Bierfestival trekt 6000 bezoekers naar Martinikerk


Warning: A non-numeric value encountered in D:\appdata\IIS\vhosts\horecagroningen.nl\httpdocs\wp-content\themes\publisher\includes\func-review-rating.php on line 212

Warning: A non-numeric value encountered in D:\appdata\IIS\vhosts\horecagroningen.nl\httpdocs\wp-content\themes\publisher\includes\func-review-rating.php on line 213

Afgelopen 7, 8 en 9 april stond de Martinikerk te Groningen in het teken van vele (inter)nationale tap- en flesbieren tijdens de zesde editie van het Bierfestival Groningen. Er zijn meer dan 250 bieren geschonken, er vonden enkele masterclasses plaats en de uitslagen van de wedstrijden zijn bekend.

Tijdens het festival zijn vele binnen- en buitenlandse brouwerijen vertegenwoordigd, verdeeld over 50 stands. Brouwerijen en importeurs bemanden veelal zelf hun stand zodat de vakkundige kennis wat betreft de bieren overgebracht kon worden. De masterclasses door prominente bierkenners waren informatief en trekken steeds meer aandacht. Voor de volgende keer wil organisator Maik van Heerd een ander programma inrichten met grote namen en meer internationale allure. “We hebben nu aanbod voor beginners op het gebied van bier en echte bierfreaks, daar zit nog te weinig tussen. De cultuur moet nog groeien.”

Zeven-gangen bierdiner
Voorafgaand aan het festival vond op donderdag 7 april het Bierdiner plaats in de kerk. Het diner bestaande uit streekproducten, werd ondersteund door speciaalbieren uit de regio. Ieder gerecht werd toegelicht vanaf de kansel door Melissa Cole (Britse biersommelier) en de meeste brouwers van de bieren die geschonken werden waren aanwezig om hun eigen bier toe te lichten. Ruim 600 bezoekers hebben mogen genieten van het zeven-gangen diner.

Uitslag brouwwedstrijden
Zowel amateurs als de professionele bierbrouwerijen kregen kans om mee te doen aan brouwwedstrijden. Voor de amateurs de uitdaging om de beste Milk Stout te brouwen: een speciaalbier van geroosterde gerst wat leidt tot tonen van chocolade of koffie en met toevoeging van lactosepoeder, wat zorgt voor een romige cappuccino-smaak, volgens Maik van Heerd. Onder het oog van de jury bestaande uit professionele keurmeesters, is Jacob van der Merwe gebleken als winnaar van deze wedstrijd.

Ook onder de professionele brouwerijen ging de strijd om de best gebrouwde Milk Stout. De beoordeling bestond hierbij voor de helft uit keurmeesters en voor de andere helft uit een consumentenjury. Op die manier ontstaat er geen strijd tussen goed en lekker, maar berust de uitslag evenveel op beide beoordelingen van de jurypartijen, noemt Van Heerd. Brouwerij Van der Streek uit Utrecht ging door de speciale Mik Stout-editie van Dark Roast, genaamd Cappuccino, er vandoor met de eerste prijs. Naast de titel ‘Beste Milk Stout’, werd ook een wedstrijd gehouden omtrent ‘De Beste en Lekkerste Tripel’, welke is gewonnen door de Groningse Bierbrouwerij, bekend van het Grunn bier. Deze Tripel is door de huurbrouwerij gebrouwen in België.

Beste Bier & Spijscombinatie
Aan horecazaken in Nederland dit jaar de kans om te laten zien wie de beste Bier & Spijscombinatie weet te maken. Elf deelnemende zaken werden beoordeeld door de driekoppige jury, bestaande uit Derek Walsh, Melissa Cole en Els Eggens. Brian Hendriks van ’t Feithhuis te Groningen, wist de jury te overtuigen met zijn gerecht in combinatie met de Smoked Porter ‘Koud Vuur’ van brouwerij Bax. De koks van de Makro en Tapasco, beiden uit Groningen, volgden hem op de voet. Hiermee is ’t Feithhuis al voor de derde keer op rij winnaar van deze titel.

Het Bierfestival mag zich inmiddels het evenement met de grootste bierproeverij en het grootste bierdiner van Nederland noemen. Voor 2017 staat het festival gepland op 20, 21 en 22 april in de vertrouwde en sfeervolle Martinikerk.

Opmerkingen
Loading...

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer