fbpx

Verborgen peuk beboet

Het einde van de stiekeme roker

Afgelopen week kwamen meerdere verhalen naar voren over bezoeken van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) aan de Groningse horeca. De sigarettenautomaten in de horecagelegenheden trekken veel aandacht tijdens de inspecties; er kunnen nog wel eens boetes gaan vallen in de toekomst.

Verschillende horecagelegenheden in de binnenstad ontvingen de inspectie en kregen waarschuwingen over de plek van desbetreffende sigarettenautomaten. Het schijnt tegen de regels in te gaan van de NVWA om de automaten uit het zicht van de bar te hebben staan. Toelichting daarbij is dat minderjarigen anders gemakkelijk – dat wil zeggen, zonder toezicht – aan pakjes sigaretten komen. Indien het probleem wat betreft de locatie van de automaat niet verholpen wordt, gaan er boetes vallen. Over de hoogte van deze boetes worden geen uitspraken gedaan. Boetebedragen kunnen per overtreding van de tabakswet variëren van € 450 tot € 450.000, vermeldt de NVWA op haar website.

Agecoins op Marktplaats

Alleen zal de persoon die een stap naar de automaat zet toch nog altijd een agecoin moeten hebben? Of ook wel een munt om sigarettenautomaten mee te ontgrendelen. De bedoeling hiervan is dat deze bij de bar worden afgegeven enkel en alleen aan meerderjarigen, met controle op identiteitsbewijs.

De NVWA wijst erop dat wanneer minderjarigen via een andere weg toch aan een agecoin komen en de sigarettenautomaat niet in het zicht van de bar staat, zij toch toegang hebben tot tabak. Die andere manier van het bemachtigen van agecoins neemt bijzondere vormen aan. Aanbieders hebben bedacht de munten in oplages te verkopen via Marktplaats.

Grote slagingskans in uitgaansgelegenheden

Onderzoeksbureau Intraval en Nuchter, kenniscentrum voor leeftijdsgrenzen deden onderzoek naar het kopen en verkrijgen van tabak door jongeren in 2014 tot 2016.

Het blijkt dat jongeren het vaakst een kooppoging van tabak bij cafetaria’s, tankstations en tabakswinkels doen (69%). Supermarkten (14%) en uitgaansgelegenheden (17%) zijn een stuk minder populair. Toch is de slagingskans van de kooppoging bij uitgaansgelegenheden vrij groot, het blijkt dat de kans op het daadwerkelijk bemachtigen van sigaretten of shag 77% is. Alleen bij thuisbezorgingskanalen is de kans op het bemachtigen van een pakje sigaretten groter, hier komt 91% van de jongeren aan zijn rookmiddelen, maar hier wordt niet vaak gebruik van gemaakt.

Per jaar komt een jongere er zeven keer mee weg om sigaretten te scoren in uitgaansgelegenheden.

Jongeren doen dus niet vaak een poging tot het verkrijgen van sigaretten in uitgaansgelegenheden, maar als ze het doen, dan slagen ze wel vaak. Gemiddeld genomen, komt één jongere er per jaar zeven keer mee weg om sigaretten te scoren in uitgaansgelegenheden. In cafetaria’s geldt dit geval nog vaker, daar komt een minderjarige aan tien geslaagde pogingen per jaar. De jongeren doen hun pogingen het vaakst op vrijdag en zaterdag, staat vermeld in het onderzoek.

In de conclusie van het onderzoek komt naar voren dat ‘de tabaksbeschikbaarheid voor jongeren uit commerciële verkoopkanalen het meest zal dalen door intensievere handhaving bij cafetaria’s, zowel voor verkoop aan de bar als verkoop via automaten, gevolgd door uitgaansgelegenheden.’ Dit kan dus nog wel is betekenen dat de NVWA nog niet klaar is met haar controlebezoeken aan de horeca.

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer