fbpx

Wijnboer of -producent?

Veel wijndrinkers hebben het idee dat wijn gemaakt wordt door wijnboeren. Maar is dat wel zo?

Een deel van de totale wijnplas wordt inderdaad gemaakt door wijnboeren, maar een nog groter gedeelte komt van grote producenten en/of corporaties. Dit zijn producenten die meestal druiven inkopen uit bepaalde regio’s en op grote schaal wijn maken, vaak zelfs van uitstekende kwaliteit.

Wat zijn de voor- en nadelen van dit soort wijnen? Kunnen we het verschil écht proeven of is het niet te onderscheiden van de wijnen die gemaakt worden door traditionele wijnboeren die met hun familie met veel liefde al generaties lang wijn maken?

Grote producenten

Bij grotere producenten worden vaak forse investeringen gedaan om op grote schaal technisch correcte en met moderne technieken wijn te kunnen maken. Meestal levert dit wijnen op die precies voldoen aan de verwachting en waarbij de producent eenvoudig en snel kan inspelen op vragen en trends uit de markt.

Voordeel kan zijn dat de wijnen vrijwel onbeperkt leverbaar zijn en een constante kwaliteit hebben. Daarnaast kan de afnemer invloed uitoefenen het uiteindelijke smaakprofiel, bijvoorbeeld iets meer of iets minder vanilletonen.

Helaas zien we geregeld dat er bij veel grote producenten gekozen wordt voor massaproductie, waaraan de kwaliteit van de wijn ondergeschikt is. Bij kleine producenten of wijnboeren ontdekken we vaak meer complexiteit, diepte en plezierige structuur in de wijn.

Wijnboeren

Veel families maken al generaties lang op traditionele wijze wijn. wijn, volgens. De oenoloog (wijnmaker) doet zijn uiterste best om van de geoogste druiven de allerbeste wijn te maken. Dit kan wijn zijn uit het huis- en schenkwijnsegment, maar ook bijzondere en meer exclusieve wijn.

Dergelijke wijnen horen thuis op een wijnkaart of in een wijnarrangement. Dan hebben we te maken met wijnen die ook per jaar wat van smaak en kwaliteit kunnen verschillen. De juiste ontwikkeling en rijping van de druiven is hierbij voor wijnmakers van cruciaal belang

Sanne Schilstra
Sales Manager Wijnhandel Dikkers Groningen

Sanne is jarenlang sommelier geweest in top horeca van noord Nederland, is horeca-expert en heeft een onmetelijke passie voor wijn en gastvrijheid. Sanne zal maandelijks een column schrijven voor Horeca Groningen.

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer