fbpx

Omzet horeca verder gestegen in 2016

Hotels, restaurants, snackbars en cafés hebben in het vierde kwartaal 0,9 procent meer omgezet geboekt dan in het derde kwartaal van 2016, meldt het CBS. De omzet van de horeca neemt al bijna vier jaar onafgebroken toe. Op cafés na steeg de omzet in alle branches in deze jaren. Ook het volume, het aantal bestelde consumpties en de overnachtingen namen in het vierde kwartaal verder toe.

Alle branches binnen de horeca boekten, net als vorig kwartaal, een omzetgroei. De ontwikkeling van de totale horeca (5,0 procent) ligt wel een stuk lager dan in het vorige kwartaal, toen over de hele linie de omzet met 8,4 procent toenam. Het koude weer, vooral in oktober en november, zou de mindere groei deels kunnen verklaren.

Bron: CBS

 

De groei is wederom het grootst bij snackbars, lunchrooms en ijssalons (9,6 procent). De restaurants en de hotels deden het ook goed met respectievelijk 5,0 en 4,9 procent groei. De cafés, inclusief koffiebars en eetcafés, deden met 3,3 procent ook goede zaken. De kleinste ontwikkeling (1,9 procent) kwam tot stand bij de kantines en catering. In de hele branche kwamen er per saldo ruim 100 bedrijven bij, beduidend minder dan in het vorige kwartaal. Het totaal aantal horecabedrijven in Nederland bedraagt op dit moment 53,4 duizend bedrijven. De prijzen in de traditionele horeca lagen 2,3 procent hoger dan een jaar eerder en het aantal openstaande vacatures is licht gedaald. Daarnaast nam het totaal aantal faillissementen in de gehele branche af.

Omzet hotels stijgt het meest

Binnen de horeca steeg de omzet van hotels, met 2 procent, het meest. Hotels ontvingen eind 2016 zowel meer Nederlandse als buitenlandse gasten. Snackbars, waaronder lunchrooms, fastfoodrestaurants, maaltijdbezorgers en ijssalons, noteerden een omzetgroei van 1,4 procent in het vierde kwartaal en restaurants boekten 0,6 procent meer omzet dan in het derde kwartaal. Voor snackbars en restaurants was de omzetgroei hiermee minder sterk dan in de voorgaande twee kwartalen. De omzet van cafés, waaronder ook eetcafés en koffiebars, is in het vierde kwartaal met 0,5 procent gedaald. In het voorgaande kwartaal steeg de omzet nog met 3,3 procent.

Hoogste omzetgroei in 16 jaar

In 2016 heeft de horeca 6,5 procent meer omgezet behaald dan een jaar eerder. Dit is de grootste omzetgroei in 16 jaar tijd. De voor prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet lag 3,9 procent hoger dan een jaar eerder. Snackbars behaalden over heel 2016, met bijna 10 procent, de hoogste omzetgroei binnen de horeca. Bovendien was het de sterkste omzetgroei van snackbars sinds het begin van deze meting. Restaurants boekten in 2016 ruim 6 procent meer omzet, gevolgd door cafés met 5,7 procent en hotels met 5,0 procent.

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer