fbpx

Buitenaards bier

Normaal gesproken schrijf ik over bier dat zich op deze planeet bevindt. Wel zo fijn als je het hebt over verkrijgbaarheid. In februari deed zich echter iets voor dat biergerelateerd is, maar wel 39 lichtjaren van de aarde verwijderd. Astronomen van de universiteit van Luik ontdekten een zonnestelsel met liefst zeven 7 planeten die ongeveer dezelfde grootte hebben als de aarde. En die bevinden zich allemaal in een zone om hun ster die het mogelijk maakt dat zich leven heeft ontwikkeld. De naam van dit zonnestelsel is TRAPPIST-1, een directe verwijzing naar Belgische speciaal bier.

De naam die de bierminnende wetenschappers van de Luikse universiteit aan het stelsel gaven is ontleend aan de telescoop waarmee het stelsel is opgespoord: de TRAnsiting Planets and PlanetesImals Small Telescope.
Dat roept het idee op om in het geval leven wordt ontdekt op een van de planeten, deze buitenaardse wezens ‘trappisten’ te noemen. Daarmee wordt de naam van deze kloosterorde uit 1098 gekoppeld aan de meest baanbrekende wetenschappelijke ontdekking van de 21e eeuw.

Maar …, het gaat nog verder. De wetenschappers hebben laten weten dat ze de zeven planeten in het stelsel naar individuele trappistenabdijen willen vernoemen. Dus krijgen we binnenkort te horen: ‘Er is leven ontdekt op Orval’ ? Dromend over buitenaards leven, denk ik aan het eerste contactmoment, waarin we moeten uitleggen waar de naam die we aan de aliens hebben gegeven vandaan komt. Wat zou het mooi zijn als we ze daarbij een mooi Belgisch trappistenbier kunnen inschenken. En tegelijkertijd kan het carnavalslied ‘In de hemel is geen bier, daarom drinken we het hier’ definitief van tafel. Helaas moet eerst nog blijken of er aantoonbaar leven is op één van de planeten. Maar met mijn romantische geest schenk ik mijzelf een mooie Westmalle tripel in. En ik proost naar de sterren: Op bier en op wetenschap.

Ivo Thijssen
Biersommelier

Ivo is internationaal biersommelier, entertainer en horeca-expert. Heeft een onmetelijke passie voor bier, horeca en gastvrijheid. Ivo zal maandelijks een column schrijven voor Horeca Groningen.

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer