fbpx

Het lekkerste huisbier van Nederland gezocht

Het is de vijfde keer dat Entree Magazine de verkiezing Lekkerste Huisbier van Nederland 2016 organiseert. Doe ook mee!

De titel Lekkerste Huisbier van Nederland staat weer te vergeven. Hierbij is het niet alleen van belang of het bier van erg goede kwaliteit is, maar ook of het wel bij de zaak past. De jury laat ieder jaar namelijk niet alleen positieve maar ook negatieve geluiden horen. Natuurlijk, het is geweldig dat horecazaken een huisbier (laten) ontwikkelen maar – zo luidt de vraag steevast – maken ze wel een bewuste keuze voor brouwer en recept of accepteren ze gewoon wat ze krijgen ‘aangeboden’? Past het bier dus wel bij de onderneming, in het verhaal van het bedrijf, bij het concept?

Visitekaartje

Huisbier moet immers ook een visitekaartje zijn, waarmee bovendien extra omzet gegenereerd kan worden. Rootz in Den Haag, in 2015 de winnaar in de categorie licht, koos bijvoorbeeld heel bewust voor een goed doordrinkbaar, blond bier. En hiermee geeft de als bierspecialist bekendstaande horecazaak inderdaad een impuls aan zijn omzet. Daarnaast won Paddy O’Ryan in Leeuwarden vorig jaar met zijn Rosemary Porter in de categorie zwaar. Dat een Ierse pub (als deze) een porter laat ontwikkelen is niet gek, maar als een reguliere horecazaak dat zomaar doet kun je je afvragen of dat wel een juiste keuze is. Gelukkig zijn er genoeg adviseurs en biersommeliers om horecaondernemers te helpen in het proces van het vinden van het juiste huisbier, want het verhaal moet natuurlijk wel kloppen.

In ieder geval voor wat betreft de verkiezing Lekkerste Huisbier van Nederland 2016. De jury van de verkiezing zal haar kritische licht dan ook weer letterlijk en figuurlijk op alle inzendingen van dit jaar laten schijnen, die wederom alle worden geschonken in het Royal Leerdam-proefglas AnDer 1.0. In zowel de categorie licht als zwaar kiest de jury een winnaar en runner-ups. Voor hen volgt dan niet alleen lof, vak-erkenning en een officiële titel, maar ook landelijke media-aandacht en bevestiging van de kwaliteit die ze op de kaart hebben staan.

Aanmelden

Dus heeft u ook een huisbier? Meld dit dan aan via redactie@EntreeMagazine.nl (tot en met zondag 13 november). Vermeld in de onderwerpregel ‘Lekkerste Huisbier 2016’ en geef de volgende zaken aan.
* Omschrijving van het bier (incl. alcoholpercentage)
* Motivatie om het te (laten) brouwen.
* Naam van de brouwerij.
* Een (grote) afbeelding van het/de glaswerk/fles/etiket.

Deelnemers krijgen vervolgens meer informatie over het verloop van de wedstrijd. Etiketbieren (met alleen een etiket van de zaak erop, niet uniek voor de zaak) zijn uitgesloten van deelname. Dit geldt ook voor de winnaars van 2014 en 2015.

Let op

Als u meedoet wordt u eind november gevraagd om uw bier(en) in een paar flessen op te sturen per post óf een fust op de dag van de finale proeverij (in december) af te leveren. Fustbier bij voorkeur in fust aanleveren en niet zelf aanvullen op fles; dat voorkomt kwaliteitsverlies.

De jury

* Puck Kerkhoven
* Henri Reuchlin
* Theo Flissebaalje
* Fiona de Lange
* Derek Walsh

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer