fbpx

Nieuwe Stadsdichter van Groningen: Lilian Zielstra

Burgemeester Den Oudsten maakte 28 januari in de Nieuwe Kerk bekend dat Lilian Zielstra (Stadskanaal, 1991) zich de komende twee jaar Stadsdichter van Groningen mag noemen. Zij volgt Kasper Peters op, die gisteren afzwaaide tijdens een feestelijk programma met optredens van schrijver Jaap Robben, Esmé van den Boom (Huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen), twee kinderdichters, de Vlaamse dichteres Charlotte Van den Broeck en de rapper Rico.

Uit het juryrapport

“Lilian Zielstra schrijft heldere, toegankelijke poëzie met humor en onverwachte wendingen. Is een goede observator die op een nieuwe, speelse manier naar de dagelijkse werkelijkheid kijkt. Schrijft poëzie die niet alleen toegankelijk is maar zeker ook van hoge literaire kwaliteit. De jury is er van overtuigd dat zij met haar frisse blik en enthousiasme een breed publiek voor zich kan winnen.”

Lilian Zielstra

Lilian Zielstra, geboren en getogen in Stadskanaal, studeerde Nederlands in Groningen, waar ze vorig jaar haar Master behaalde. Ze won tweemaal de Groningse voorronde van de landelijke schrijfwedstrijd voor jongeren Write Now!, was in 2013-2014 Huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen, is docent Korte verhalen schrijven aan de Usva en werkte voor diverse literaire organisaties in de stad.
Als stadsdichter heeft Zielstra duidelijke, realistische plannen, vond de jury, waarbij ze zich richt op zowel jongeren als senioren. Naast de gangbare “verplichtingen” van een stadsdichter wil ze goed zichtbaar zijn door een actieve rol te spelen in de sociale media; met een eigen website, een Facebookpagina, een digitale agenda en een blog. Daarnaast richt ze zich uitdrukkelijk op een in haar ogen vergeten doelgroep: de ouderen met een jonge geest. Samen met andere Groningse dichters wil ze een poëzietour starten langs bejaardenhuizen in het Noorden, onder de projectnaam ‘Dichten met oma’.

Aanmeldingen en jury

Kandidaten konden zich aanmelden voor het ambt van stadsdichter door drie eigen gedichten en een motivering in te zenden. Na een voorselectie op basis van de aanmeldingscriteria bleven er acht kandidaat-stadsdichters over. “Acht taalkunstenaars met een eigen identiteit, een eigen klankkleur en eigen plannen; (…) een gevarieerd palet van jonge, prille dichters vol ambitie, tot ervaren poëten met een behoorlijke staat van dienst en een rijke ervaring,” aldus de jury, in de personen van Margriet van der Waal (universitair docent Euroculture), Gijs Lensink (directeur RTV Noord) en Guus Termeer (bestuurslid van Stichting Literaire Activiteiten Groningen en juryvoorzitter).

De Stadsdichter van Groningen

Lilian Zielstra is de achtste stadsdichter. Sinds de gemeente Groningen het ambt in het leven riep in 2002, was de eer achtereenvolgens aan Bart FM Droog, Ronald Ohlsen, Rense Sinkgraven, Anneke Claus, Stefan Nieuwenhuis, Joost Oomen en Kasper Peters. De stadsdichter schrijft 6 stadsgedichten per jaar, schrijft gedichten bij de zogenoemde “eenzame uitvaarten” en kan daarnaast bij tal van gelegenheden worden uitgenodigd een toepasselijk gedicht te schrijven. Met ingang van 2017 verzorgt de Stichting Literaire Activiteiten Groningen (SLAG) de begeleiding van de stadsdichter namens de gemeente Groningen.

Poëziemarathon nog t/m 1 februari

De Poëziemarathon is een festival van SLAG, en is onderdeel van de Poëzieweek, die sinds donderdag in heel Nederland en Vlaanderen wordt gevierd. Kijk voor het volledige programma, locaties, aanvangstijden en eventuele toegangsprijzen op www.poeziemarathon.nl.

Foto header: via facebook

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer