fbpx

Jan Terlouw en Herman Pleij sprekers Vrijheidscolleges in Groningen

Bekende Nederlanders spreken in aanloop naar 5 mei over de Vier Vrijheden van president Roosevelt

Schrijver en oud-politicus Jan Terlouw en emeritus hoogleraar Herman Pleij zijn bevestigd als sprekers voor de Vrijheidscolleges in Groningen. De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen met de ‘Vier Vrijheden’ van Roosevelt als thema. Jan Terlouw spreekt op 29 april in het Groninger Forum, het college van Herman Pleij vindt plaats op 5 mei tijdens Bevrijdingsfestival Groningen.

Naast oud-politicus is Jan Terlouw schrijver van succesvolle kinderboeken als Koning van Katoren, Briefgeheim en Oorlogswinter, die allen werden verfilmd. Als tiener maakte hij in de Tweede Wereldoorlog bewust mee hoe het is om niet in een rechtstaat te leven. In zijn Vrijheidscollege refereert hij aan deze tijd en de invloed daarvan op de onze.
Herman Pleij is emeritus hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schuift regelmatig aan bij televisieprogramma De Wereld Draait Door. Over de vrijheid van meningsuiting zijn we het in een moderne rechtsstaat als Nederland snel eens: dat spreekt vanzelf. Maar in de praktijk levert deze vrijheid voortdurend problemen op. In zijn Vrijheidscollege vraagt Herman Pleij zich af hoe vrij een mening mag zijn.

Vrijheidscolleges

De State of the Union van de Amerikaanse president Roosevelt in 1941 ging de geschiedenis in als de ‘Four Freedoms’-speech. Tijdens 38 colleges in 11 provincies staan deze ‘Vier Vrijheden’ centraal: Vrijheid van Meningsuiting, Vrijheid van Religie, Vrijwaring van Angst en Vrijwaring van Gebrek. Naast Jan Terlouw en Herman Pleij spreken ook Fresku, Femke Halsema, Massih Hutak, Afshin Ellian, Anousha Nzume, Joseph Oubelkas, Lucas De Man en Tinkebell.

Bijwonen

Het college van Jan Terlouw vindt plaats op zondag 29 april om 16:00 uur, in het Groninger Forum, locatie Hereplein. Herman Pleij spreekt in het Stadspark tijdens Bevrijdingsfestival Groningen, op zaterdagochtend 5 mei (tijdstip volgt). Het volledige programma is te vinden op www.vrijheidscolleges.nl. Reserveren voor de lezingen kan vanaf donderdag 1 maart. Aanmelden voor het openingscollege van Femke Halsema op dinsdag 27 maart in Tivoli Vredenburg Utrecht is al mogelijk via www.tivolivredenburg.nl.

De Vrijheidscolleges in Groningen worden georganiseerd door Stichting Vrijheidscolleges en Bevrijdingsfestival Groningen, in samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Studium Generale Groningen en het Groninger Forum. Meer informatie is te vinden op www.bevrijdingsfestivalgroningen.nl

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer