fbpx

Wijn en smaak op vakantie

De vakantie moet nog komen of is voor velen al begonnen. We kennen het wel, heerlijk op de camping, in het hotel of een appartement in Nederland of het buitenland. Tot rust komen na een jaar hard werken. Met in de buurt van je verblijfplaats een sfeervolle wijngaard waar ze verrukkelijke wijnen laten proeven en verkopen.

We gaan vaak allemaal zo’n wijngaard bezoeken en laten ons als altijd verleiden om een aantal wijnen van het assortiment te kopen om tijdens ons vakantieverblijf te genieten. En natuurlijk nemen we een aantal flessen mee naar huis om het vakantiegevoel vast te houden.

camping column Jorrit Hoexum
camping column Jorrit Hoexum

Belevingsmodus

Uit onderzoek is gebleken dat we tijdens onze vakantie of een ander moment van ontspanning in een andere smaak- en belevingsmodus zitten dan tijdens ons werk. Dus zijn we veel sneller geneigd om iets lekker te vinden wat we normaal gesproken iets minder van kwaliteit vinden.

Ik spreek uit ervaring, want ik ging recent mee op reis voor de inkoop van een nieuwe huis champagne voor een grote hotelketen. We kwamen terecht bij een leverancier van een super mooie champagne ergens tussen Épernay en Reims, het gebied waar de Tour de France dit jaar een aantal etappes aflegde.

Wijnen column Jorrit Hoexum
Wijnen column Jorrit Hoexum

Mijn collega’s en ik hebben daar drie dagen heerlijke dagen gehad. We hebben verschillende champagnes geproefd en daarbij vorstelijk gedineerd. Tegelijk genoten we van het zomerse weer en het fantastische uitzicht over het Franse landschap.

Op de laatste dag hebben we een Brut, Rose, en een Demi Sec champagne uitgezocht als huis champagne voor de hotelketen en 1200 flessen naar Nederland laten transporteren. Vervolgens hebben we met een aantal collega’s  de champagne geproefd. Hun smaakbeleving was een geheel andere dan die wij in Frankrijk hadden ervaren. En toch was het dezelfde champagne die wij in La Douce France proefden.

Mijn advies is; geniet van de wijnen en al het andere moois tijdens je vakantie, maar koop terug in Nederland gewoon je wijnen bij de vertrouwde wijnhandel of specialist. Dan is de smaak altijd goed!

Lees ook de andere column van Jorrit Hoexum: “Wijn bij spijs of spijs bij wijn?”

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer