fbpx

De Toekomst krijgt een bestemming

Het enorme pand van de voormalige strokartonfabriek aan de A7 in Scheemda krijgt eindelijk een invulling wat het zo gegund is. Eigenaar Koen Meijer gaat een samenwerking aan met horecaondernemer Patrick Beijk, die als regisseur vorm zal gaan geven aan het veelbesproken complex. Horecagroningen.nl spreekt met Beijk over dit grootste project.

Het fabriekscomplex bestaat sinds het begin van de vorige eeuw en bestond toen nog uit twee gebouwen: De Toekomst 1 en De Toekomst 2. Het eerste gebouw is later tegen de vlakte gegaan vanwege het staken van de productie. Het tweede heeft nooit meer een nieuwe bestemming gekregen.

Panorama strokartonfabriek R. van de Belt - Horecagroningen.nl
Panorama strokartonfabriek © R. van de Belt – Horecagroningen.nl

De Toekomst 2.0

Hoewel de schetsen nog in het beginstadium zijn, weet Beijk al met veel passie over zijn ideeën voor de bestemming te vertellen. Hij wil in het huidige gebouw, Toekomst 2 – ruim 5000 vierkante meter groot – een grote stokerij en brouwerij neer gaan zetten, in combinatie met horeca en andere festiviteiten. Hij vertelt: “Het geheel moet ‘next-level-experience’ gaan worden waarbij het complete productieproces van dichtbij meegemaakt kan worden. Denk aan lopen over het land waarop eigen hop wordt gekweekt, ondergrondse kelders met producten op het vat en proefkamers waar geur en smaak ervaren kan worden. Bovendien zou het super gaaf zijn als we een hotel kunnen bouwen met kassen op het dak waar bijzondere vruchten groeien.”

Vanzelfsprekend bevindt het project zich nog in fase waarin ideeën nog ontwikkelt en onderzocht moeten worden, maar de hartstocht voor het project wordt met de minuut duidelijker.

Het is altijd mijn droom geweest om een totaalconcept neer te zetten waarbij ik een eigen merk in gestookte en gebrouwen dranken van begin tot eind kan produceren, zegt de creatieve entrepreneur.

Patrick-Beijk-Meest-Markante-Horecaondernemer-Groningen
Patrick Beijk-Meest Markante Horecaondernemer Groningen 2014 & 2018 [foto 2014] ©

Festivalterrein met waterwegen

Naast het bestaande gebouw krijgen de ondernemers de ruimte om 23 hectare grond te bestieren. “Koen Meijer heeft de bijna onmogelijke prestatie geleverd om in korte termijn circa 100.000 kubieke meter grond te saneren waarbij de samenwerking met provinciale en gemeentelijke instanties feilloos is verlopen.” Aldus, Beijk.

Voor het omliggende terrein zijn er plannen ontstaan om een camping te creëren met vakantiehuisjes tussen de bomen. De plas en bijbehorende grond naast het gebouw bieden veel mogelijkheden voor festivals en permanente horeca aan het water. Een ontsluiting met het Winschoterdiep zou enorm helpen bij het belevingsverhaal. Beijk: “Om het totaalconcept nóg uitdagender te maken, lijkt het me fantastisch om mooie waterwegen door het park te laten lopen om hier met fluisterboten op het water te kunnen recreëren.”

Regionale ambacht

Dit alles zal niet zomaar neergezet worden. De ondernemer vertelt dat hij graag regionale partijen zou willen betrekken in het belevingsconcept. Denk daarbij aan ambachtelijke concepten waarbij creativiteit en ambacht samen zullen gaan. De hersenspinsels gaan in het rond. Voorbeeld: Een lokale slager in combinatie met een nieuwe worstenmakerij naast de fabriek. Aan vindingrijkheid geen gebrek.

Vanaf 2020 verwacht Beijk zijn volledige aandacht te kunnen vestigen op het project. Eerst is zijn andere grote liefde aan de beurt: Merckt, de foodmarkt van Groningen in het hoekpand aan de Grote Markt / Poelestraat.

Merckt-Horecagroningen
Merckt-Horecagroningen

Lees ook: Van Mofongo naar Merckt, Beijk’s unieke horecaconcepten

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer