BAX Bier: een stel jonge, innovatieve en veelbelovende brouwers


Warning: A non-numeric value encountered in D:\appdata\IIS\vhosts\horecagroningen.nl\httpdocs\wp-content\themes\publisher\includes\func-review-rating.php on line 212

Warning: A non-numeric value encountered in D:\appdata\IIS\vhosts\horecagroningen.nl\httpdocs\wp-content\themes\publisher\includes\func-review-rating.php on line 213

BAX Bier, inmiddels een bekend begrip onder Groningse bierliefhebbers. Het jonge, vernieuwende biermerk bouwt momenteel een eigen brouwerij en heeft onlangs een proeflokaal geopend aan de Friesestraatweg. Oprichter Jeroen Bax vertelt over zijn passie, zijn plannen en zijn bier.

In de grote, open en lichte ruimte in het pand aan de Friesestraatweg 201 zijn de brouwketels al in te beelden. Over niet al te lange tijd gaan de BAX-bieren in grote hoeveelheden liters geproduceerd worden op Groningse bodem. Voorheen gebeurde dit in Amsterdam en België, maar Jeroen Bax (29 jaar) kan niet wachten om zijn eigen brouwketels en bierleidingen aan te zwengelen. De ketels laten nog even op zich wachten, maar er zijn ondertussen genoeg andere dingen te doen.

Ligging
Het pand ligt tussen Paddepoel en Vinkhuizen in, waar weinig horeca is gevestigd. Een strategische plek, denkt Jeroen Bax, ook als hij wijst naar het fietspad wat iedere dag door menig student wordt bereden op weg naar het Zernike complex. De fietsroute heeft uitzicht op het BAX-terras aan het water van het Reitdiep. De kring aan stoelen doet denken dat hier al gezellige tijden zijn beleefd, maar het terras gaat in de loop der tijd nog opgeknapt worden tot een soort strandtent met boulevardachtig karakter.

Proeflokaal
Het proeflokaal – wat grenst aan het terras – is een groot opgezette ruimte vol met stoere, karakteristieke meubels. Tafels, stoelen, barkrukken, picknickbanken en een schommelstoel; allemaal gemaakt van gerecycled pallet- en steigerhout uit Winschoten. “Alles is door onze eigen handen gegaan,” noemt Jeroen Bax, “dat voegt voor ons maar ook voor onze bezoekers een stukje ziel en beleving toe aan het proeflokaal”. Het lokaal zal gerund worden door Marloes Bax, kersverse vrouw van de eigenaar, die onder andere de regie heeft over de twaalf taps en in de toekomst wellicht de keuken met daghappen.

Bax bier proeflokaal brouwerij collage
Foto’s: Alvar Besemer

Vermaak
In het lokaal moet iedere bierliefhebber zich thuis voelen en kunnen vermaken. Bax wil ruimte maken voor een pooltafel en de mogelijkheid tot tafelvoetbal creëren. Ideeën zijn er om Tour de France etappes uit te zenden en een ‘Bring Your Own Meat Day’ te organiseren. Er liggen allerlei bordspellen op de tafels, om naast het proeven van bier ook nog de humor erin te houden. Humor is een eigenschap waar Jeroen Bax ook zelf over beschikt. De opmerkelijke namen voor zijn bieren zoals ‘Kon Minder’, ‘Rokkenjager’ en ‘Oma’s Pruim’ is zijn eigen inbreng geweest. De etiketten lichten de namen verder toe om verwarring te voorkomen, maar doen bij menig lezer een glimlach op de mond toveren.

Bieren
Op de vraag hoe de bieren ontstaan, geeft de initiatiefnemer aan dat het simpel is. “Je hoeft niet opnieuw het wiel uit te vinden. We pakken vaak een stuk of tien à twintig bieren bij elkaar van hetzelfde soort en gaan deze proeven. Wat we lekker vinden aan ieder van deze bieren proberen we samen te brengen en na te maken in onze eigen bieren.” De brouwers laten zich inspireren door Amerikaanse brouwtechnieken en -experimenten en blijven daardoor aan de recepten schaven tot ze tevreden zijn. Dat betaalt zich uit: ‘Kon Minder’ en ‘Koud Vuur’ zijn bekroond met zilver en goud tijdens de Brussels Beer Challenge 2015.

Zoals de liefde voor bier vroeger is ontstaan in vaders keuken, zo groeit in 2013 de ambitie in Oostenrijk om het eigen gebrouwen bier op de markt te brengen. Anno 2016 wordt een eigen brouwerij gebouwd en een proeflokaal geopend. BAX Bier is nog lang niet uit gebrouwen, wat kunnen we nog meer verwachten van deze ambitieuze jongens? We houden ze in de gaten.

BAX is in meerdere slijters en horecagelegenheden te vinden en wordt geleverd door Speciaalbier groothandel Bier&Co.

Het BAX Proeflokaal aan de Friesestraatweg 201/2a is iedere donderdag en vrijdag geopend vanaf 16:00 uur en iedere zaterdag en zondag vanaf 14:00 uur.

Bekijk hier de website en Facebook van BAX Bier.

Bax Bier Proeflokaal brouwerij
Foto’s: Alvar Besemer
Opmerkingen
Loading...

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer