fbpx

Vive la Bière

Ga naar Frankrijk om bier te drinken!

Denkend aan Frankrijk springt de gedachten snel naar wijnranken en de nobele Bordeaux, Bourgognes en Côtes de Rhône. We kennen de Fransen als een volk dat stug vasthoudt aan oude tradities en dat wars is van nieuwe invloeden en over het algemeen geen woord over de grens spreekt.

Kronenbourg flesjesAls je aan Frans bier denkt is dat aan een Kronenbourg-flesje met draaidop op de camping of aan een demi-pression zonder schuimkraag op het terras. Tot tien jaar geleden kon je ook in de schappen van de supermarkt, behalve pils en een eventueel flesje Leffe Blonde, geen speciaalbier aantreffen.

Het doet mij echter deugd om te kunnen melden dat in Frankrijk behoorlijk wat verandert. De Fransen zijn inmiddels massaal op de micro-brewery bandwagen gesprongen.

Elk departement telt wel een aantal ‘brasseries artisanale’ en er worden bierfestivals en -feesten georganiseerd.

Soirees Biergarten

Boris Goudenov

Neem bijvoorbeeld de Brasserie Correziënne van brouwer Boris Goudenov, die in een uithoek van de Correze, nabij het pittoreske plaatsje Curemonte in 2008 een brouwerij begon. Boris maakt een rijke schakering aan bieren, van Saison en DIPA tot Russian Imperial stout (in lijn met zijn Russische afkomst).

Bij de brouwerij zit een mooi terrasje met uitkijkt over het dal van de Sourdoire. In de loods boven zijn brouwerij organiseert Goudenov ‘soirees biergarten’ met muziek en DJ’s. Zijn bieren worden in vrijwel alle locale supermarkten verkocht en zelfs door enthousiastelingen, zoals ondergetekende, meegenomen naar Nederland. Met een aantal like-minded brouwerijen in de regio is Goudenov een samenwerkingsverband aangegaan waardoor hun onderlinge biertjes bij alle collega’s te proeven zijn. Het gaat hem voor de wind.

Fransen

De Fransen zijn namelijk gek op alles wat met smaak te maken heeft en wat ambachtelijk gefabriceerd wordt. Als je gepassioneerd bent over smaak en over een product hoeft je tegen de Fransoos maar een ding te zeggen:

‘Vous devez goûter’ – ‘Je moét het proeven’.

Ze hebben inmiddels de nieuwe smaken van het speciaalbier in hun hart gesloten en zijn ontzettend trots op hun eigen brouwerijen.

Voor de avontuurlijke bierliefhebber is er in het land van de wijn bijzonder veel te ontdekken. De brouwerijen zijn talrijk en nemen vlot toe en de bieren zijn meestal niet verkrijgbaar buiten de eigen regio. Zodoende kun je een zeer mooie ontdekkingstocht maken langs talloze leuke brouwerijen. De brouwers zijn vaak zeer enthousiast om bierliefhebbers te woord te staan en een rondleiding te geven. Dus als je nog geen vakantieplannen hebt voor volgend jaar:

ga naar Frankrijk om bier te drinken!

Ivo Thijssen
Biersommelier

Ivo is internationaal biersommelier, entertainer en horeca-expert. Heeft een onmetelijke passie voor bier, horeca en gastvrijheid. Ivo zal maandelijks een column schrijven voor Horeca Groningen.

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer