fbpx

De 1,5 meter horeca, een illusie of haalbaar?

De eerste maand van horecasluiting i.v.m. het coronavirus ligt achter ons en inmiddels zijn vele horecabedrijven overgestapt naar tijdelijke of geheel nieuwe horecaconcepten. Daarnaast wordt door verschillende organisaties nagedacht over de nieuwe 1,5 meter samenleving binnen de horeca- en evenementenbranche zolang er nog geen vaccin beschikbaar is om de corona crisis te bezweren. Maar is zo’n 1,5 meter horeca überhaupt wel haalbaar? De meningen zijn verdeeld.

We zijn gesloten horecagroningen.nl

De eerste feestdagen zijn voorbij

Het traditioneel lange en drukke paasweekend is voorbij, de periode waarin de horeca piekt en het lenteseizoen start. Met ongekend mooi weer bleven de terrassen, hotelkamers en kroegen dit jaar leeg en zo ook menig camping en vakantiepark. Super natuurlijk dat de meeste Nederlanders zich aan de regels hielden maar een ramp voor de horeca-, toeristen- en evenementenbranche. Hoe moet dit nu verder?

1,5 meter horeca in de praktijk

Grote bedrijven zoals de bioscoopketen Pathé hebben hun plannen al klaarliggen voor als de horeca lockdown wordt afgeschaald naar een 1,5 meter horeca. Dit principe is eventueel nog toe te passen bij grotere bedrijven al zal het aantal gasten dermate laag zijn dat een rendabele bedrijfsvoering moeilijk wordt. De kosten om personeelsleden te beschermen middels plexiglas schermen en allerhande andere opties zijn niet het grootste probleem. Maar hoe ga je maximaal 100 gasten verdelen over ruimtes en ze niet met elkaar in aanraking laten komen of bij elkaar in de buurt laten komen bij bijvoorbeeld een toilet bezoek of het kopen van een consumptie? Uiteraard zal dit niet alleen voor een bioscoop gelden maar ook voor restaurants, evenementen locaties en alle andere horeca.

Hoe nu verder?

Wouter Verkerk, spreker, adviseur en trendwatcher op het gebied van Horeca en Gastvrijheid vat het zo samen:

“Langzaam daalt het bewustzijn in, dit gaat niet 1,2,3 over. We zijn nog lang niet klaar met het virus. Als je beeld en geluid hebt bij een mogelijke nieuwe werkelijkheid dan worden veel mensen ruw verstoord uit de dagdroom dat we over een paar weken weer lekker leven als vroeger. Dat we weer naar de kroeg kunnen, naar een concert of een druk restaurant. Of, waar horecamensen gelukkig van worden: Weer heerlijk kunnen werken met collega’s en gasten. Met gastcontact!

Wouter Verkerk

Uiteraard is een 1,5 meter horeca voor kleinere horecabedrijven niet mogelijk en de absolute doodsteek voor vele ondernemers. Nu wetenschappers, app ontwikkelaars en andere organisaties hun hoofd breken op nieuwe concepten en plannen om de 1,5 meter samenleving vorm te geven is het wellicht tijd om als horecaondernemers de koppen bij elkaar te steken en te gaan kijken naar de nieuwe toekomst.

Wat ga jij doen? Waar ben je al mee bezig? en wat is je visie op het geheel? Misschien moet er wel een pasjessysteem komen voor gezonde mensen? en is het handig om bijvoorbeeld alle inwoners van Nederland te laten testen op Corona? Zo zijn er vele vragen en wellicht meer mogelijkheden dan gedacht. Wij van Horecagroningen.nl blijven jullie in ieder geval voorzien van de nieuwste updates tijdens de corona crisis en gaan graag met jullie in gesprek over de toekomst van de horeca.

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer