fbpx

Coffee Cupping en KroegenCabaret

Afgelopen maandag vond de Horecabeurs Noord Nederland plaats. Voor horecaondernemers toch een soort nieuwjaarsborrel. En daar horen goede voornemens bij. Mijn goede voornemens: wat bijleren en (nog) meer lachen. Maar omdat goede voornemens toch altijd wat snel verwateren besloot ik om er dit jaar maar meteen werk van te maken. In Groningen is altijd wat te doen en dus werd ik op mijn wenken bediend. Deze week: Coffee Cupping en KroegenCabaret!

Mocht je ze nog niet kennen, dan is MASMAS zeker de moeite waard. Toch alweer 2 jaar geleden haalden oprichters Brian en Lourens het Spaanse concept naar het hoge noorden. En met succes, net als de DJ carrières van de beide heren loopt ook MASMAS lekker. Koffie, frisdrank, broodjes, setting en activiteiten, MASMAS pakt altijd goed uit.

Coffee cupping

Ik weet zelf helemaal niets van koffie, en blijkbaar hadden meer Groningers daar last van. Reden dus om Keniaan Stean, eigenaar van Stean’s Beans, een avond(je) coffee cupping te laten hosten. Voor €5 kregen we koffie, honing, chocola en gezelligheid. Stean had vijf soorten bonen meegenomen die hij zelf importeert en levert aan koffiezaakjes. Bonen uit Colombia, Ethiopië, Oeganda en Rwanda, stonden klaar in schaaltjes. Stean gaf ons een uitleg van wat we gingen doen. Coffee cupping is bedoeld om koffie te proeven en analyseren. Zo kan de geoefende cupper meteen ruiken of er ziektes heersen op de koffieplantage en bijvoorbeeld op wat voor bodem de bonen hebben gegroeid. Hoe het precies in z’n werk gaat kun je beter opzoeken op YouTube.

MASMAS

Aangezien de meesten van de 25 aanwezigen waarschijnlijk huis, tuin en keukenkoffiedrinkers waren trad Stean niet teveel in (technisch) detail. Hij had een korte uitleg bij elke stap van het proefproces en vroeg ons wat voor smaken we proefden in de koffies die hij had meegenomen. Cranberry, tomatensoep, earl grey thee en rubber(!) passeerden de revue. Naast koffie had Stean ook nog speciale Duitse koffiehoning meegenomen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik die koffie niet echt proefde in mijn bakje warm suikerwater, maar het idee was leuk. Verder had Stean nog speciale chocola meegenomen. De bonen voor deze chocola zijn met zeilschip Tres Hombres vanuit de Dominicaanse Republiek naar Amsterdam vervoerd, om er hier vervolgens COneutrale chocoladerepen van te maken.

Ik kan nog wel een tijdje doortypen over alles wat Stean vertelde en welke koffiebonen het lekkerst waren, maar het is veel leuker om dat zelf mee te maken. De jongens van MASMAS vertelden me dat er binnenkort meer van dit soort evenementen aankomen. Daarnaast staan er baristacursussen en nog veel meer dingen op de planning. Houd hun Facebook in de gaten, of stap gewoon even binnen!

Kroegen Cabaret

Na weer wakker te zijn geworden met meer koffie dan ik normaal in een week drink was het tijd voor de 2e etappe van vanavond: het KroegenCabaret. Op 8, 9 en 10 november staat het Groninger Studenten Cabaret Festival (GSCF) weer in de Stadsschouwburg. Ieder jaar wordt het GSCF groter, en er vindt sinds vorig jaar ook een KroegenCabaret plaats: een paar cafés in de binnenstad worden voor een avond omgetoverd tot theater. Dit jaar konden we terecht in Diner-café Soestdijk, Café Mulder, Café de Keyzer, Café de Wolthoorn & Co en Het Uurwerkertje.

Het GSCF had vijf cabaretiers uitgenodigd: Henk van Huisstede, Kachun Cheung, Nadja Schijveschuurder, Nik Goedemans en Patrick van den Kieboom. 4 Nederlanders en 1 Belg, 4 mannen en 1 vrouw. Elk van hen had een show van 15 minuten. Daarna was er ongeveer 15 minuten pauze en wisselden de cabaretiers van café. Zo konden wij gewoon lekker op onze barkruk blijven hangen en bier drinken.

Kroegen Cabaret

Nu ga ik niet supervaak naar cabaret toe, en als ik er naar toega zie ik meestal bekende cabaretiers. Dat was vanavond anders. Het GSCF geeft upcoming en nieuwe cabaretiers de kans om zich te bewijzen en promoten. Op die manier hebben ze door de jaren heen veel aankomend talent ontdekt: Jochem Myjer, Theo Maassen, Mike en Thomas, Johan Goossens, Martijn Koning en Kirsten van Teijn, allemaal traden ze ooit op in Groningen. Nieuwe mensen de kans geven om zich te bewijzen is superleuk, maar voor hen soms ook enorm spannend. En dat merk je. Waar de grote namen zich niet van hun à propos laten brengen en het publiek om hun vinger winden, was het bij het KroegenCabaret soms toch een beetje ongemakkelijk. Seks (en overspel), racisme, onzekerheid,  Tinder en “eh” bleken toch de onderwerpen waar bijna elke cabaretier zijn stuk mee aan elkaar plakte.

Maar laten we eerlijk zijn, plankenkoorts weerhoudt de meesten van ons om überhaupt het podium te betreden. Sterker nog, ik pen dit stukje op mijn zolderkamer vanachter mijn beeldschermpje, lekker veilig. Daarom niets dan lof voor de cabaretiers! Ik begreep dat Henk pas een jaar bezig is met optreden, dat Patrick helemaal met de trein vanuit Antwerpen moest komen en dat Kachun hier op een nepvisum is. Het is onwijs vet dat alle deelnemers naar Groningen zijn gekomen en ons een avond hebben vermaakt. Hopelijk gaan we nog veel van hen horen. De één was iets grappiger dan de ander, maar in elk optreden zat zeker potentie. Ik zat in Het Uurwerkertje en zelfs de presentator, die op zijn brakke dag had toegezegd er wel iets van te zullen maken, was lekker bezig.

De komende weken zijn er nog try-outs in Antwerpen, Gorinchem en Amsterdam. Daarnaast is het over een maand alweer tijd voor het èchte Groninger Studenten Cabaret Festival in onze eigen stad. Ik ben er sowieso bij, en als je helemaal tot hier hebt gelezen raad ik je dat ook zeker aan. Kaartjes zijn te koop via de website van het GSCF en die gaan hard.

MASMAS Coffee Cupping
MASMAS Coffee Cupping

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer