fbpx

Café Top 100 maakt onderscheid tussen bruincafé en grandcafé

De Café Top 100 gaat in 2019 voor het eerst bruincafés en grandcafés apart beoordelen. Er zal wel één lijst verschijnen, maar cafés worden op deze manier beter beoordeeld op de zaken die ze zijn.

Dat de Café Top 100 onderscheid ging maken tussen bruincafés en grandcafés heeft veel positieve reacties opgeleverd. In de nieuwe beoordeling worden cafés gejureerd op hun sterke punten en is het ook makkelijker verschillende zaken met elkaar te vergelijken.

Maar hoe gaat het precies in z’n werk en waar let een jury op bij een grandcafé en waar op bij een bruincafé? En wanneer ben je bruincafé en wanneer ben je grandcafé?

Cafés bepalen zelf

Of een café als grandcafé of als bruincafé beoordeeld wordt, dat bepaalt een café helemaal zelf. Bij het inschrijvingsformulier geeft de ondernemer zelf aan of hij een grand- of een bruincafé heeft. Op basis daarvan krijgt het jurylid de vragen te zien voor die categorie.

Veel vragen zullen hetzelfde zijn: zo dient de gastvrijheid, de netheid, het uitserveren en meer van dit soort onderdelen uiteraard in elk café top te zijn. Maar besloten is dat bij bruincafés de nadruk iets meer op bier gelegd wordt en dat bij grandcafés het eten een iets grotere rol zal spelen.

Bierkaart versus drankkaart

Als een jurylid een bruincafé jureert zal hij -in tegenstelling tot bij een grandcafé- de bierkaart beoordelen. Is er voldoende variatie binnen het segment bier (denk aan brouwer, lokaal, seizoen), is er keus uit meerdere 0.0% bieren en ook: is er voldoende keus borrelhapjes (niet alleen frituur) en is die keuze origineel (streekproducten, specialiteiten etc.).

Bij een grandcafé komt bovenstaande vraag niet aan de orde. Daar let een jurylid van de Café Top 100 meer op drankkaart. Is er voldoende variatie binnen de segmenten bier/wijn/mixdrank/frisdrank/koffie, past de kaart, gelet op assortiment en presentatie, past binnen het totale concept en is er qua eten voldoende keus en aandacht voor allergieën en dieetwensen. Ook hier wordt gelet op originaliteit: zijn er bijvoorbeeld streekgerechten of een specialiteit van het huis.

In beide bovenstaande gevallen wordt ook de kennis van de medewerker getest. Wat weet hij/zij van de drank, wordt er aan upselling gedaan en krijgt een jurylid correct en passend advies.

Café Top 100: inschrijven kan nog

Omdat de nieuwe werkwijze veel interesse heeft gewekt uit de branche, is de inschrijving voor deelname verlengd tot en met maandag 22 april. Inschrijven kan hier.

Meer lezen en meer weten bekijk dan het volledige artikel op Misset Horeca.

Lees ook: Café Top 100 2018 bekend: 5 keer Groningen

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer