Grunneger Aaierbal nationaal erkend

Grunneger Aaierbal nationaal erkend als Grunneger Aaierbal

Donderdag 30 maart 2017 neemt een delegatie van de aanvragers het certificaat in ontvangst van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN)-directeur Ineke Strouken: de Aaierbal staat op de Nationale Erfgoedlijst.

Groningers Herman Bröring, Peter Kars, Jos Rietveld, Henk Scholte en Angelique Westerhof namen de veelgehoorde opmerkingen over hoe uniek dit streekproduct is, serieus en droegen de Aaierbal voor ter erkenning; waarvan akte.

Klassiek en eigentijds

De – ongeveer 70 jaar jonge – Grunneger Aaierbal is de afgelopen decennia veranderd van een gefrituurd, in geweekt ‘oud’ brood van de vorige dag gerold hardgekookt ei, in eentje met een krokant paneerkorstje.

De eierbal is steady: behalve de klassieke dagvers gedraaide versie (die nog steeds de meeste fans heeft), verkrijgbaar bij o.m. cafetaria Oosterpark, cafetaria Koning, cafetaria De Paardeschuur en cafetaria Doornbos, zijn er diverse creatieve, culinaire varianten.

De eerste culinaire eierbalvarianten komen rond 2013 op de markt: Karin en Robert Koning van Koning’s Snacks, die overigens de meer ambachtelijks met een ‘Groninger twist’ creëren, plaatsten seizoenvolgend, Paas-eierballetjes op de kaart, Werner Drent van Nieuw Woelwijck draaide Kerstballen en restaurant Voilà in Stad serveerde in 2014 op hun verrassingsmenu een Kwarteleiballetje.

Jaar van de Aaierbal

Behalve deze varianten zijn er sinds kort bijvoorbeeld de pittige ‘Feierbal’, de ‘Garnaleneierbal’ en de ‘mini-eierballetjes’ die bij De Drie Gezusters als borrelhapje op de kaart staan.

De aanvragers van het certificaat noemen 2017 ‘Het Jaar van de Aaierbal’. Zij verwachten, zeker na de Aaierbalwedstrijd die het Noorderpoort college in Winschoten later dit jaar voor eigen studenten organiseert, nog meer varianten. Zonder de vertrouwde, met òf zonder kerrie, in de weg te staan.

Auteur: Jos Rietveld
Foto header: Jeroen Berkenbosch

Certificaat Aaierbal
Comments
Loading...