fbpx

Beaujolais Primeur of Vino Novello?

De meesten van ons hebben we eens gehoord van de Beaujolais Primeur of Beaujolais Nouveau. Deze primeurwijn is afkomstig uit de gelijknamige regio (Beaujolais) en komt van de eerste persing van Gamay-druiven. Die zijn twee maanden daarvoor geplukt.

De wijn kunnen we omschrijven als zeer fruitig, sappig en makkelijk drinkbaar. Vanuit de traditie wordt de Beaujolais primeur altijd op de derde donderdag van november gepresenteerd. De wijn moet jong gedronken worden en is niet gemaakt om te bewaren. Verschillende horecabedrijven doen er elk jaar aan mee om deze wijn tijdelijk per glas aan te bieden naast de bestaande huiswijnen.

Vino-Novello---Column-wijn_1

Vino Novello

De Italiaanse Vino Novello is iets minder bekend. Deze primeurwijn kunnen we het beste vergelijken met de Franse primeurwijn.

De Italiaanse primeurwijn wordt gemaakt volgens dezelfde techniek als in Frankrijk in de jaren 30. De Vino Novello heeft een iets lager alcoholgehalte en is vaak wat minder schraal. Daarnaast wordt deze wijn van veel verschillende druivenrassen gemaakt.

De Vino Novello mag al verkocht worden op 30 oktober. Rondom de Vino Novello vinden er allerlei evenementen plaats. Zo wordt in Hoogeveen traditiegetrouw de eerst fles Vino Novello gepresenteerd. Daarna kunnen alle bezoekers van dit evenement zelf deze nieuwe primeurwijn proeven. In Meppel wordt jaarlijks op de derde donderdag van november de intocht van de Vino Novello gevierd.

Tijd voor Vino Novello?

Sanne Schilstra
Sales Manager Wijnhandel Dikkers Groningen

Sanne is jarenlang sommelier geweest in top horeca van noord Nederland, is horeca-expert en heeft een onmetelijke passie voor wijn en gastvrijheid. Sanne zal maandelijks een column schrijven voor Horeca Groningen.

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer