Fruitvliegjes: zo kom je er vanaf


Warning: A non-numeric value encountered in D:\appdata\IIS\vhosts\horecagroningen.nl\httpdocs\wp-content\themes\publisher\includes\func-review-rating.php on line 212

Warning: A non-numeric value encountered in D:\appdata\IIS\vhosts\horecagroningen.nl\httpdocs\wp-content\themes\publisher\includes\func-review-rating.php on line 213

Fruitvliegjes zijn een jaarlijks terugkerend probleem voor de horeca. Ze cirkelen rond de biertap, laten zich in halflege glazen vallen en jagen in het ergste geval gasten weg. Ondernemer Ferdinand van der Neut heeft een simpele doch effectieve oplossing gevonden die werkt.

Vele ondernemers hebben er last van, men kan niet genoeg schrobben en poetsen om van de fruitvliegjes af te komen. Ze verzamelen zich rondom de tappunten, in de buurt van lege (bier)flessen en glazen, rondom espressomachines en in de buurt van prullenbakken. Gasten willen dat nog wel eens relateren aan de hygiëne van de zaak en kunnen doen besluiten te vertrekken.

Er zijn veel soorten pogingen tot oplossingen verzonnen: rode wijn, commerciële valletjes, professionele ongediertebestrijding, maar met weinig resultaat. Ferdinand van der Neut (32), TU Delft-ingenieur, zat enkele maanden thuis vanwege een knieblessure en bedacht zo langzamerhand de Fruit Fly Ninja.

Lokstof voor fruitvliegjes
De Fruit Fly Ninja bestaat uit een klein, doorzichtig flesje waar een voor fruitvliegjes onweerstaanbare lokstof in zit. De vliegjes kruipen via een speciaal trechtertje het flesje in en kunnen er niet meer uit. Omdat het flesje doorzichtig is, is de ‘vangst’ direct te zien.

Dat klinkt allemaal logisch en weinig baanbrekend. Waarom is deze oplossing dan zoveel beter dan de bestaande fruitvliegjesvallen? Volgens de Amsterdamse ingenieur zijn er twee redenen. “Ten eerste heeft dit valletje een dubbelzijdige sticker, waardoor je het overal kunt opplakken. Fruitvliegjes zitten vaak hoog op de muren, dus je kunt het veel dichterbij de overlast plaatsen. En ten tweede is de lokstof veel sterker. Ik heb eindeloos lokstoffen getest en ik durf wel te zeggen dat dit de beste lokstof ter wereld is. Het is een combinatie van vruchtensap, appelazijn en een gistsoort.”

Een bijkomend voordeel voor horecabedrijven is dat de Fruit Fly Ninja door het kleine flesje buiten het zicht van de klanten kan worden opgehangen. René Groot van DoubleTree Hilton hotel in Amsterdam: “Een probleemplek bij ons is de lekbak van het koffiezetapparaat, waar vaak wat water in achterblijft. Daar hebben we nu heel onopvallend aan de achterkant een Fruit Fly Ninja opgehangen.” Mieke Spelde, eigenaresse van café Schoten in Haarlem, heeft er ook een aan de tap geplakt, zonder dat de gasten het opmerken.

Hygiëne
Van der Neut benadrukt dat Ninja’s ophangen alléén niet voldoende is. “Als er ergens een vuilnisbak staat met rottend fruit gaat ons valletje niet werken. Het gaat wel hand in hand met hygiëne.”

Naast veel horecagelegenheden gebruikt sinds vorig jaar ook de COOP supermarktketen de Fruit Fly Ninja om hun sapmachines fruitvliegvrij te maken.

Voor meer informatie en online bestellen, zie www.fruitflyninja.com.

Instructievideo Fruit Fly Ninja (voorbeeld: prullenbak)

Foto: Website Fruit Fly Ninja (Fotograaf: Rob de Jong)

Opmerkingen
Loading...

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer