Speciaalbier met een eigenwijze twist in de Poelestraat
In de bruisende Poelestraat, waar kroegen en (tegenwoordig steeds meer) restaurants elkaar verdringen, is Borrelcafé Oblomov al twaalf jaar lang een vaste waarde. Geen ordinaire stapkroeg, maar een speciaalbiercafé waar liefhebbers hun hart op kunnen halen. Met negentig soorten bier op de kaart, dertig op de tap en een opvallend interieur, is Oblomov allesbehalve doorsnee.


‘Wij willen ons blijven onderscheiden met vernieuwing, gekkigheid en leuke dingen,’ zegt mede-eigenaar Marcel Levee. ‘Dat maakt het leuk voor onszelf, maar vooral voor onze gasten.’
Hoog zitten, hoog scoren
Oblomov werd bedacht door Jeroen Penninga, en het concept is simpel: je kan er alleen maar hoog zitten. Alleen barkrukken en hoge tafels dus. ‘Dat lijkt een detail, maar het maakt echt verschil,’ legt Levee uit. ‘Het zorgt voor een levendige sfeer en daarnaast zijn wij de enige zaak in de Poele die dit zo doet.’


Negentig bieren, dertig taps
De bierkaart van Oblomov is indrukwekkend: ruim negentig soorten, waarvan zo’n dertig op tap. En dat aanbod blijft voortdurend in beweging. ‘We hebben hier ook een paar vakidioten aan het werk die er een sport van maken om bieren binnen te halen die je elders niet vindt,’ zegt Levee. ‘Van zuurbieren tot Amerikaanse specials die liefhebbers graag komen drinken.’

De kaart wordt twee keer per jaar vernieuwd, seizoensbieren krijgen een plek op de wisseltap en trends worden op de voet gevolgd. ‘Je ziet dat het drinken van normale pils afneemt, maar speciaalbier blijft groeien. Mensen zoeken naar nieuwe smaken. Daar spelen wij graag op in.’

Eigen bier: de Tropische Tsaar
Sinds kort heeft Oblomov zelfs een eigen bier: de Tropische Tsaar, gebrouwen in samenwerking met Jopen Bier. Het is een IPA met frisse tonen van mango en lychee, exclusief verkrijgbaar bij Oblomov. ‘We zijn er anderhalf jaar mee bezig geweest,’ vertelt Levee. ‘Testen, proeven, bijschaven. Binnenkort komt ‘ie eindelijk op de tap. Voorlopig in beperkte oplage, maar als het aanslaat, komt er meer.’


Studenten, stadjers en horecapersoneel
Oblomov trekt een verrassend breed publiek. Doordeweeks vind je er vooral studenten, in het weekend jonge werkenden en zelfs horecapersoneel van andere zaken. ‘Vanaf half negen zit het hier al gezellig vol,’ vertelt Levee. ‘Precies in de uren dat de clubs nog rustig zijn. Juist dat maakt Oblomov een ideale start van de avond.’
Twaalf jaar eigenwijs
Dit jaar viert Oblomov zijn twaalfde verjaardag. Uitbreidingsplannen zijn er niet. ‘We zitten qua ruimte behoorlijk aan onze max’, zegt Levee. Zelf is hij thuis overigens nauwelijks een bierdrinker. ‘Als ik iets openmaak, is het meestal een fles wijn. Maar in de zaak proef ik natuurlijk wel mee, zeker van ons eigen bier.’

Kijk voor meer informatie op oblomovgroningen.nl.


