fbpx

Het Vaatje houdt vast: heropening aan de Grote Markt

Het Vaatje leeft

De karakteristieke, door blauwe neonletters verlichte trap onder de Drie Gezusters, waar menig stapper overheen gelopen (of gestruikeld) is, leidt binnenkort naar een nieuwe maar welbekende bestemming: Het Vaatje. Het café wat jarenlang gevestigd was aan de Poelestraat, maakt per 23 november 2016 een nieuwe start aan de Grote Markt 39.

Na twintig jaar een kenmerkende verzamelplek voor studenten te zijn geweest in de Poelestraat, werd het huurcontract beëindigd omdat de Gemeente Groningen ander plannen had voor deze plek. Maar de drive ging niet verloren bij uitbater Jeroen de Vries, tevens eigenaar van Dinercafé Diep – dat hij samen met partner Irene van de Velde runt.

Het Vaatje leeft

“De naam van het Vaatje leeft nog steeds, ook bij mij persoonlijk.” zegt De Vries. Het café werd gemist. In afgelopen anderhalf jaar tijd is menig pand bekeken voor een herstart van het café. Vaak gingen de plannen niet door vanwege geluidstechnisch oogpunt of ruimtegebrek. Totdat de eigenaren van Diep werden benaderd door de exploitant van Feestcafé De Blauwe Engel aan de Grote Markt.

Befaamde dranken

Over een dikke twee week, op 23 november, gaat het Vaatje weer als vanouds los. Het publiek is zowel aan het begin van de stapavond (22:00 uur) als in de late/vroege uurtjes welkom. Borrelaars en feestgangers kunnen weer terecht voor het befaamde kannetje Raket, de huisgemaakte dropwodka en de ouderwetse Paardenkut (lees: Apfelkorn met Spa Rood).

het-vaatje-grote-markt-horecagroningen-002
kannetje Raket
Twintig jaar Het Vaatje

Veel zal er niet verbouwd worden, het pand aan de Grote Markt is nog in goede staat. Wel zullen de vele schilderijen, borden en foto’s van Het Vaatje terugkomen aan de muur. “De doorgang – ook wel de sluis genoemd – waardoor je de kroeg binnenloopt, komt vol te hangen met fotomomenten aan twintig jaar Het Vaatje.” Hiervoor is inbreng van Vaatje-gangers door al die twintig jaren heen meer dan welkom. De eigenaar denkt er over na om toch een element van De Blauwe Engel te behouden, om daarmee de geschiedenis van het pand te eren.

Geen avond zal dezelfde zijn

Het Vaatje zal altijd een café blijven. De kaarsen, vilten en nootjes worden weer teruggezet op bar en tafel. “Iedereen – vanaf achttien jaar oud – die zich thuis voelt in Het Vaatje, is bij ons welkom om al aan het begin van de stapavond een borrel te drinken. Maar men kan op den duur ook een transformatie verwachten naar een echte feestavond waar je lekker los kunt gaan.” Aldus De Vries. Het personeel speelt hierin een belangrijke rol. De barman of -vrouw zal de sfeer van de avond aanvoelen en inspelen op het publiek door middel van het draaien van vele (verzoek)platen. Of dat nou Top40, Nederlandstalig of Happy Hardcore is, De Vries: “Alles moet kunnen in de loop van de avond – geen avond zal dezelfde zijn.”

Op die manier moet iedere feestganger een fijn gevoel hebben en kunnen genieten van een ongedwongen sfeer. Zowel oude, bekende feestgangers die avonden hebben doorgebracht in Het Vaatje als nieuwe gezichten zijn welkom om hun sporen terug te herkennen óf achter te laten in de oude toiletdeuren van het voormalige pand.
Het Vaatje zal maandag tot en met zaterdag vanaf 22:00 uur geopend zijn, de sluitingstijden worden grotendeels aan het uitgaanspubliek overgelaten.

het-vaatje-grote-markt-horecagroningen-003

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer