fbpx

Wijnpraat

Regelmatig krijg ik de vraag welke wijn ik zelf graag drink. Nou, dat is natuurlijk erg afhankelijk van het moment. Bij een heerlijke lunchsalade drink ik niet graag dezelfde wijn als op een avond bij een stevige ribeye. Uiteraard heb ik binnen de mogelijkheden van rosé, witte en rode wijn, mijn voorkeur afhankelijk van de gelegenheid.

Naast wijnen die goed te combineren zijn met verschillende gerechten, zijn er natuurlijk veel mooie wijnen die je ook lekker ‘zo’ kunt drinken. Denk hierbij aan wat lichtere wijnen die fris zijn en die je goed door kunt drinken. Vaak kies je voor een wijn die je al kent. Dat is lekker veilig. Maar er zijn juist ook allerlei mogelijkheden om nieuwe smaken en soorten te ontdekken.

Uiteraard kan het gebeuren dat een wijn tegenvalt en/of niet past bij je persoonlijke voorkeur. Probeer dit dan niet als miskoop te zien, maar beschouw het als een leermoment. Je weet tenslotte welke wijn je de volgende keer niet kiest.

Naast kleur en soort, richt je je ook vaak op prijs. Dat is logisch, want niet iedereen koopt voor bij de borrel een fles witte wijn van 37 euro. Maar ik wil je toch graag uitdagen om iets verder te kijken dan de ‘goedkoopste’ wijn.

Wanneer je bereid bent om iets meer te betalen voor een fles of glas wijn, mag je ook meer wijn verwachten. Neem bijvoorbeeld een extra open wijn, van € 6,- per glas in een restaurant. Velen vinden zo’n wijn duur.
Hoe kun je dat nu zeggen als je deze nog niet geproefd hebt? Dit soort wijnen zijn vaak anders en met meer liefde, zorg en aandacht gemaakt. Ook hebben ze een andere inkoopprijs. Inmiddels bieden de meeste horecaondernemers dit soort wijnen met een vaste opslag aan, in plaats van met een hoger margepercentage. En daardoor krijg je de kans om iets bijzonders te proeven en te drinken voor een relatief uitstekende prijs. En zo nu en dan tref je zelfs een bijzondere wijn/spijscombinatie. Zo zit je soms tegen geluk aan…

Wat mooie wijn, lekker eten en goed gastheerschap met je kan doen.

Sanne Schilstra
Sales Manager Wijnhandel Dikkers Groningen

Sanne is jarenlang sommelier geweest in top horeca van noord Nederland, is horeca-expert en heeft een onmetelijke passie voor wijn en gastvrijheid. Sanne zal maandelijks een column schrijven voor Horeca Groningen.

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer