fbpx

Rockit brengt artiesten die zich openstellen voor het onbekende

Nadat Rockit in april de terugkeer van het avontuurlijke en grens-overschrijdende jazzfestival naar Groningen aankondigde, maakt de organisatie nu zes nieuwe namen bekend. Het is gelukt om vernieuwer Steve Coleman and Five Elements te strikken. Ook Nubya Garcia, Aaron Parks & Little Big, Secret Chiefs 3, het Noordpool Orkest en Benjamin Herman’s Bughouse worden toegevoegd aan de line-up, met o.a. de reeds bevestigde namen Pharoah Sanders en GoGo Penguin.

Het ‘Rockit-stelsel’, dat vorig jaar werd aangevoerd door inspirator en cross-over pionier pur sang, Herbie Hancock, wordt dit jaar uitgebreid met opnieuw toonaangevende namen uit de internationale hedendaagse jazz scene en rising stars, die zich openstellen voor het onbekende. Rockit verleent zijn naam aan Hancock’s gelijknamige monsterhit uit 1983. Dit nummer was destijds baanbrekend als mix van funk, jazz, hiphop, dance en een vleugje rock. De naam Rockit verwijst naar een actuele trend waarin de huidige generatie jazz artiesten flirt met rock, punk, geïmproviseerde muziek en de compositietechnieken uit de klassieke muziek.

Jazzmuzikanten

Een van de invloedrijkste jazzmuzikanten van de afgelopen decennia, Steve Coleman, komt met zijn band Five Elements naar Groningen. Met het collectief M—base combineerde hij virtuoze jazztechnieken met hiphop, funk en rock van de straat. Leren door ervaring en groeien door creativiteit, was een van hun basisideeën. Deze manier van denken had groot effect op hoe jazz musici sinds de late jaren ‘80 ritme en compositie technieken gebruiken.

In Londen is een generatie jonge en zelfverzekerde muzikanten aan de oppervlakte gekomen, die jazz serveren met de energie van danceclubs en het anti-establishment-gevoel van de punk. Een van de leidende figuren is onomstotelijk tenorsaxofonist, componist en bandleider Nubya Garcia. Gospel, soul en latin uit haar jeugd mixt ze met de ingrediënten grime, garage en dub uit Londen, de stad waar ze opgroeide.

Met zijn nieuwe band Little Big trekt Aaron Parks zich weinig aan van de grenzen van het genre en flirt hij openlijk met indierock, R&B, elektro en hiphop. Met melodische songs, moderne ritmes en meeslepende solo’s zet het kwartet een heerlijke muzikale wereld neer.

Het avant-garde septet Secret Chiefs 3 legt een onwaarschijnlijke hoeveelheid muziekstijlen op de mat en mengt rock, jazz, exotica, surf, Ethiopische funk, death metal, Arabische klanken, swing en gipsy tot …eh, ja tot wat? Dat is het geheim van de Chiefs. Op Rockit speelt SC3 integraal John Zorn’s grensverleggende albums Masada Books 2 en 3.

Rockit-editie

Drie dagen voor deze Rockit-editie wordt de Canadese legende Joni Mitchell 75 jaar oud. Componist, pianist en Mitchell-fan Reinout Douma ziet dat als een mooie gelegenheid om haar te eren met zijn Noordpool Orkest. Voor het project Songs of Joni Mitchell nodigt hij ook jazz zangeres Zara McFarlane uit Londen, saxofoon-virtuoos Ben van Gelder, aanstormend zangeres Anna Seriese en gitaarwonder Jorrit Westerhof uit.

Saxofonist, componist, producer en bandleider Benjamin Herman werd in 1968 in de wieg gelegd om muziek te maken en vierde afgelopen mei zijn vijftigste verjaardag. Deze mijlpaal wordt gevierd met een aantal albums, waaronder Bughouse. Een langgekoesterde wens, waarop Herman zijn eerste muzikale liefdes punk en jazz combineert.

Eerder dit jaar werden Pharoah Sanders, GoGo Penguin, AZIZA ft. Dave Holland, Chris Potter, Lionel Loueke & Eric Harland, Colin Stetson en STUFF. al aangekondigd. De komende maanden worden er nog meer namen bekend gemaakt.

Rockit
Zaterdag 10 november | 16.00 uur
De Oosterpoort
€ 51,00 (incl. € 3,50 servicekosten)
Tickets en meer info

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer