fbpx

Noorderzon afgesloten met de traditionele Noorderzondag

De 28e editie van Noorderzon Performing Arts Festival Groningen is op zondagavond 2 september afgesloten met de traditionele Noorderzondag. Elf dagen lang genoten zo’n 150.000 bezoekers van het uitgebreide interdisciplinaire programma, gecombineerd met een vrij toegankelijk zomerfeest in het idyllische Noorderplantsoen.

Makers van over de hele wereld presenteerden op deze editie een zeer goed ontvangen en spannende mix aan voorstellingen, concerten, lezingen en meer, verdeeld over verschillende locaties in het Noorderplantsoen en de stad Groningen. Noorderzon 2018 werd op donderdag 23 augustus geopend met een krachtige oproep tot verbeelding en de kracht van kunst, in de openingsspeech van de Belgische theatermaker Sarah Vanhee en aansluitend het virtuoze Inoah van Braziliaanse maker Bruno Beltrão/Grupo de Rua.

Een veelkleurige en avontuurlijke waaier, intimiteit en toegankelijkheid

Met een open blik en als ‘verfrissend’ ontvangen toegankelijkheid verhaalden gezelschappen van over de hele wereld binnen hun diverse disciplines over zwaardere thema´s als suïcide, migratie en een beladen persoonlijk of nationaal verleden dat nu nog altijd zijn (lange) schaduw werpt, en daarmee het heden en de toekomst bepaalt. Van digitale luchtspiegelingen en toveren met pixels bij Adrien M & Claire B uit Frankrijk naar Guillermo Cacace’s (Argentinië) hartbrekende monoloog over onbeantwoorde liefde. Van Jaha Koo’s geniale lost in translation tot aan taboedoorbrekend Russisch Roulette met lokale jongeren van Ana Borralho en João Galante uit Portugal. Een indringend Sovjet-relaas uit Siberië van KnAM Theatre en het speelse, ontroerende NASSIM van Nassim Souleimanpour (Iran/Duitsland) met drie onvoorbereide Groningse acteurs. Noorderzon presenteerde in 2018 met veel plezier een brede, veelkleurige en avontuurlijke waaier aan initiatieven, samenwerkingen en partnerschappen, verdeeld over elf dagen festival en over een grote hoeveelheid locaties in het Noorderplantsoen en in de binnenstad (DownTown) van Groningen.

Extra voorstellingen

In veel programmaonderdelen manifesteerde grootsheid zich ook in het kleine: doordat bezoekers een performance, wandeling of film individueel beleefden, was de persoonlijke impact nog groter. Door de overweldigende belangstelling voor het programma zijn er extra voorstellingen toegevoegd voor Lynette Wallworth´s Emmy Award-winnende VR-film Collisions, de magische augmented reality-expositie van Adrien M en Claire B en de Zuid-Afrikaanse Soweto Skeleton Movers. Naast het internationale hoofdprogramma konden bezoekers kiezen uit een divers programma, onderverdeeld in zeven ‘festivals binnen het festival’: een uitgebreid contextprogramma, een programma gemaakt in het Noorden, een veelzijdig muziekprogramma, het letterenfeest Literaturia, het festival voor de jongste gasten Rotor en het containerprogramma.

Lees verder op Noorderzon.nl >>>

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer