fbpx

Omzet horeca stijgt sterk

Hotels, restaurants, snackbars en cafés hebben in het derde kwartaal 2,6 procent meer omgezet dan in het voorgaande kwartaal, meldt CBS. Vooral in restaurants, cafés en snackbars steeg de omzet. Ook het volume, het aantal consumpties en overnachtingen, nam toe. In vergelijking met een jaar eerder realiseerde de horeca een recordgroei van 8,8 procent.

ontwikkeling-horeca-seizoengecorrigeerd-16-11-28
via CBS
Restaurants en cafés grootste stijging

Bij restaurants en cafés steeg de omzet met respectievelijk 3,5 en 3,4 procent het sterkst. De groei in beide branches was tevens hoger dan in de eerste twee kwartalen van dit jaar. Cafés, waaronder ook eetcafés en koffiezaken, realiseerden niet eerder zo’n sterke stijging van de omzet. In tegenstelling tot de andere horecabranches, liggen de verkopen (volume) van cafés nog steeds lager dan voor de crisis.

Snackbars, waaronder lunchrooms, fastfoodrestaurants, maaltijdbezorgers en ijssalons, zetten 2,7 procent meer om in het derde kwartaal. Vooral fastfoodketens en maaltijdbezorgers boekten meer omzet dan een kwartaal eerder.

Voor hotels was de omzetgroei met 0,2 procent minder sterk dan voor de andere branches en ook ten opzichte van eerdere kwartalen was de groei minder.

ontwikkeling-horeca-seizoengecorrigeerd-3e-kwartaal-2016-16-11-28
*Volumeontwikkeling hotels niet beschikbaar – via CBS
Record omzetgroei horeca

In vergelijking met het derde kwartaal van 2015 heeft de horeca 8,8 procent meer omgezet. Een dergelijke omzetstijging behaalde de horeca voor het laatst in het eerste kwartaal van 2007. Snackbars noteerden met ruim 13 procent de grootste omzetstijging vergeleken met afgelopen jaar. De verkopers van friet, broodjes en andere snacks realiseerden niet eerder zoveel groei.

Gemiddeld waren de prijzen in horeca 2,7 procent hoger dan een jaar eerder. Het volume groeide met gemiddeld 6 procent.

omzetontwikkeling-horeca-16-11-28
via CBS
Kwartaalmonitor horeca, derde kwartaal 2016

Een overzicht van de ontwikkelingen in de horeca in het derde kwartaal van 2016.

De omzet van de horeca nam in het derde kwartaal van 2016 opnieuw toe. In het derde kwartaal nam de omzet toe met 8,4 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het is de grootste stijging sinds het derde kwartaal van 1999.
Ook de werkgelegenheid en het aantal starters namen toe. Het ondernemersvertrouwen bleef onverminderd groot.

Kwartaalmonitor horeca, derde kwartaal 2016

Bron: CBS.nl

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer