fbpx

Gronings collectief brouwt ‘Saisonbier’ ten bate van orgel Martinikerk

d’ Olle Grieze Saison is de toepasselijk gekozen naam voor het reeds gebrouwde saisonbier. Bierfestival Groningen heeft het initiatief genomen om samen met het Gronings Biergilde, Baxbier, CBG en Kromme Jat dit bier te brouwen. Een substantieel gedeelte van de opbrengst is ten bate van een goed doel, namelijk het onderhoud van het orgel in de Martinikerk van Groningen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen, waarmee men oude tijden doet herleven in de provincie Groningen!

Let wel, hele oude tijden welteverstaan. Vanaf de vroege middeleeuwen tot op heden wordt alom geliefd trappistenbier gebrouwen onder toeziend oog van de trappisten zelf, om op die manier het onderhoud van de kloosters te kunnen bekostigen. Dit gebeurde vroeger ook in de provincie Groningen, zoals bijvoorbeeld in het klooster van Aduard. Groningen kent een rijke en eeuwenoude brouwhistorie. In 1424 waren er bijna 300 brouwers aangesloten bij het brouwersgilde in de stad, omdat er mooie hoptuinen in de provincie waren ontdekt. Er waren tot 200 jaar geleden maar liefst 40 brouwerijen in de provincie, waarvan een groot aantal in de stad.

Dit (voor de verandering eens minder barbaarse) middeleeuwse gegeven sprak Bierfestival Groningen samen met het Gronings Biergilde, Baxbier, Kromme Jat en een nieuwe Groningse brouwerij wel aan. Dus besloot men om als collectief de handen ineen te slaan en de reeds in gang gezette Groningse herrijzenis in de bierwereld nog meer kracht bij te zetten. Naast het feit dat de initiatiefnemers dit bier brouwen om een gedeelte van de opbrengst naar het onderhoud van het orgel te laten gaan, is er namelijk nog een even zo belangrijke reden; gezamenlijk mooi Gronings bier brouwen! Wij kunnen u bij deze mededelen dat dit tot nu toe zeer goed gelukt met d’ Olle Grieze Saison.

Diverse horeca- en Retail bedrijven hebben dit bijzondere paradepaardje reeds in hun assortiment, bij wijze van een ludieke actie om dit bier te verkopen en daarvan een gedeelte dus aan de Martinikerk te schenken. Denk aan De Toeter, De Koffer, Het Concerthuis, Drie Gezusters en Café Singelier. Er zijn overigens nog een aantal fusten beschikbaar voor meerdere gegadigden.

D’ Olle Grieze Saison is gebrouwen met echte Groningse ingrediënten zoals; Groningse emmer, haver, tarwe en aardappelen. Verder bestaat het saisonbier uit drie verschillende singlehop brouwsels, dus per brouwsel één andere hop. Dit geeft een lichtkruidige, droge en frisse toets aan het bier. Vlak voor het bottelen is er tevens extra aromahop toegevoegd.

Kortom, er is met dit vakkundige staaltje gezamenlijk bierbrouwen een uniek Gronings product neergezet, waar iedereen baat bij heeft. Ondernemen zoals het hoort zullen we maar zeggen. Het biedt mooie perspectieven voor de toekomst van het bierbrouwen in Groningen. Een extra dankwoord voor medewerking gaat uit naar Brouwerij Ramses.

Voor meer informatie betreffende d’ Olle Grieze Saison kunt u contact opnemen met info@bierfestivalgroningen.nl!

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer