Groningen behoort tot de meest vooruitstrevende undergroundlocaties

Afgelopen maart was de Maand van de Underground voor 3voor12, het multimediale platform van de VPRO voor popmuziek. 3voor12 Ging op zoek naar vooruitstrevende podia voor de underground scene en ontving honderden reacties. In de top tien van belangrijkste undergroundlocaties van Nederland staan maar liefst twee Groningse gelegenheden.

Op de vraag wat de echt vooruitkijkende, moderne en compromisloze plekken van 2016 zijn, ontving het platform meer dan 750 reacties. Onder de top 10 (zonder rangschikking) die uit de stemmen voortkwam, worden ook Paradigm en De Gym uit Groningen genoemd.

Paradigm
“Misschien wel de belangrijkste undergroundlocatie voor elektronische muziek in Nederland: een club die het gevoel van ondergrondse raves weet te benaderen maar ook een vooruitstrevende programmering neerzet met steeds meer internationale namen.” Meldt 3voor12.

De maandelijkse ‘Loodsrave’ die ooit ontstond nadat een illegale rave niet doorging en het Paradigm Festival worden genoemd: “Het Paradigm Festival is elk jaar een wonderlijke ervaring waar alles mag, van techno tot psytrance.” Dit spreekt het publiek enorm aan, zelfs vanuit de Randstad, een Amsterdamse bezoekster noemt dat de feesten op de unieke locatie een Berlijn-gevoel oproepen, “met creatieve uitspattingen, zonder pretentieus te zijn.”

Trailer Paradigm Festival 2016

De Gym
“Het is een nog jong undergroundpodium, maar toch staat De Gym al bekend als een plek voor kunstzinnige jongeren.” Vermeldt 3voor12 over de De Gym die op 1 april officieel heropend is aan de Oosterstraat 13a. Het zogenoemde undergroundpareltje wordt beheerd oud-studenten van Academie Minerva, met onder anderen leden van kunstenaarscollectief Owsum.

Het pand aan de Oosterstraat heeft een rijke historie. Zo zat hier eerst het Willem Lodewijk Gymnasium, een riskbios, een groep krakers en de discotheek Pruim City. Maar tegenwoordig denkt het ‘nachtelijke podium voor hedendaagse cultuur’- zoals het zichzelf noemt op Facebook –  vooruit en boekt alles van punk tot hiphop tot noise en combinaties ervan.

Gym-bezoeker Harmen over het nachtelijke podium: “Supergoeie sfeer, lekker afgeragd en een plek waar echt een scene aan het ontstaan is.”

Sfeerimpressie De Gym

De videoclip “Find a Way’ van de band The Black Cult die onder andere in De Gym is opgenomen.

Hoofdfoto: Facebook Paradigm

Comments
Loading...