fbpx

Overheid moet horeca tegemoet komen in tijd of geld bij verbod rookruimten

Op 6 april jl. kondigde staatssecretaris Blokhuis van VWS aan dat hij rookruimten in de horeca over twee jaar wil verbieden. Uit een enquête, die door bijna 2500 KHN-leden is ingevuld, blijkt dat een verbod grote impact heeft. Horecaondernemers zien bij een verbod niet alleen hun investering in een rookruimte teniet gaan, maar verwachten ook verlies aan gasten en meer overlast op straat. KHN vindt een verbod binnen twee jaar te kort om gedane investeringen in rookruimten terug te verdienen.

Deze termijn moet langer of horecaondernemers moeten financieel worden gecompenseerd. Daarnaast wil KHN met de staatssecretaris in gesprek over een goede overgang of uitzondering voor nacht-horeca, clubs en discotheken om te voorkomen dat de overlast op straat toeneemt als rookruimten moeten verdwijnen.

KHN in gesprek met staatssecretaris

Staatssecretaris Blokhuis gaf begin april aan dat hij het besluit om rookruimten in de horeca over twee jaar te verbieden, zorgvuldig wil uitvoeren. Daarom wil hij daarover met KHN in gesprek. Ter voorbereiding van dit gesprek, dat wat KHN betreft zo snel mogelijk moet plaatsvinden, heeft KHN onderzocht wat de gevolgen voor de horeca zullen zijn van een verbod op rookruimten.

Vooral cafés en discotheken gedupeerd

Maar liefst 2425 KHN-leden namen deel aan het onderzoek en 50 procent van hen heeft een rookruimte. Het overgrote deel van de rookruimten, 66 procent, zijn te vinden in een bedrijf in de ‘natte horeca’ (café, discotheek); 15 procent van de rookruimten staan in een restaurant, een kleine 8 procent in een hotel en ruim 7 procent in een bedrijf in de ‘vrije tijd’-sector.

Per rookruimte is € 12.500 geïnvesteerd

Vanaf 2008 mag er in de horeca niet meer worden gerookt; behalve in een rookruimte of op het terras. Uit het onderzoek van KHN blijkt dan ook dat ruim 60 procent van alle rookruimten in 2009 of later is gebouwd. 36,5 procent van de respondenten heeft de laatste vijf jaar geïnvesteerd in een rookruimte. De gemiddelde investering in een rookruimte bedroeg € 12.500.

Wat is effect op uw bedrijf van verbod op rookruimten
Wat is effect op uw bedrijf van verbod op rookruimten (bron: KHN)

Verbod rookruimte heeft grote gevolgen voor de horeca

In de hele horecasector – zo blijkt als we de cijfers uit het onderzoek extrapoleren – is in totaal een bedrag tussen de € 69 en € 92 miljoen geïnvesteerd. Als het besluit van staatssecretaris Blokhuis om rookruimten te verbieden daadwerkelijk wordt geëffectueerd, dan betekent dit een directe schadepost voor onze branche.

Maar dat is niet de enige schade. 81 procent van de horecaondernemers met een rookruimte denkt dat het voornemen hen gasten en daarmee omzet gaat kosten. Iets meer dan 61 procent heeft nog een eigen binnenplaats of een terras, 39 procent heeft geen andere keus dan dat rokers op de openbare stoep of weg zullen moeten gaan roken. Met betrekking tot dat laatste: 93 procent van de respondenten verwacht dat een verbod op rookruimten zal leiden tot meer overlast op straat. Dat zal ongetwijfeld weer zorgen voor discussies met buren en gemeenten. KHN pleit dan ook voor een overgang of uitzondering voor nacht-horeca, clubs en discotheken.

Lees verder bij KHN

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer