fbpx

GroenLinks wil minder terrassen en meer belasting van horeca

Een meerderheid van de gemeenteraad in Groningen heeft op aangeven van GroenLinks een ridicuul grote lastenverzwaring voor de horeca bedacht. Dat stelt Irene van de Velde, voorzitter van de afdeling Groningen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

“GroenLinks vond het nodig om, tegen het voorstel van B&W in, een enorme verhoging van de precariobelasting door te voeren”, aldus een onthutste voorzitter van KHN.

Buitensporig en onnodig

Een horecaondernemer met een terras betaalt precariobelasting voor het gebruik van gemeentegrond. Een terras van 100 m2 kost de ondernemer al snel een kleine € 6000,- per jaar. “Dat is een erg fors bedrag voor een ondernemer, dat niet zomaar is terugverdiend. En nu wordt het tarief ook nog eens met maar liefst 27% (!) verhoogd. Dat is een buitensporige verhoging, hoe je er ook tegen aankijkt”, zegt Van der Velde. Het wrange is dat de verhoging wat B&W betreft helemaal niet nodig is. Doordat er veel horeca is bijgekomen, vloeit er al fors meer belasting van die sector naar de gemeentekas.

Want de horeca heeft het al niet makkelijk door diezelfde gemeente. Al eerder dit jaar trok KHN aan de bel omdat de gemeente elke vierkante meter leegstand in de detailhandel, ‘opvult’ met horeca. “We hebben de gemeente al langer gewaarschuwd dat dit een slechte oplossing is. De koek wordt zo voor iedereen steeds kleiner. Daar is een eind aan. En als klap op de vuurpijl, slaat GroenLinks ons ook nog eens om de oren met een extreme belastingverhoging”, verzucht de KHN-voorzitter.

Logiesbelasting

“Het gaat steeds meer lijken op horeca-pesten in het kwadraat”, vervolgt Van der Velde.

Als het aan GroenLinks ligt, krijgt de sector namelijk nog een ander ‘belastingprobleem’. Sinds jaar en dag pleiten KHN en de hoteliers voor uniformering van het tarief van de logiesbelasting. Logiesbelasting moet door de hoteliers in rekening worden gebracht bij de toerist, als ‘vergoeding’ voor zijn/haar gebruik van gemeentevoorzieningen. Hotelgasten betalen een hoger tarief dan bijvoorbeeld gasten van AirBnB of camping. “Dat kunnen de hoteliers niet meer uitleggen aan de gast, dus pleiten wij al jaren voor één tarief. Het straalt tenslotte wel af op de totaalprijs van een hotelovernachting, terwijl de hotelier slechts als doorgeefluik wordt gebruikt”. En dat waren de vorige colleges van B&W met KHN eens. Totdat GroenLinks dit jaar ineens voorstelde om de tarieven weer te gaan differentiëren. “En nu komt het .. nota bene bovenop een verhoging van 25%!”, meldt een geïrriteerde KHN-voorzitter.

Minder terrassen

“We zien dat iedere ondernemer maar ook KHN als collectief, keihard werkt aan een levendige en gezellige gemeente, ook met mooie terrassen. Daar hebben we met z’n allen wat aan, dus óók de gemeente. Maar dat vindt GroenLinks kennelijk niet. Die wil minder terrassen en probeert dat te bereiken door deze belastingverhoging, aldus het amendement”, zegt een verbouwereerde Van der Velde.

KHN begrijpt niet dat er zo wordt omgegaan met een branche die zo belangrijk is voor de economie, werkgelegenheid en aantrekkelijkheid van de stad. De belastingverhogingen leggen een druk op de ondernemer, die daardoor ook minder kan investeren. “De belasting verhogen voor de horeca in Groningen is makkelijk om tekorten van de gemeente aan te vullen maar misschien moet de gemeente gewoon de last eerlijker verdelen of ervoor zorgen dat ze geen tekort hebben. En dat betekent dus misschien wel dat de gemeente haar ambities moet bijstellen in plaats van maar geld uitgeven uit de portemonnee van een sector die ze hard nodig heeft voor een levendige gemeente”, besluit de voorzitter.

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer