fbpx

Loeks Burgers & Shakes

Donderdag 23 november opent Loeks Burgers & Shakes haar deuren aan de Aweg 12 in het voormalig pand van café – restaurant De Slingerij. In het pand met een grote historische waarde voor de stad Groningen, kunnen inwoners van de provincie, stadjers, studenten en toeristen voortaan genieten van een ‘american style’ lunch & diner restaurant met groot buiten terras.

American dinner style

Eigenaresse Irene van der Velde over haar nieuwe bedrijf: “Ik hou van ondernemen, concepten bedenken & uitwerken en nieuwe uitdagingen aangaan”.

We hebben bewust gekozen voor een ‘American dinner style’ restaurant op deze locatie in de stad. Het huidige horeca ondernemingsklimaat in de stad Groningen is gunstig en het aantal internationale studenten en toeristen stijgt hard, deze doelgroep willen we dan ook aantrekken.

Loeks Groningen-6

Pulp Fiction

Een grote inspiratiebron voor ‘Loeks Burgers & Freaky Shakes’ vormt Quentin Tarantino’s cultfilm ‘Pulp Fiction’. Het restaurant interieur heeft iets ‘rock & roll’ achtig ’s door het gekozen kleurenpalet in combinatie met de inrichting van lage zitjes en trendy barkrukken in een geheel eigen stijl. Studio P&D was verantwoordelijk voor het ontwerp en daarnaast is er ook hard gewerkt aan de huisstijl in menukaarten, logo’s en reclame uitingen.

Wat kan de gast verwachten?

‘Loeks’ zal dagelijks geopend zijn van 12:00 uur tot 21:00 uur voor lunch, diner en een drankje. Binnen zijn er zo’n 48 zitplaatsen aanwezig en ook aan de ‘buitensfeer’ wordt gedacht door een groots gevelterras met uitzicht op de vernieuwde Westerhaven en Aweg. Het restaurant zal de nadruk leggen op hippe culinaire Hotdogs, Burgers & Freaky Shakes, daarbij zal de meertalige menukaart internationale gasten zeker aanspreken!

Loeks Groningen-4

Wij zijn alvast benieuwd naar een luxe ‘Royale with cheese’ gezien de verse producten van Nederlandse bodem die in Loeks gebruikt gaan worden. Bezorging aan huis, Lavazza koffie, Martinus bier en Heineken van de tap, met de kwaliteit zit het zeker goed bij ‘Loeks’, maar hoe zit het eigenlijk met de historie van het pand?

Loeks groningen-7

Loeks Groningen-9

Loeks, Lucas ‘Loek’ van Hemmen en de Slingerij

Aweg 12 is een pand met een lange historie, ‘’daar gaan we zeker nog wat mee doen’’, aldus eigenaresse Irene van der Velde. Al in 1623 toen de Westerhaven nog uit water en een haven bestond, werd op deze plek aan de Aweg een herberg gerund. De vertrekplaats van de Snikvaart naar Friesland en het Westerkwartier. Het huidige blokvormige gebouw werd in 1854 neergezet. Mense van Hemmen werd in 1874 kastelein en uitbater van ‘De Slingerij’, zijn zoon Lukas (Loeks) werd er twee jaar later geboren. Het horecabedrijf deed in die tijd tevens dienst als paardenstalling.

Loeks Groningen-5

Op marktdagen kwamen boeren van heinde en verre naar het pand en stalden er hun paarden in de schuur aan de achterzijde van het bedrijf (tegenwoordig de restaurantkeuken). Lucas groeide dan ook op in een paardenwereld en werd jockey. Rond de eeuwwisseling had hij naam gemaakt door zijn deelname aan (inter-)nationale draverijen. Loeks van Hemmen nam later de zaak over van zijn vader. Zijn renpaard ‘Appelon’ (dat in de stal van ‘De Slingerij’ overleed) zou het ‘Peerd van Ome Loeks’ zijn geweest. Een streeklegende waarvan het beeld nog steeds terug te vinden is voor het Groninger Hoofdstation en in de hardstenen plaquette boven de entree van het nieuwe ‘Loeks Burgers & Shakes’.

Loeks Groningen-3

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer