fbpx

Rookruimten pas dicht vanaf 1 juli 2022

KHN heeft vrijdag 23 november, het Nationaal Preventieakkoord ondertekend. In dit akkoord staan maatregelen die een groot aantal partijen gaat nemen om Nederland gezonder te maken. De gezamenlijke ambitie is om ervoor te zorgen dat in 2040 minder mensen roken, problematisch alcoholgebruik wordt teruggedrongen en er minder mensen zijn met overgewicht.

Belangrijkste winst voor de horeca is dat we met staatssecretaris Blokhuis van VWS tot een akkoord zijn gekomen dat rookruimten pas vanaf 1 juli 2022 worden verboden. Dat geeft horecaondernemers langer de tijd om hun rookruimte uit te faseren.

In het Nationaal Preventieakkoord zijn meer maatregelen opgenomen die voor de horeca belangrijk zijn. Zo moeten we ons uiterste best doen om ervoor te zorgen dat de naleving van de leeftijdsgrens van 18 jaar voor het verstrekken van alcohol 100% is in 2030. En we gaan horecaondernemers stimuleren om ook kleinere porties aan te bieden. Dat betekent niet alleen meer keuzemogelijkheden voor gasten met verschillende behoeften, het draagt bovendien ook nog bij aan het verminderen van voedselverspilling.

Robèr Willemsen, voorzitter van KHN: “We hebben de afgelopen maanden met een groot aantal partijen overleg gehad. Dat maakt dat we op sommige punten tot een compromis zijn gekomen. Vanuit KHN hebben we meegepraat over problematisch alcoholgebruik en overgewicht. En we hebben apart met de staatssecretaris gepraat over rookruimten. Die gesprekken waren niet altijd makkelijk. De insteek van KHN was daarbij om alleen akkoord te gaan met maatregelen die werkbaar zijn voor horecaondernemers.

Wij zijn juist niet van het opleggen van verplichtingen. Wat wij wél kunnen doen, is ondernemers inspireren en enthousiasmeren om hun aanbod gezonder te maken. Want mensen willen – als ze uit eten gaan – graag een wijntje drinken en een toetje eten. En dat moet ook kunnen, vinden wij. Maar het is goed dat horecaondernemers ook gezondere alternatieven op de menukaart zetten.

Al-met-al vind ik dat we tot een goede set afspraken zijn gekomen. Nu moeten we daar met z’n allen mee aan de slag. Ik roep alle horecaondernemers dan ook op om mee te doen en zich in te zetten voor een gezonder Nederland in 2040. Want het is voor onze branche ook belangrijk dat mensen gezond en vitaal zijn.”

Preventieakkoord KHN

Verbod rookruimten uitgesteld tot 1 juli 2022

In de gesprekken met de staatssecretaris heeft KHN zich hard gemaakt om het verbod op rookruimten later te laten ingaan dan de 2 jaar die staatssecretaris Blokhuis eerder dit jaar had geopperd. Robèr Willemsen: ”Wat ons betreft was die 2 jaar echt te kort. Horecaondernemers hebben de afgelopen jaren veel geld geïnvesteerd in een rookruimte en hebben dus extra tijd nodig om die investering terug te verdienen. Daarnaast ben ik blij dat het gelukt is om het kabinet te overtuigen van het feit dat het verbod op rookruimten vanaf 1 juli 2022 ook geldt voor de (semi-) publieke sector en openbare gebouwen.”

Roken KHN

Naleving naar 100% in 2030. Wederverstrekking strafbaar?

Op het gebied van alcoholgebruik zetten we ons in de horeca al langer in om de naleving van de leeftijdgrens te verbeteren. Wij vinden het goed dat jongeren onder de 18 jaar niet drinken. Nu ligt de naleving op 26,6% in de horeca en het streven is om dat percentage in 2030 naar 100% te krijgen. Rober: “We realiseren ons dat dat een stevige ambitie is, maar we gaan ons er 100% voor inzetten!
Het ministerie gaat zich inspannen om de ‘wederverstrekker’ strafbaar te stellen. Daar zijn we blij mee, want daar dringen wij – samen met andere partijen – al langer op aan.”

overgewicht KHN

Kleinere porties op de menukaart

Op dit moment is 48% van de volwassen Nederlanders te dik en de verwachting is dat dit percentage verder stijgt. Om dat tegen te gaan, zijn verschillende maatregelen in het Nationaal Preventieakkoord afgesproken. Eén van de acties waar KHN zich aan heeft verbonden is dat we horecaondernemers gaat stimuleren om ook kleinere of verschillende porties op de menukaart te zetten, zodat gasten minder snel teveel eten. “‘De behoeften van onze gasten variëren, waarom zouden we daar waar dat kan niet op inspelen?”, aldus Willemsen.

Infographic met de belangrijkste acties

KHN gaat de komende tijd aan de slag om horecaondernemers te stimuleren en inspireren om werk te maken van de acties uit het Nationaal Preventieakkoord die van belang zijn voor de horeca. Die acties staan op deze infographic. De overheid zal de komende tijd in de gaten houden hoe goed het gaat met de acties die zijn afgesproken. Het RIVM gaat daar ieder jaar over rapporteren.

Download de Infographic met de belangrijkste acties.

Bron: KHN.nl

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer