fbpx

Ben jij een hobbybrouwer en denk jij het beste bier te brouwen?

050 Brouwt...

Op zaterdag 16 december organiseert Baxbier in samenwerking met studenten van de minor Eventmanagement van de Hanzehogeschool de eerste editie van 050 brouwt. 25 hobbybrouwers gaan tegelijkertijd de strijd aan om het mooiste bier binnen een bepaalde stijl te brouwen. Zij nemen het op hun eigen meegebrachte installaties tegen elkaar op voor een fantastische prijs: Naast de titel Beste Hobbybrouwer van Noord-Nederland wordt het beste bier in het voorjaar van 2018 opnieuw gebrouwen in de ketels van Baxbier, en uitgebracht als special in de Original-050-Series. De bierstijl is inmiddels bekend. We gaan zorgen dat het Groningse Kluinbier weer op de kaart wordt gezet!

Tijdens de proeverij en prijsuitreiking op zondag 18 februari worden alle bieren grondig beoordeeld door een vakjury. Dit belooft een feestelijke dag te worden, waar iedereen elkaars brouwsels kan proeven en de winnaar er met de eer vandoor gaat!

Ben jij een hobbybrouwer en denk jij het beste bier te brouwen?
Meld je aan

Deelname kost €25,00 en is inclusief stroom, water, flessen en doppen, én een overheerlijk lunchbuffet.

Gronings Kluinbier

Groningen is van oudsher een echte bierstad, met op het hoogtepunt ruim 80 brouwerijen. Vele daarvan waren geconcentreerd rondom het Hoge der A, waar gebrouwen werd met het water uit de Drentsche Aa. De bekendste biersoort uit die vervlogen tijd is het Kluin (of Kluun) bier. Groningers danken er zelfs hun bijnaam ‘Kluunkoppen’ aan. Het is een donker, zwaar en zoet bier dat eeuwenlang razend populair was in het hele Noorden. In de 19e eeuw raakte het in verval, en begin 20e eeuw verdween het vrijwel helemaal. Het is door kleine brouwerijen nog wel eens gebrouwen, maar niet zoals wij dat nu van plan zijn!

050Brouwt heeft zich ten doel gesteld om een substantiële bijdrage te leveren aan de Groningse biercultuur en het opnieuw op de kaart zetten van Groningen als echte bierstad. We willen daarom het Kluinbier niet alleen nieuw leven inblazen, maar vooral volledig naar de 21e eeuw brengen, gebruikmakend van alle nieuwe technieken, kennis en ingrediënten die er zijn.

De opdracht voor 050Brouwt 2017 is dus: Brouw een Kluinbier. Doe je research, denk buiten de gebaande paden en creëer een bier waarop Groningers anno 2017 weer net zo trots als vroeger kunnen zijn! Exotische hoppen, kruiden, lichter in alcohol, gebrande mouten, fruittoevoegingen, alles is wat ons betreft mogelijk.

Op de brouwdag zorgen wij voor de basis ingrediënten. Het exacte pakket wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt. Jullie als brouwers zijn geheel vrij om met die verhoudingen te spelen, en om maximaal twee unieke ingrediënten toe te voegen (die kan/moet je dus zelf meenemen). Ook zorgen wij voor de gist, die is verplicht.

Wanneer?

Brouwdag
Zaterdag 16 december
10:00 -17:00
Samen, maar uiteindelijk toch ieder voor zich…

De hele dag streven naar het perfecte biertje!

Proeverij / Prijsuitreiking
Zondag 18 februari
15:00 -18:30
Na acht weken is het eindelijk tijd om de biertjes te proeven.

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer