op het festivalterrein. In de komende weken en maanden worden meer namen voor het programma bekend gemaakt. Hou daarvoor  de website van Noorderzon Performing Arts Groningen in de gaten.

De Early Bird kaartverkoop voor Noorderzon 2016 start op maandag 20 juni via deze website en de reguliere kaartverkoop start op maandag 25 juli eveneens via de website en ook via een kaartverkooppunt in de stad Groningen.

Foto: Dead Centre – (c) Jose Miguel Jimenez

Opmerkingen
Loading...

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer