fbpx

Op bezoek bij het International Craft Beer Festival

Omdat we niet willen dat het weekend van 23-25 juni 2017 ieder jaar in het teken van TT-Assen staat heeft Grunn zijn best gedaan om te zorgen voor een hoop evenementen in onze eigen stad. Groninginnedag bracht een hoop oude bekenden terug, het Jenever & Gin Festival stond in Der Aa-kerk en Bax Bier organiseerde het International Craft Beer Festival. Uiteraard was Horeca Groningen overal aanwezig. Hierbij een verslag vanaf de Ossenmarkt.

Waarom dronken we?

Dat bierfestivals tegenwoordig populair zijn wist u hopelijk al. Een beetje plaats in Nederland heeft tegenwoordig zijn eigen versie van meerdaagse gezelligheid en bier. Groningen, voorop lopend als altijd, beleefde dit weekend haar tweede. Na het succesvolle Bierfestival in april besloot ons eigen Bax Bier hun vrienden uit andere landen naar het hoge noorden te halen. Bij binnenkomst kregen we een officieel proefglas (25 cl), twee munten, een plattegrond met informatie over het te krijgen sap en een flesje water (onder het mom van “gij zult hydrateren”).

Wat dronken we?

Aanwezig waren Weschnitztaler Braumanufaktur (Duitsland), Jopen (Nederland), Tempest Brew Co (V.K.), Bax Bier (Nederland), H2ÖL (Spanje), Stone Brewing (V.S.), Brew Age (Oostenrijk), Brewdog (Schotland (aannemend dat de Schotten niet blij zijn als we hen onder het V.K. scharen)), Oedipus (Nederland) en Hooghoudt dat een selectie van Groninger Brouwerijen presenteerde. Elke brouwerij had een aantal verschillende bieren meegenomen uit hun assortiment. Wat opviel was dat IPA’s de fetisj van elke bierbrouwer zijn en dat de trend van collabs uit de modewereld is overgewaaid. Overigens zijn de vrienden van Bax het niet eens met Heineken, want 0.0 was nergens te vinden. Vandaar ook waarschijnlijk dat bijna iedereen zijn kinderen thuis had gelaten.

Waar dronken we?

Ik zal eerlijk zijn, ik vind de Ossenmarkt de lelijkste markt van Groningen. De gemeente heeft inderdaad haar best gedaan om de kale vlakte wat op te leuken met een oefenparcours voor het fietsexamen, maar dat mag niet baten. Iedere keer als er iets op de Ossenmarkt is vraag ik me af waarom je het juist daar zou organiseren, maar goed, dat is nu eenmaal gegeven. Feit blijft dat Bax zich vooral had gericht op waar ze goed in zijn: bier. Een liveband zorgde voor wat fijne deuntjes en we konden spijkerslaan, spijkerbroekhangen en tafelvoetballen, maar daar bleef het bij. Het weer gooide inderdaad roet in ons drinken, maar toch verwachten we bij de volgende editie meer aankleding, of een leukere locatie.

International Craft Beer Festival Groningen

Conclusie

Dat Groningen houdt van een speciaal (buitenlands) biertje bewijzen de speciaalbierkroegen en –café’s al jaren. Het International Craft Beer Festival sloeg de plank, wat ons betreft, echter op een paar punten mis. Ten eerste betalen we entree. We snappen dat het geld kost om een festival neer te zetten. Maar als ik dat dan doe, wil ik wel een beleving die het dat entreegeld waar maakt. Een glas dat, bij wijze van spreken, bij Shirt a la Minute bedrukt is en waar maar 25 cl in kan, een selectie bieren waarvan in ieder geval een deel gewoon in Nederland te krijgen is en het uitblijven van een vette attractie vind ik geen €12,50 waard.

Wat verder in mijn ogen gek was is de timing. In Groningen heb je drie groepen mensen: Stadjers, studenten en verdwaalde Friezen. Het festival was in mijn ogen niet druk bezocht. Maarja, dat is ook niet zo gek. Er waren op zaterdag zat activiteiten in heel Groningen in het teken van Groninginnedag, maar daarmee ontbrak elke link vanuit het International Craft Beer Festival. Verder kon men het hele weekend naar de TT-Assen. Wat ook meespeelde zijn de tentamens. Studenten zetten geregeld jokers in, maar zo midden in de tentamenperiode zijn die meestal ook op.

Een laatste punt vind ik toch de aankleding. Ik ben persoonlijk iemand die van nutteloze feitjes en goeie verhalen houd. Had Bax hun collega’s gevraagd om een verhaal te schrijven over hun beginselen en waarom zij nou eigenlijk tot de “beste en meest bijzondere international brouwerijen” behoren, dan had ik dat leuk gevonden en kon je nog een beetje lullen met de brouwers over hun bijzondere verhaal. Nu kreeg ik een glas. Leuk, maar welk biermerk probeert je niet hun glas aan te smeren tegenwoordig?

“Na het lezen van het verslag hierboven zou u kunnen denken dat ik echt een teleurstellende dag heb gehad op het eerste International Craft Beer Festival. Dat is echter niet hoe ik het heb ervaren. Het was leuk om te zien dat Groningen niet achterblijft op het gebied van bierfestivals en al helemaal tof dat ons eigen Bax Bier het dit keer organiseerde. Zoals bij elke editie zijn er een hoop dingen die (in mijn ogen) beter kunnen. Toch hoopt uw verslaggever en Horeca Groningen dat de trend van bierfestivals in onze stad wordt doorgezet, al dan niet met onze tips. Bax Bier en kornuiten bedankt, de bijgerechten waren soms wat gek, maar al met al smaakt het naar meer!

Auteur: Lodewijk Portielje

International Craft Beer Festival Groningen

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer