fbpx

Wil jij dat Bax Bier uit Groningen de landelijke winnaar wordt?

WINNAAR PROVINCIE GRONINGEN BAXBIER

Het verhaal van brouwerij Bax Bier uit Groningen is dat van twee wielervrienden met een bovengemiddelde belangstelling voor bier en groot talent voor brouwen. Begonnen is het allemaal naar verluidt op een zolderkamer in het hart van de Groninger binnenstad. Inmiddels beschikken oprichter Jeroen Bax en zijn compagnon Sepp Jansen sinds 2016 over een eigen brouwerij annex proeflokaal.

Wil jij dat Bax Bier uit Groningen de landelijke winnaar wordt van “meest bijzondere brouwerij van Nederland”? Breng dan hier je stem uit.

Scoren op smaak

De bieren van Bax zijn geënt op bekende biertypen, die met name hun oorsprong vinden in de Engelse en Amerikaanse brouwcultuur. Bieren die liefhebbers een glimlach ontlokken. Dat zit ‘m enerzijds in de naam. Hun eerste bier, een fris blond, doopten ze Kon Minder: de voor buitenstaanders wellicht verwonderlijke manier waarop Groningers hun enthousiasme uitdrukken. Andere ludieke namen zijn Rokkenjager en Oma’s Pruim, het lente- respectievelijk herfstbock van Bax. Maar ook qua smaak scoort brouwmeester Bax met zijn bieren goed, bij liefhebbers en kenners. Het genoemde Kon Minder werd op de Brussels Bier Challenge bekroond met zilver, de smoked porter Koud Vuur zelf met goud.

Donuteconomie

Bax Bier is inmiddels Groningen ontstegen en landelijk verkrijgbaar. Brouwmeester Bax zit vol plannen om zijn bedrijf verder te ontwikkelen. “Voor mij is het belangrijk wat je als bedrijf toevoegt.” Daarbij kijkt hij niet alleen naar de markt waarin hij actief is, maar ook naar de gemeenschap waar de brouwerij deel van uitmaakt. “Bij Bax willen we een bijdrage leveren aan de ‘donuteconomie’: als bedrijf meer aan de aarde teruggeven dan dat je neemt”, legt de brouwmeester uit. Dat wordt door Bax onder meer vertaald in zoveel mogelijk klimaatneutraal brouwen.

Regenbier

Daarnaast maakt Bax werk van maatschappelijk ondernemen met een initiatief om kansarme jongeren te reactiveren met werkzaamheden in de brouwerij en het proeflokaal. Natuurlijk gaat dat niet ten koste van wat zijn bedrijf heeft gemaakt tot wat het is: onderscheidend bier. Afgelopen najaar konden liefhebbers kennismaken met Kon Minder Dubbel: een niet al te zoet bier op basis van de alom geliefde Belgische stijl, met onmiskenbare hopinvloeden. Daarnaast staat Bax op het punt een ‘regenbier’ te introduceren en wordt er samen met lokale distilleerderij Hooghoudt gewerkt aan vatgerijpt bier.

Wil jij dat Bax Bier uit Groningen de landelijke winnaar wordt van “meest bijzondere brouwerij van Nederland”? Breng dan hier je stem uit.

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer