Hoe geef je fooi in Groningen?

Met een biertje op het terras Fooi geven: doe je dat altijd? En als je een extraatje wil achterlaten, hoeveel geef je dan? Ireen en Mirte van journalistio.nl doken in de ‘fooiencultuur’ van Groningen en spraken met horecaondernemers, Groningers en experts.


Warning: A non-numeric value encountered in D:\appdata\IIS\vhosts\horecagroningen.nl\httpdocs\wp-content\themes\publisher\includes\func-review-rating.php on line 212

Warning: A non-numeric value encountered in D:\appdata\IIS\vhosts\horecagroningen.nl\httpdocs\wp-content\themes\publisher\includes\func-review-rating.php on line 213

De zomer is aangebroken. Samen met een paar studiegenootjes zit je op de Grote Markt te genieten van de vrijdagmiddagborrel. Bitterballen, biertjes en uiteindelijk een pizza. Iedereen betaalt apart. Ook jij legt je pinpas op het apparaat en binnen een aantal seconden heb je afgerekend. Maar oeps, je hebt vergeten fooi te geven en je hebt geen contant geld. Wat nu? Je portemonnee leegstorten op de balie, extra pinnen of weglopen? Fooi geven: hoe hoort het eigenlijk in Groningen?

Fooi, een verplichting?

Ruim zestig procent van de horecagelegenheden in Groningen verwacht in ieder geval fooi, of stelt het ten minste op prijs. Dit blijkt uit eigen onderzoek onder dertig Groningse lunchrooms, cafés en restaurants.

Maar fooi geven in Nederland is nooit een verplichting. “Het is niet moeten. Als je de service of het eten waardeert, dan kán je fooi geven’’, zegt etiquette-expert Anne-Marie Leggelo. Als je de service dus niet waardeert, hoef je niks te geven, vervolgt ze. Dat komt omdat de salarissen in de horeca in Nederland niet afhankelijk zijn van fooi. “Je hebt gewoon een bepaald salaris en alles wat daarbij komt, is leuk’’, meent Leggelo.

Verwacht u fooi?

Eigen onderzoek onder dertig horecagelegenheden in Groningen.

10 van de 30 onderzochte horecagelegenheden geven aan geen fooi te verwachten

18 van de 30 onderzochte horecagelegenheden geven aan wel fooi te verwachten

2 van de 30 onderzochte horecagelegenheden geven iets anders aan.

Maar hoeveel dan?

Wil je wel graag fooi geven, dan kun je het beste een richtlijn van tien procent van de rekening aanhouden, volgens Leggelo. Toch denkt Joris van Berkel van HorecaGroningen.nl dat de standaard van tien procent vooral een ideaalbeeld is. “Tegenwoordig gaat het meer om afronden’’, vertelt hij.

De meerderheid van het Groningse horecapersoneel zou inderdaad graag een fooi van tussen de vijf en tien procent van de rekening zien. “Tien procent is wel netjes’’, beaamt personeel van restaurant XO.

In de praktijk komt het toch vaak neer op afronden. “Mensen maken van een rekening van 180 euro, vaak 190 euro. En bij een rekening van 4,50 euro zeggen ze vaak: maak er maar 5 euro van’’, vertelt de barvrouw van Café de Minnaar.

Overigens blijkt uit hetzelfde onderzoek ook een verschil tussen ontbijt- en lunchrooms en restaurants. Lunchrooms zien fooi vooral als een extraatje. “Het gaat hier natuurlijk ook niet om grote bedragen. Een fooi van 50 cent is bijvoorbeeld fors voor één drankje’’, vertelt een medewerker van P.S.

Restaurants zien wel graag fooi als gasten van een diner hebben genoten. “Mensen hebben hier gegeten, je hebt je best gedaan, en dan geven ze niks’’. Best jammer, volgens een ober van de Drie Gezusters.

Even snel pinnen

Vooral als mensen pinnen, wordt het geven van fooi vaak vergeten. Volgens Van Berkel heeft pinnen de fooicultuur dan ook veranderd. “Als de rekening 25,30 euro is, rekenen ze dat gewoon af en denken ze er niet bij na dat er fooi moet worden gegeven. Of nou ja moeten, dat het een attentie is’’, vertelt Van Berkel.

Horecaondernemers uit ons onderzoek bevestigen dit. “Als mensen contant betalen, zeggen ze al gauw ‘Laat het wisselgeld maar zitten’”, vertelt personeel van Taveerne Rabenhaupt. Bij het pinnen, zien mensen dit vaak over het hoofd.

Heeft u het idee dat gasten meer of minder fooi geven als zij pinnen?

Eigen onderzoek onder dertig horecagelegenheden in Groningen

20 van de 30 onderzochte horecagelegenheden geeft aan dat gasten minder fooi geven als zij pinnen

9 van de 30 onderzochte horecagelegenheden geeft aan dat gasten meer fooi geven als zij pinnen

1 van de 30 onderzochte horecagelegenheden geeft iets anders aan

‘Fooien’ op vakantie

Pas wel op als je tijdens je vakantie fooi geeft, want in ieder land gelden andere normen. In de Verenigde Staten is fooi geven bijvoorbeeld niet zo vrijblijvend, vertelt Leggelo. Anders dan in Nederland, heeft het horecapersoneel in de Verenigde Staten geen minimumloon. Daardoor zijn zij afhankelijk van fooien. “De percentages fooi die je kan geven, staan op de bon aangegeven. Je mag zelf kiezen of je bijvoorbeeld 15% of 18% geeft, maar je zult een percentage moeten geven’’, legt Leggelo uit.

Dan zijn er ook nog landen waar fooi geven niet gewaardeerd wordt. In Singapore en Japan bijvoorbeeld. Fooi wordt daar als een belediging gezien, legt Leggelo uit. “Net zoals je daar geen horloge cadeau geeft. Dat zijn culturele dingen. Men houdt er gewoon niet zo van’’, vervolgt Leggelo.

Ook in Groningen zijn de verschillen in het geven van fooi tussen verschillende nationaliteiten duidelijk te merken. Zo geven verschillende horecaondernemers onafhankelijk van elkaar aan dat Duitsers heel gul zijn in het geven van fooien. “Duitsers geven altijd veel”, beaamt een medewerker van lunchroom Baq.

Oke, dus hoe ‘heurt’ het?

Je wilt wel een voorbeeld nemen aan onze Duitse oosterburen, maar je portemonnee laat het niet toe. Je kamerhuur is net afgeschreven en ook je fiets had een opknapbeurt nodig. Geld voor fooi heb je dan ook niet. Geen paniek. De arme student wordt door de Groningse horeca ontzien. “Van studenten krijgen we bijna nooit fooi, maar dat snap ik ook. Die hebben veel minder te besteden’’, volgens restaurantpersoneel van La Martina.

Maar is je studiefinanciering net gestort en kun je wel wat missen? Let dan op hoe je fooi geeft. Belangrijk: fooi geven is iets anders dan afronden. “’1,95 euro, maak er maar 2 euro van’, dat staat een beetje knullig’’, zegt Leggelo. Haar advies is dan ook om in dit geval 2,50 euro te geven.

Ook een ‘no go’ is het leegschudden van je portemonnee. “Als je kleingeld geeft bij het pinnen, schud dan niet je portemonnee leeg op tafel met allemaal dubbeltjes”, volgens Leggelo. Ook dat staat knullig.

Auteurs: Ireen van der Horst en Mirte van Eysden van journalistio.nl

Opmerkingen
Loading...

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer