fbpx

Omzet horeca in 2017 positief

De omzet van hotels, restaurants en cafés is in het vierde kwartaal van 2017 met 0,5 procent gestegen ten opzichte van een kwartaal eerder. Totaal zette de horeca vorig jaar 7,4 procent meer om dan in 2016. Dat blijkt uit cijfers die het CBS vandaag, 28 februari, publiceerde.

Naast de kwartaalcijfers van de horeca, maakte het CBS ook de jaarcijfers van 2017 bekend. Daaruit blijkt dat het volume van de omzet (hoe vaak mensen uit eten en drinken gaan of in een hotel overnachten) met 4.9% steeg door een toename van het toerisme en een stijgend aantal consumpties door Nederlanders.

Robèr Willemsen, voorzitter van KHN: “Het afgelopen jaren zagen we ieder kwartaal positieve cijfers in de horeca. Veel van onze leden hebben meer gasten ontvangen en zagen hun omzet groeien. Dat is goed nieuws. Maar we moeten ook realistisch zijn, want het aantal horecabedrijven neemt ook toe. En de kosten van horecabedrijven zijn de afgelopen tijd sterk toegenomen, onder andere door de hoge commissies die zoek-, boek en bezorgplatforms als Booking.com en Thuisbezorgd.nl vragen voor hun diensten. Bij veel horecabedrijven staan daardoor de marges en de winst onder druk. Daarnaast moeten we er rekening mee houden dat de groei afvlakt. Kortom: fijn dat er mooie cijfers zijn, maar laten we met beide benen op de grond blijven.”

Stijging aantal horecabedrijven

Afgelopen jaar kwamen er in de totale horeca 1765 horecabedrijven bij. De helft daarvan zijn traditionele horecabedrijven: hotels, restaurants, cafés en fastservicebedrijven. De andere helft zijn kantines en cateringbedrijven, maar het CBS rekent ook zelfstandige koks en kelners en restaurants die uitsluitend bezorgen tot deze categorie.

Hotels

In het laatste kwartaal van 2017 groeide het toerisme met 8.2%. De sterkste groei kwam van buitenlandse gasten: er verbleven maar liefst 12,6% meer toeristen in Nederland ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van diezelfde periode groeide de omzet van hotels met 10,1%.

Restaurants

In 2017 gingen mensen vaker buiten de deur eten dan in 2016. Het aantal verkochte consumpties in restaurants groeide met 4,3%. Het vierde kwartaal van 2017 groeide de omzet van restaurants met 6,5% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Fastservicebedrijven

In snackbars, lunchrooms, ijssalons en bezorgrestaurants groeide de klandizie met 4,4% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De omzet in deze branche groeide met 7,1%.

Cafés

Ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder steeg de omzet van cafés en koffiebars met 3,1%. Het aantal consumpties groeide met 1,7%.

Lees meer

Klik hier uitgebreide informatie via CBS

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer