Akkoord voor overname SABMiller door AB InBev


Warning: A non-numeric value encountered in D:\appdata\IIS\vhosts\horecagroningen.nl\httpdocs\wp-content\themes\publisher\includes\func-review-rating.php on line 212

Warning: A non-numeric value encountered in D:\appdata\IIS\vhosts\horecagroningen.nl\httpdocs\wp-content\themes\publisher\includes\func-review-rating.php on line 213

De Europese Commissie geeft toestemming aan de overname van bierbrouwer SABMiller door zijn grote concurrent AB InBev. In oktober 2015 werd het eerste formele bod gedaan. Door de fusie ontstaat het grootste bierbedrijf ter wereld.

De Europese commissie vreesde eerder dat de twee grootmachten samen een te dominante positie op de wereldwijde biermarkt zouden krijgen, waardoor ze hun prijzen zouden kunnen verhogen. Maar de afgelopen tijd is bijna de hele Europese divisie van SABMiller verkocht, waardoor die vrees is weggenomen, concludeerde Brussel dinsdag 24 mei 2016. In het kader van de megabierfusie werden onder meer Grolsch en het Italiaanse Peroni verkocht aan het Japanse Asahi.

Belanstelling
AB InBev is het moederbedrijf van onder meer Corona, Stella Artois en Budweiser. SABMiller is naast Grolsch en Peroni bekend van onder meer het merk Miller en de Tsjechische Pilsner Urquell, dat echter ook wordt verkocht. Er is al veel belangstelling gebleken door grote investeringsmaatschappijen als KKR, BC Partners en Advent.

Concurrentie
De dreiging van prijsverhoging werd al snel uit de weg gegaan.
”De Europeanen kopen elk jaar voor ongeveer 125 miljard euro bier, dus zelfs een relatief kleine prijsverhoging zou consumenten aanzienlijke schade kunnen berokkenen.”, stelt Europees commissaris Margrethe Vestager. “Daarom was het belangrijk om ervoor te zorgen dat de overname van SABMiller door AB InBev niet tot minder concurrentie op de Europese biermarkten zou leiden.”

Grootste
AB InBev is momenteel ’s werelds grootste brouwer, gevolgd door zijn nieuwe partner. De twee verkopen na de fusie samen volgens de Europese Commissie twee keer meer bier dan Heineken, momenteel de op twee na grootste brouwerij ter wereld, en vijf keer meer bier dan Carlsberg, momenteel de internationale nummer vier.

In Europa zijn Heineken en Carlsberg de marktleiders en worden door de fusie de nummers drie en vier samengebracht, gemeten naar de verkochte hoeveelheid bier.

Via Nu.nl & ANP

Opmerkingen
Loading...

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer