Horecaomzet in 2018 6,9% hoger

Uit de nieuwste cijfers van het CBS blijkt dat de omzet van de horeca in het vierde kwartaal van 2018 met 1,8 procent steeg ten opzichte van het vorige kwartaal. Het aantal consumpties en overnachtingen steeg met 1,7 procent. De omzet van eet- en drinkgelegenheden nam met 1,7 procent toe; de omzet van hotels steeg met 1,9 procent.

Al bijna zes jaar neemt de omzet van de horeca ieder kwartaal toe. Voor heel 2018 kwam de groei van de omzet uit op 6,9 procent. Dat is de hoogste groei na 2000. Het volume van de horeca groeide in 2018 met 3,9 procent.

Mooie omzetcijfers maar winst vlakt af

Het aantal horecavestigingen is toegenomen en de krapte op de arbeidsmarkt is vaker een belemmering voor de groei. Ook de winstgevendheid is minder geworden. Dit blijkt uit de conjunctuurgegevens van het CBS. De concurrentie is groot en de ruimte voor prijsaanpassingen dus minder. Daarnaast is het lage btw-tarief per 2019 verhoogd en stijgen alle kostensoorten zowel voor burgers als bedrijven.

Omzet eet- en drinkgelegenheden stijgt in vierde kwartaal

Eet- en drinkgelegenheden, waaronder restaurants, fastfoodrestaurants, kantines, catering en cafés, hebben in het vierde kwartaal 1,7 procent meer omgezet dan een kwartaal eerder. Het aantal verkochte consumpties steeg met 1,4 procent. Met een stijging van 3,2 procent nam de omzet van fastfoodrestaurants het sterkst toe. Ook cafés en restaurants hebben meer omgezet dan een kwartaal eerder. Door de branches Kantines en cateraars werden echter wel 0,8 procent minder consumpties verkocht. Dit was voor hen de eerste volumedaling sinds een jaar.

Omzet waarvan aantal
waarde volume vestigingen
Hotels 7,10% 2,80% 7,00%
Restaurants +6,1% 3,90% 5,40%
Fastservice 9,40% 6,40% 4,10%
Cafés 4,90% 2,80% -1,60%

De branches bestaan uit 47.000 ondernemers, 10.000 zzp’rs en 387.000 werknemers (afgerond op de ‘traditionele horeca’).

Bron KHN & CBS

Comments
Loading...