Woon- en eethuis voor allen. Dat is waar WEEVA voor staat. Aan het Gedempte Zuiderdiep in de stad Groningen. Dé plek waar obers de deur nog voor je openhouden, ze keurige gilets dragen, en er echte klassieke gerechten worden geserveerd Je gaat er echt een stapje terug in de tijd. Althans voor je gevoel. De zaak ademt gastvrijheid. Niets is ze te gek en alles wordt met veel aandacht en plezier voor het vak gedaan. Opvallend genoeg zijn het allemaal iets oudere obers. Volgens eigenaar Fred Dalebout is dat omdat zij vaak goed weten hoe het allemaal echt moet. ‘De jonge garde kan daar dan weer van leren’, vertelt hij.
Gaarkeuken en kosthuis
De geschiedenis van WEEVA begint in 1871. Toen was het de Groningse gaarkeuken. Mensen die het wat minder breed hadden konden bij WEEVA voor weinig een maaltje halen en bovendien nog goedkoop slapen ook. Rond 1929 werd het pand, met gaarkeuken en kosthuis, omgedoopt tot het Woon- en Eethuis Voor Allen. In de volksmond dus WEEVA genoemd.
In de tussentijd heette het bedrijf nog een tijd Martini Hotel. Dat hotel, dat boven het restaurant zit, telt 117 kamers. In 2011 werd de naam weer terug veranderd naar WEEVA. De oude vertrouwde naam kwam weer terug op de gevel.
Iedereen komt eten
Een rijke historie die niet meer weg te denken valt uit Groningen. Volgens Dalebout was de WEEVA altijd voor iedereen, en is dat tegenwoordig nog steeds.
‘We zijn er niet voor een specifieke doelgroep’, legt hij uit. ‘Er komt hier echt van alles. Studenten, ouderen die hier vroeger kwamen, komen hier nu met hun kinderen, stelletjes en ook mensen die gewoon elke dag komen eten. Die zijn er best veel.’
Klassieke menukaart
Op de menukaart staan klassiekers als gebakken kalfslever met spek, bloedworst met appel, sliptong, stamppotten en poffert met vanille-ijs. ‘Alles wordt vers gemaakt’, zegt Dalebout. ‘Dat moet ook wel. Naast dat dat natuurlijk onze eigen standaard is, willen we ook de gasten die hier dagelijks komen eten, een fatsoenlijke en gezonde maaltijd voorzetten.’
Niet met honger de deur uit
Naast de a la carte kaart is er ook een dagelijks wisselende daghap. Variërend van stamppotten, Duitse biefstuk (schijnt heel populair te zijn) of gewoon een goede schnitzel. En de garnituren krijg je er dan nog zo lekker ouderwets in bakjes bij geserveerd. ‘Je gaat hier niet met honger de deur uit’, zegt Dalebout. ‘Dat is niet de bedoeling. Dus als je nog een extra bakje aardappeltjes of groente wilt, dan serveren we dat gewoon. Zonder dat we daar eerst nog even voor langs de kassa gaan.’ WEEVA is zeven dagen per week geopend van 17.00u-23.00u. Kijk voor meer informatie op www.weeva.nl