fbpx

Oostenrijk

Bij wijn uit Oostenrijk zullen sommigen van ons nog steeds denken aan het ‘wijnschandaal’ uit 1985, toen een groot aantal wijnboeren waren betrapt op het toevoegen van ethyleenglycol aan hun wijn om deze daarmee iets voller en steviger te maken.

Wijnwet

Sinds die tijd is er in Oostenrijk een strenge wijnwet van kracht die er voor zorgt dat alle producenten en / of wijnboeren zich aan de vastgestelde regels moet houden. Dit alles heeft er voor gezorgd dat een groot aantal wijnboeren de uitdaging is aangegaan om de wereld te laten zien waartoe Oostenrijk in staat is. Het resultaat is dan ook verbluffend, want inmiddels weten we al een tijd dat er diverse weergaloze wijnen worden gemaakt.

Goedkoop

Jammer genoeg zien we nog te vaak dat wordt gekozen voor de goedkoopste Gruner Veltliner. Dit is eigenlijk best jammer, want voor een paar euro meer kunnen we genieten van veel mooiere Gruner Veltliners en andere wijnen uit Oostenrijk, afkomstig uit een totaal ander kwaliteitssegment.

Denk bij het kiezen van een Oostenrijkse wijn ook eens aan andere druivensoorten, zoals de Riesling, Weissburgunder, Chardonnay of een Gelber Muskateller. De laatste zou dankzij zijn frisse fruitigheid en wat lagere alcoholpercentage zo maar eens een nieuwe zomerhit kunnen worden.
Deze wordt in Oostenrijk al echt gezien als fris aperitief en zal waarschijnlijk met name door vrouwen zeer goed worden ontvangen.

Rode Wijn

Veel rode wijnen, zoals de Blaufrankisch en de Blauer Zweigelt, kunnen we omschrijven als lichte rode wijnen die iets gekoeld kunnen worden geserveerd, waardoor het fruit meer naar voren komt. Deze wijnen zijn daardoor uitermate geschikt om van te genieten zonder dat deze te zwaar vallen. Daarnaast zijn ze erg goed te serveren in combinatie met bijvoorbeeld gevogelte.

Sanne Schilstra
Sales Manager Wijnhandel Dikkers Groningen

Sanne is jarenlang sommelier geweest in top horeca van noord Nederland, is horeca-expert en heeft een onmetelijke passie voor wijn en gastvrijheid. Sanne zal maandelijks een column schrijven voor Horeca Groningen.

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer