fbpx

Grote twijfels rondom Oktoberfest in Stadspark

Oktoberfest Niederlande, naar eigen zeggen ‘Het enige èchte Oktoberfest, maar dan in Nederland’, staat het eerste weekend van november gepland in het Stadspark. Of het genoeg bezoekers trekt en überhaupt doorgaat, is nog maar de vraag.

Het feest wordt dit jaar in Nederland in drie steden georganiseerd: Arnhem, Den Haag en Groningen. Het Oktoberfest is voor Groningen aangekondigd op 3,4 en 5 november 2016. Het staat in het teken van Lederhosen, families, sportverenigingen, studenten, de vrijdag middag borrel en liters Hofbräu Original bier.

Echter – uit onderzoek van RTV Noord – blijkt dat Gemeente Groningen nog geen vergunning heeft afgegeven voor het evenement. Waar ligt dat aan?

Debacle in Alkmaar

Enkele jaren geleden is het feest in Alkmaar georganiseerd, maar mondde uit in een flop. Vele getuigen hebben geklaagd: het bier en eten waren al op voordat het evenement afliep. Daarnaast stonden bezoekers urenlang in de regen voordat ze werden toegelaten op het terrein, wat tevens ook nog een rotzooi was. Er hing naar ervaringen een dreigende sfeer en zouden er serveersters zijn aangerand.

Het feest is door de organisatie op het laatste moment vanwege te weinig animo ingekort van drie dagen naar een eendaags-evenement. Gedupeerde bezoekers wilden hun geld terug maar tevergeefs. Gemeente Alkmaar besloot dit feest niet te herhalen in de regio.

Organisatie onder andere naam

De organisatie gaat sindsdien door onder een andere naam, maar via gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat nog steeds dezelfde persoon achter de feesten zit: Dennis Poland. Nu ondersteund door woordvoerder Dominique Vogel.

Gemeentelijke beslissingen 2016

In Arnhem gaat het evenement officieel niet meer plaatsvinden. Op basis van de ervaringen in Alkmaar heeft Gemeente Arnhem besloten het feest af te blazen.

Gemeente Groningen twijfelt nog. Er moet een goed afgewogen beslissing genomen worden en daardoor gaat de gemeente in gesprek met Gemeente Den Haag, wat tevens een locatie van het Oktoberfest Niederlande is.

Opmerkelijke kaartverkoop

Op Facebook kondigt de organisatie aan dat er al twee avonden van de in totaal negen feestdagen zijn uitverkocht, waaronder de zaterdag in Groningen. Opmerkelijk is dat dit jaren geleden, in de tijd van Alkmaar, ook gedaan werd om ‘de kaartverkoop op te krikken’.

Maar toch blijkt er in Groningen ook al een avond te zijn geschrapt in het feestprogramma ‘wegens te weinig kaartverkoop’. Hoeveel kaarten dat precies zijn, kan woordvoerder Vogel niet zeggen. “Een stuk of honderd, Maar die mensen kunnen ons e-mailen en dan krijgen ze hun geld terug. Of ze mogen op vrijdagavond gaan.” Echter, wordt dit niet op veel kanalen gecommuniceerd.

Verdacht

Een tipgever van RTV Noord wijst op de onvindbaarheid van organisator Poland. Deze schijnt gebruik te maken van verschillende adressen, meerdere postfilialen en afspraken alleen telefonisch te maken in plaats van schriftelijk. Voor verdere verklaring is Poland bovendien niet bereikbaar.

Kortom, een twijfelachtige zaak met verwarrende signalen en een verdacht randje. Het is afwachten op de beslissing van Gemeente Groningen. Voor meer informatie over het evenement en contactgegevens, zie de website of Facebook-pagina van Oktoberfest Niederlande.

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer