fbpx

Bevrijdingsfestival Groningen geeft vrijheid door aan publiek

Op 5 mei staat het Stadspark weer in het teken van het stilstaan bij en vieren van de vrijheid. Naast een exclusieve show van Tom Odell, helikopteract De Jeugd van Tegenwoordig en optredens van onder meer Chef’Special, Kraantje Pappie, Pé & Rinus, Orlando Julius en De Sluwe Vos presenteert het Bevrijdingsfestival allerlei activiteiten rond het thema ‘Geef vrijheid door’.

Zo reisden De Jongens van Lucht namens het festival naar Lesbos. In vluchtelingenkamp Kara Tepe maakten zij videoportretten waarin mensen wordt gevraagd wat vrijheid in deze situatie voor hen betekent. Deze ‘Portretten voor de Vrijheid’ zijn te bekijken op de website van het festival. De documentaire van dit bijzondere project is 4 mei te zien op OOG TV en RTV Noord.

Het Vrije Woord

Op het nieuwe festivalterrein Weide Wereld wordt vrijheid op creatieve wijze doorgegeven door middel van taal. Bij ‘Het Vrije Woord’ ondersteunen stadsdichter Lilian Zielstra, RUG-huisdichter Esmé van den Boom, Kasper Peters en dichtcollectief Zeaux bezoekers bij het schrijven van een ‘bootschap’ aan de weide dan wel wijde wereld. Op gevouwen bootjes worden deze via een glijbaan, gemaakt door kunstenaar Marc Buddendorf, te water gelaten in de vijver. Daarnaast leert Bits of Groningen mensen aan de hand van een mobiele wasstraat de telefoon of tablet te beschermen tegen ongewenste pottenkijkers en luistervinken.

Ook zijn Amnesty International, het Rode Kruis, het Veteraneninstituut, ProDemos en World’s Best News aanwezig. De NGO’s laten het publiek zien hoe zij zich wereldwijd inzetten voor vrijheid en hoe bezoekers daarbij kunnen helpen. Zo kan men speeddaten met veteranen, bijvoorbeeld met Iris van Houwelingen (31). Zij werd uitgezonden naar het grensgebied van Turkije en Syrië.

Sena Performers Stage

Op Sena Performers Stage worden de hiphopoptredens afgewisseld met spoken word- artiesten, die het publiek aanzetten tot nadenken over vrijheid. Ook staat de winnaar van de POPgroningen Talent Award, Boyz in the Woods, op het programma. Mede-finalist Jooz vult de laatste lege plek op het Local Heroes-podium.

Hoewel minder zonnig dan vorig jaar, zien de weersverwachtingen er goed uit voor het gratis evenement. Wel raadt de organisatie bezoekers aan om warme kleding mee te nemen, omdat het in de avond verrassend snel kan afkoelen.

Meer informatie over het programma, het blokkenschema en praktische zaken als bereikbaarheid, de plattegrond, voorzieningen, huisregels en eten en drinken is te vinden op www.bevrijdingsfestivalgroningen.nl. Het festival komt mede tot stand dankzij de steun van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het vfonds.

Foto header © Niels Knelis Meijer

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer