fbpx

Geopende rode wijn bewaren?

Je hebt een heerlijke fles rode wijn opengetrokken, maar die is nog lang niet leeg. En dan? Je weet dat die wijn de volgende dag vaak al niet meer zo smaakvol is.

Wat kun je daar aan doen?

De oplossing is simpel: met een pompje en een rubberen kurk wordt de fles gevacumeerd. Dit helpt, alleen niet zoveel als we altijd dachten.

Uit onderzoek is gebleken dat het handmatig vacumeren van een fles maar een beetje helpt. Er is een manier om geopende flessen wijn langer te kunnen bewaren, namelijk in de koelkast en of koeling. Vooral rode wijnen die in contact komen met zuurstof gaan hard achteruit, maar in de koelkast neemt de kwaliteit veel minder snel af. Dat geldt helemaal voor rode wijnen die hout gelagerd zijn, bijvoorbeeld een hout gelagerde Rioja.

Dergelijke wijnen oxideren erg snel en zijn vaak een dag na opening al niet meer te drinken. Maar indien de wijn koud wordt gezet nadat de fles eerst is gevacumeerd, dan blijkt de wijn ook na een aantal dagen nog prima drinkbaar doordat het oxidatieproces is vertraagd.

De wijn gaat dus een stuk minder hard achteruit. Houd er wel rekening mee dat de wijn eerst op temperatuur komt.

Santé!

Sanne Schilstra
Sales Manager Wijnhandel Dikkers Groningen

Sanne is jarenlang sommelier geweest in top horeca van noord Nederland, is horeca-expert en heeft een onmetelijke passie voor wijn en gastvrijheid. Sanne zal maandelijks een column schrijven voor Horeca Groningen.

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer