‘Daar bij die molen, die mooie molen’, aan de Rijksweg in Ten Post, is het restaurant Bij de Molen van Daan Vogelaar en zijn partner Linda Heuker. Aan de voet van korenmolen De Olde Widde kun je terecht voor eerlijk eten in een gastvrije omgeving. Wat zeven jaar geleden begon als ambitieus avontuur is inmiddels uitgegroeid tot een geliefde plek voor zowel dorpsgenoten als bezoekers uit de regio.
‘We zijn zes dagen per week open vanaf twaalf uur,’ vertelt Daan. ‘We starten met lunch, daarna borrel voor wie wil, en ’s avonds natuurlijk diner. Daarnaast hebben we een grote zaal voor vergaderingen, jubilea of bruiloften tot wel 250 man.’
Een goed bord vol
Op de menukaart staan vertrouwde klassiekers als saté, spareribs en mixed grill, maar ook seizoensgebonden vis- en vegetarische gerechten. ‘Onze gasten houden van een goed bord eten. Dus hier geen liflafjes, maar smaak en kwaliteit,’ legt Daan uit. Die kwaliteit komt onder meer van het Vleesgilde in Assen, hun vaste slager. ‘Zij leveren al jaren constant vlees, en dat proef je. Onze saté is beroemd hier in de regio.’

Onderscheidend in de regio
Wat opvalt, en waarmee ze zich ook zeker in de regio onderscheiden, is de aandacht voor speciale dieetwensen. Vrijwel de hele kaart is glutenvrij en lactosevrij, zonder in te leveren op smaak. ‘We willen de stress in de keuken tijdens piekmomenten voorkomen. Door daar bij het opstellen van de kaart al rekening mee te houden, kunnen we gast én het team op voorhand al ontlasten,’ vertelt Daan. En voor vegetariërs, of hun vrienden, is er altijd wat te kiezen. ‘We weten dat vegetariërs vaak bepalen waar een groep gaat eten. Dus zorgen we dat ze zich hier meteen welkom voelen.’

De Olde Widde
Naast het restaurant staat de trots van het dorp: de molen. Deze particuliere molen (een van de twee in de provincie) draait nog altijd, maar niet meer voor de meelproductie. Dat kan niet uit, zeggen de twee eigenaren. ‘De molen is wel ons uithangbord’, zegt Daan. ‘Anderen hebben een neonbord, wij hebben een molen,’ lacht hij. Tijdens molen- en monumentendagen is hij open voor publiek, dankzij de inzet van vrijwilligers

Aardbevingsbestendig
De toekomst van Bij de Molen staat aan de vooravond van een grote verandering. Na jaren voorbereiding maken het restaurant én de molen binnenkort deel uit van het verstevigingsprogramma, in verband met de aardbevingen in het gebied. Het pand wordt volledig gestript, verstevigd en heringericht. ‘We hopen medio 2026
opnieuw te openen, met hetzelfde concept in een nieuw jasje,’ zegt Daan. ‘We willen vooral doorgaan zoals we zijn: warm, toegankelijk, en eerlijk. Dat is waar mensen voor terugkomen.’
Kijk voor meer informatie op Restaurant Bij de Molen.