fbpx

Bar 1672 onderscheidt zich met een eigenzinnige kaart en rustige ambiance voor de gast

Na binnenkomst in de deze week geopende Bar 1672 aan het Gedempte Zuiderdiep valt het oog op de imposante en antiek ogende espressomachine van het Italiaanse merk Elektra op de hoek van de bar. Het is een van de vele eyecatchers in het nieuwe horecabedrijf dat Fred Dalebout en zijn vrouw Ilona onder de paraplu van de Martini Hotel Group gaan exploiteren.

espressomachine Elektra bar 1672
espressomachine Elektra bar 1672

‘’Het is de eerste zaak die wij samen geheel naar eigen inzicht en smaak hebben kunnen bouwen. Een bar waar heerlijke gerechten moeten zorgen voor een onvergetelijke tijd met als hoofdingrediënt een rijke artistieke geschiedenis’’, vertelt Fred Dalebout.

Geschiedenis heeft het pand zeker, want in de gevel zijn twee kanonskogels te vinden die bij het beleg van Groningen in 1672 door Bommen Berend vanaf de Kempkensberg zijn afgevuurd.

Kaart

De kaart van Bar 1672 wijkt nogal af van wat gangbaar is in de vele eetcafés die in de stad Groningen zijn te vinden. Geen voor- en hoofdgerechten, maar kleine smaakvolle hapjes die in elke gewenste hoeveelheid door de keuken worden bereid. Dat alles kan worden genuttigd met daarbij champagne of een van de vele cocktails die door de bartenders gemaakt kunnen worden. Mocht er toch nog behoefte zijn aan een biertje dan schenkt Bar 1672 als en van de eersten in Nederland het Belgische Cristal.

Bar 1672 champagne

Geschiedenis

De naam 1672 die nu weer op de gevel prijkt komt niet helemaal uit de lucht vallen. In de winter van 1974 gaan de deuren open onder de naam Boetiek Waterloo annex Café 1672. Het fungeert als podium voor allerlei uitingen van kleinkunst zoals cabaret, jazz, dichtkunsten theater. De Keltische folkband Rapalje begint met zijn eerste optredens. De laatste uitbater van Café 1672 is Hans Vos (Leip) die ook in jazzcafé De Spiegel in de Peperstraat de scepter zwaait. Na zijn vertrek verander de naam in eetcafé Roezemoes.

Niet alleen de indrukwekkende espressomachine trekt de aandacht van de gast. Op de achterwand van de entresol prijkt het grote kunstwerk A wonderful world van James Chiew waarop wereldberoemde politici, artiesten, koninklijke families en geestelijken in een grappig groepsportret zijn samengebracht. Een kijkje waard! Dat geldt ook voor het pand dat de status van Rijksmonument draagt en, zoals de geschiedschrijving wil, al in de zeventiende eeuw op deze plek staat.

A wonderful world van James Chiew bar 1672
A wonderful world van James Chiew – bar 1672

Fred en Ilona Dalebout hopen dat Bar 1672 een etablissement wordt waar gasten in alle rust kunnen genieten van de exquise drankjes en smaakvolle hapjes.

,,De ambiance in het pand geeft rust. De kaart biedt een grote variatie voor een doelgroep die naar onze overtuiging een dergelijk concept in de stad Groningen maar moeilijk kan vinden. We hebben op een aantal verdiepingen het interieur zodanig ingedeeld dat de gast de avond ontspannen kan doorbrengen. Eten doe je door samen te delen; we share love and like food’’, is de stelling van Fred en Ilona Dalebout.

Bar 1672 is dinsdag, woensdag en donderdag geopend vanaf 16.00 uur, vrijdag om 15:00 uur, zaterdag en zondag vanaf 12.00 uur en ’s maandags gesloten. In de zomermaanden als het terras naar buiten kan gaat de zaak overdag eerder open.

Bar 1672 cocktail

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer